10 Veelgemaakte Schoonmaakfouten die Ook jij Vast Wel Eens Maakt

Tiewen Visser Tiewen Visser
Verbouwing herenhuis, ARCHiD ARCHiD Klassieke woonkamers
Loading admin actions …

Schoonmaken is en blijft een vervelend werkje. Het wordt echter nog vervelender wanneer je veelgemaakte schoonmaakfouten toepast. Op die manier wordt je werk nog zwaarder en wordt het nog lastiger om jouw schoonmaakklus tot een goed einde te brengen. Ontdek in dit Ideabook enkele tips om te vermijden als je wilt schoonmaken in huis. Deze huis schoonmaak fouten moeten jouw helpen om je huis beter op orde te hebben en te kunnen genieten van een frisse en opgeruimde woning. Doe je voordeel met deze tips en herhaal die schoonmaakfouten niet meer!

Schoonmaakfout 1: je sponzen of doekjes niet schoonmaken of vervangen

Woonkamer ARCHiD Klassieke woonkamers ornament,renovatie,verbouw
ARCHiD

Woonkamer

ARCHiD

Vaatdoekjes en sponzen gebruik je misschien meerdere keren. Wij snappen dat, maar we zouden het je niet aanraden. In natte sponzen en op natte doekjes creëer je een broeinest van viezigheid en bacteriën. Hoewel je misschien sprayt met een bacteriedodend middel, ben je alsnog bewust die hoeveelheid bacteriën aan het uitsmeren over je aanrechtblad of tafel. Gatsie!

Schoonmaakfout 2: direct sprayen op het oppervlak

Woonkamer ingericht Studio DEEVIS Klassieke woonkamers woonkamer,pvc visgraat,karpet,farrowandball,kastenmaatwerk
Studio DEEVIS

Woonkamer ingericht

Studio DEEVIS

Wanneer we stof willen verwijderen van een kast of tafel denken we vaak dat direct sprayen op het oppervlak een goed idee is. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Je zorgt er daardoor juist voor dat je nattigheid verplaatst en viezigheid aan je doekje blijft zitten. Een beetje sprayen op je doekje is vaak al genoeg om het stof effectief te verwijderen en spullen weer mooi schoon te maken.

Schoonmaakfout 3: niet de juiste tools in huis halen

Gebruik jij eigenlijk wel de juiste huishoudelijke apparaten? Je staat er niet altijd bij stil, maar de juiste tools maken ons werk lichter. Een droger, een stofzuiger en een vaatwasser zorgen ervoor dat de was doen of stof verwijderen van de vloer een stuk gemakkelijker gaat. Maar het is wel belangrijk dat je een goede stofzuiger hebt of de juiste dweil hebt. Het kiezen van een apparaat is lastig maar goede research en tips van de verkoper kunnen je helpen. En heb je wel eens nagedacht over een robotstofzuiger of een stoomapparaat om schoon te maken?

Schoonmaakfout 4: te veel spullen in de vaatwasser plaatsen

Woonhuis Bosch en Duin, Maas Architecten Maas Architecten Moderne keukens Eigendom,Raam,Hout,Armatuur,kasten,Interieur ontwerp,Gebouw,Vloer,Vloeren,Rechthoek
Maas Architecten

Woonhuis Bosch en Duin

Maas Architecten

De vaatwasser is een van die vele tools die ons leven makkelijker maken. Toch kun je ook hiermee de mist ingaan, bijvoorbeeld wanneer je de vaatwasser te vol zet. In de vaatwasser zitten sproeiers, als die niet jouw kopjes en borden bereiken, zullen ze niet goed schoon worden. Ds nee, het ligt niet aan jouw vaatwasser of dat vaatwasblokje dat niet goed genoeg is, de vaatwasser zit gewoon te vol!

Schoonmaakfout 5: een wasverzachter gebruiken voor handdoeken

Wasverzachters zijn populair om de handdoeken heerlijk zacht te maken. Het grote nadeel is echter dat deze verzachters ervoor zorgen dat de handdoeken minder makkelijk vocht opnemen. Sommige schoonmaakexperts raden daarom aan niet wasverzachter te gebruiken maar azijn. Dat maakt de was ook zachter. Je hoeft maar een scheutje in de was te doen en het zal ook niet stinken beloven we.

Schoonmaakfout 6: niet opruimen maar wel schoonmaken

Voordat je gaat schoonmaken, is het belangrijk om alles aan de kant te zetten in je woonkamer. Je kunt niet beginnen met stofzuigen of lappen wanneer je nog overal spullen hebt staan in huis. Dus ruim eerst op en ga dan aan de slag met schoonmaken. Het is ook niet aan te raden om stapsgewijs schoon te maken. Begin bijvoorbeeld eerst met de zolder en werk van boven naar beneden voor een optimaal resultaat.

Schoonmaakfout 7: de ramen zemen als de zon schijnt

We denken vaak dat de ramen zemen een goed idee is als het droog is. Regen maakt ons raam vies en dat klopt inderdaad ook wel. Toch is het niet handig om de ramen te zemen als het erg warm en droog is buiten. Doordat de zon fel op de ramen schijnt, droogt het water juit je emmer en spons ook veel sneller op, op het glas waardoor het moeilijker is hier tegenop te zemen met je trekker. Dus voor streeploos schone ramen, pak je een droge maar bewolkte dag. Waarschijnlijk niet een al te moeilijke opgave in Nederland. Je kunt de ramen vaak gewoon zemen met wat afwasmiddel, een spons en een trekker. 

Schoonmaakfout 8: vlekken hard schrobben

Hard schrobben klinkt als een goede schoonmaaktechniek en in zeker zin is dat in sommige gevallen ook echt zo. Een hardnekkig vieze oven of een badkamer met vieze vlekken kunnen door goed schrobben schoon worden. Toch bestaat er een spreekwoord waar een belangrijke kern van waarheid inzit voor het echte leven. In een vlek wrijven zal niet helpen met een sponsje als de vlek op een stuk textiel zit. Je zet de vlek dan alleen maar dieper in de stof. Maak liever gebruik van anti-vlekkenmiddelen en doe je kledingstuk in de was Voor de bank zou je na kunnen denken over soda, een stoomreiniger of een professioneel bedrijf in te huren.

Schoonmaakfout 9 dweilen voor je de stofzuiger hebt gebruikt

Wie wel eens de dweil ter hand neemt, weet dat deze veel vuil en viezigheid van de vloer haalt. De emmer met sop kleur in no time bruinig of grijzig! Maar als je niet eerst de stofzuiger door de kamer haalt, wordt het alleen maar lastiger om de vloer goed te dweilen, Dus zuig eerst die vlokken stof op, voordat de dweil in de emmer zet.

Schoonmaakfout 10: niet regelmatig schoonmaken

Verbouwing woning Tuinstraat Utrecht, M'n Architect M'n Architect Moderne keukens Tafel,kasten,Meubilair,Eigendom,aanrecht:,Gebouw,Plant,Keuken,Raam,Hout
M'n Architect

Verbouwing woning Tuinstraat Utrecht

M'n Architect

Schoonmaken moet regelmatig gedaan worden. Het kan anders gebeuren dat je huis te vies wordt en dat maakt je schoonmaakroutine er alleen maar moeilijker op. We raden je daarom zeker aan om met enige regelmaat de vaste schoonmaakroutines toe te passen, zoals stofzuigen, de keuken schoonmaken en de badkamer en toiletpot boenen. Wie onderhoudt, heeft ook minder werk bij een volgende schoonmaakbeurt en zo bespaar je indirect toch tijd.

Welke schoonmaakfout betrap jij jezelf op en zou je die nu aanpassen?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!