Op deze Manieren Kun je de Keuken Sneller, Goedkoper en Beter Renoveren

Tiewen Visser Tiewen Visser
Moderne keuken, Schindler interieurarchitecten Schindler interieurarchitecten Moderne keukens
Loading admin actions …

Eens in de zoveel tijd wordt onze keuken slecht en raakt deze verouderd. Dat kan komen doordat de apparatuur niet meer goed werkt, het gasstel vies is geworden, de keukenkastje verkleurd zijn geraakt, de stijl uit de tijd is of omdat de keuken te klein, niet mooi of niet praktisch meer is. Wat jouw reden ook is voor een keukenrenovatie, je kunt altijd wel wat keukenrenovatie tips gebruiken. In dit Ideabook nemen we je mee op een zoektocht naar de dingen die je moet weten voordat je een keuken gaat renoveren. 

Wat kost een keukenrenovatie?

Keuken op pootjes Vonder Industriële keukens Hout Hout Tik,kasten,Sanitair armatuur,Eigendom,aanrecht:,Gebouw,Wasbak,Gootsteen,Lade,Ladenkast

Een keuken renoveren betekent dat je de keuken niet verwijdert maar kunstgrepen toepast om de keuken er mooier uit te laten zien. De kosten voor zo’n renovatie hangen sterk af van wat jouw wensen zijn. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe apparatuur plaatsen zoals het aansluiten van een vaatwasser? Dan kun je rekenen op een bedrag tussen de 100 en 300 euro. Een fornuis plaatsen kost dan weer zo’n 60 euro. Het schilderen van deurtjes kan je zo’n 50 euro kosten en een werkblad vervangen kan oplopen tot bijna 400 euro. De gehele keuken laten renoveren kost zo tussen de 1000 en 3000 euro. Hieronder gaan we wat dieper in op de mogelijkheden die je hebt om je keuken op een simpele manier te renoveren zonder te veel gedoe en te veel te betalen.

Tip1: Keukenkastjes schilderen of wrappen

De keukenkastjes of deurtjes kunnen voor een groot deel het aangezicht en de sfeer van jouw keuken bepalen. Door deze te wrappen met een speciale folie, kun je de kleur aanpassen. Deze folie is niet glimmend, dus wees niet bang dat je keuken eruit gaat zijn als een hoogglanskeuken uit 2005! Met schilderen kun je een zelfde soort effect bereiken, maar het is wat meer gedoe omdat je hiervoor een primer aan moet brengen en een strakke schilderhand moet hebben. Wrappen is daarom een wat goedkopere optie, al moet je hiervoor wel een professioneel bedrijf inhuren. De keukenkastjes schilderen zou je zelf kunnen proberen, maar voor een ideaal resultaat raden we je aan een schilder in te huren.

Tip 2: Keukendeurtjes compleet vervangen of verwijderen

Naast keukenkastjes wrappen of schilderen, kun je de keukendeurtjes ook compleet vervangen met nieuwe deurtjes en greepjes. Er zijn verschillende bedrijven die dit soort services aanbieden en het is vaak een stukje goedkoper dan de hele keuken eruit slopen. Een medewerker zal de bestaande deurtjes inmeten en in een bepaalde periode daarna zullen de nieuwe deurtjes worden ingehangen in je bestaande keuken. Je keuken heeft daarmee een geheel nieuwe look.

Tip 3: Nieuwe tegels op de muur

Tegels op de muur bepalen voor een zeer groot deel hoe je keuken eruit zal zien. Met een nieuwe set tegels in een modern jasje kun je een compleet andere uitstraling geven aan een bestaande keuken, zonder alles er helemaal uit te slopen. 

Tip 4: Aanrechtblad in de olie of compleet vervangen

Ons aanrechtblad kan ook verouderd raken. Wanneer je een echt houten blad hebt kan het gebruik van een speciale niet giftige olie al heel veel doen voor het blad. Voor wie echter een ander soort blad heeft, kan het eenvoudig vervangen van dit blad ook al veel doen. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen op bijvoorbeeld een stenen of betonnen blad te plaatsen als je dat nog niet had.

Tip 5: Nieuwe apparatuur plaatsen

Soms kan een keuken alleen al opknappen door een nieuwe oven, een nieuwe kookplaat of een nieuwe vaatwasser te plaatsen kan je keuken meteen al een hele nieuwe look en feel krijgen.

Tip 6: De keukenindeling veranderen met dezelfde elementen

Misschien zijn je keukendeurtjes en kastjes nog goed, maar wil je graag een andere indeling. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen de bestaande elementen te gebruiken om een nieuwe keuken te vormen. Maar let wel op, deze manier van je keuken verbouwen kost wel wat meer geld dan alleen de frontjes vervangen of nieuwe tegels plaatsen.

Tip 7: Een nieuwe vloer in de keuken

Waar we niet altijd aan denken, maar wat wel een hele verandering teweeg kan brengen in de keuken. Verander bijvoorbeeld van hout naar pvc of van tegels naar beton. Het ligt er maar net aan wat jij mooier vindt.

Tip 8: Voeg nieuwe accessoires toe aan de keuken

De keuken aanpassen kan soms al gedaan worden door het aanbrengen van nieuwe accessoires. Zo kun je met een vaas met bloemen, potjes met kruiden, potten met pasta, een roltafel met spullen, kruidenpotjes, snijplanken tegen de muur of een vaas met spatels al heel veel bereiken. Er zijn tal van manieren om met accessoires je keuken te veranderen. Je kunt ook schilderijen ophangen of posters, de lampen vervangen in de keuken of zelfs denken aan het veranderen van je koffiezetapparaat. Alles kan en het is heel gemakkelijk om dit te doen.

Tip 9: Maak van je inbouwkoelkast een kast en plaats een losse koelkast

De laatste tip voor het veranderen van je keuken is er eentje die een beetje out of the box gaat. Je kunt namelijk ook je inbouwkoelkast verwijderen en hier voor in de plaats een opslagkast maken. Je koelkast vervang je dan weer met een losstaand model. Op deze manier krijgt je keuken direct een heel andere uitstraling zonder enorme veranderingen aan te brengen.

Tip 10: Combineer alle ideeën

Natuurlijk kun je al dit soort aanpassingen ook combineren om tot het gewenste resultaat te komen. Nieuwe tegels, een nieuwe vloer, een nieuw aanrecht, nieuwe accessoires en nieuwe kastdeurtjes zorgen dat je keuken een compleet nieuwe look krijgt.

Heb jij wel eens je keuken gerenoveerd en hoe is je dat bevallen? Laat het ons weten in de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine