Tips om je Huis Probleemloos Schoon en Opgeruimd te Houden

Tiewen Visser Tiewen Visser
Van top tot teen, Richèl Lubbers Architecten Richèl Lubbers Architecten Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Je huis schoonmaken is altijd een klus om tegenop te zien. Het vergt veel energie en tijd die je liever aan iets anders zou besteden, zeker als je een drukke baan hebt zit je niet te wachten op schoonmaakwerk in je vrije tijd. Toch wil je ook graag een opgeruimd huis. In dit ideabook geven we je het antwoord op de vraag: ‘Hoe maak je je huis schoon?’. Ook leggen we je uit wat het beste interieur is voor een opgeruimd huis. Zo kun je met volle teugen genieten van je woning.

Begin altijd eerst met opruimen en dan pas schoonmaken

Woonhuis Utrecht, Naked Architecture Naked Architecture Comfort,Interieur ontwerp,Hal,Grijs,Vloeren,Vloer,Armatuur,Huiskamer,Gebouw,Plafond
Naked Architecture

Woonhuis Utrecht

Naked Architecture

Het klinkt zo simpel, maar niets is zo praktisch in je schoonmaakroutine als eerst opruimen en dan pas beginnen met schoonmaken. De reden achter deze volgorde is dat je eerst het overzicht moet hebben in je kamer, voordat je overal bij kunt met de stofzuiger of dweil. Bovendien kun je ook last hebben van dwarrelend stof van spullen die lang ergens hebben gestaan, die jouw vloer weer vies maken als je niet eerst opruimt.

Maak je huis schoon met azijn en soda

Op het internet worden soda en azijn genoemd als de perfecte huishoudhulpjes en wij juichen dat alleen maar toe. Soda en azijn zijn namelijk supereffectief in het schoonmaken en schoonhouden van allerlei ruimtes, apparaten en zaken. Zo kun je azijn gebruiken om de badkamer schoon te maken, kopjes te ontdoen van vieze theevlekken, de waterkoker te ontkalken of gewoon als schoonmaakmiddel in je sopje. Soda is ook zo’n wondermiddel, dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken om vieze vlekken van de bank te verwijderen of te gebruiken met kokend water om verstopte doucheputjes te ontstoppen. Het goede nieuws is dat deze producten zacht zijn voor je huis. Het tast bijvoorbeeld je tegels in de badkamer niet aan en het is ook nog eens heel milieuvriendelijk. Veel beter dus dan chloor en bleek.

Koop een robotstofzuiger

verbouwing 2-onder-1 kap woning Ede, M'n Architect M'n Architect Moderne woonkamers Plant,Eigendom,Meubilair,Kamerplant,Tafel,Stoel,Interieur ontwerp,Hout,Bloempot,architectuur
M'n Architect

verbouwing 2-onder-1 kap woning Ede

M'n Architect

Een geweldige uitvinding van de laatste jaren is de zogenoemde robotstofzuiger. Dit is een kleine ronde stofzuiger die beweegt en objecten en meubels herkent aan de hand van sensoren. Het is het ideale apparaatje voor het onderhoud van je vloeren en om zonder gedoe een stofvrije ruimte te krijgen. Het nadeel is alleen wel dat sommige modellen viezigheid op de vloer niet herkennen als object en dat soms uitsmeren met alle gevolgen van dien en de robotstofzuiger lastig de hoekjes van de kamer kan bereiken.

Gebruik een stoomreiniger

Heb je vieze badkamer en haat je hard schrobben? Dan is de stoomreiniger misschien iets voor jou. Dit apparaat maakt schoon aan de hand van stoom en druk. Op die manier maak je alles hygiënisch schoon zonder schoonmaakproducten en ook zonder hard te hoeven schrobben want de druk van de stoom doet dat werk voor jou.

Schaf de juiste vloer aan om schoon te maken

Interieurontwerp woonkamer, THIES Design THIES Design Moderne woonkamers Meubilair,Tafel,Bank,Comfort,Oranje,Hout,Interieur ontwerp,Verlichting,Woonkamer,Stoel
THIES Design

Interieurontwerp woonkamer

THIES Design

Als je jouw huis op een praktische manier schoon wilt houden, is het goed om na te denken over de soort vloer die je aanschaf. Het is bewezen dat een PVC-vloer veel makkelijker schoon te houden is dan bijvoorbeeld een houten vloer. Als je toch niet zo verzot bent op een PVC-vloer, kan ook een tegelvloer een idee zijn in huis. Er zijn tegenwoordig veel soorten tegels. Sommigen hebben zelfs een houtlook.

Berg spullen op en gebruik dozen

Je kunt je huis gemakkelijk schoon houden door te kiezen voor het opbergen van spullen. Dat kan in kasten maar ook in dozen en kratten. Spullen die je opslaan vangen minder stof en staan minder in de weg als je schoonmaakt als een soort obstakels. Er zijn ook tal van opbergoplossingen die je hierbij kunnen helpen, zoals lades in de trap, bankjes met lades of een bed met opbergruimte onder de lattenbodem.

Maak van je schoonmaakwerk een workout

Woonhuis Bosch en Duin, Maas Architecten Maas Architecten Moderne keukens Eigendom,Raam,Hout,Armatuur,kasten,Interieur ontwerp,Gebouw,Vloer,Vloeren,Rechthoek
Maas Architecten

Woonhuis Bosch en Duin

Maas Architecten

Hoewel schoonmaken veel vrije tijd van je wegkaapt, is het wel een werkje waarmee je veel calorieën verbrandt, zeker als je het in een sneltreinvaart wilt afwikkelen. Je kunt daarom een workout van zo’n 1 tot 2 uur per week vervangen door eens flink te stofzuigen, soppen en dweilen in je huis. Zo verbrand je met de badkamer schoonmaken gerust 4000 calorieën per uur, de vloer dweilen zo’n 350 calorieën per uur en stofzuigen 250 calorieën. 

Laat de oven niet aanbakken

Een onderdeel van onze schoonmaakroutine die we vaak overslaan is de oven. Het komt best vaak voor dat eten aanbakt in de oven en voor hardnekkig vieze vlekken zorgt. Dat kun je voorkomen door de oven na iedere kookbeurt schoon te houden. Hoewel dat meer werk lijkt, zal het je uiteindelijk veel ellende schelen. Mocht je toch een vieze oven hebben. Dan werken bijvoorbeeld soda en een bakje met citroensap in de warme oven plaatsen goed om vieze vlekken en vet te verwijderen.

Werk samen voor meer resultaat

Schoonmaakwerk is teamwork. Als je samenwoont of een gezin hebt, is het niet aan te raden het schoonmaakwerk in je eentje te doen en te verdelen over de dagen van de week. Schakel de hulp in van je gezin en zet er samen de schouders onder om alles van top tot teen aan te pakken in huis. Je zult zien dat Teamwork de Dreamwork maakt!

Huur een schoonmaakbedrijf in

Kom je er alsnog niet uit met het schoonmaken van je huis en heb je echt te weinig tijd, dan zijn er altijd professionals die je uit de brand kunnen helpen. Zij kunnen je ook helpen met het schoonmaken van zaken die je zelf niet meer in de hand hebt, zoals het dieper reinigen van een tapijt of een vieze bank of het lappen van ramen op een bepaalde hoogte of het reinigen van de dakgoot. De professional weet wat ‘ie doet en kan je ook advies geven voor het onderhoud.


Hoe maak jij je huis schoon? Laat ons je beste tip weten!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!