Symmetrische inrichtingen, een oase van rust | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Symmetrische inrichtingen, een oase van rust

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Herenhuis in Den Haag Moderne woonkamers van Remy Meijers Interieurarchitectuur Modern
Loading admin actions …

Symmetrie is een van de manieren om rust te brengen in een interieur. Het spiegelen van objecten in het interieur zorgt ervoor dat ons brein minder hard hoeft te werken om het overzicht te bewaren. En wat ons brein prettig vindt geeft rust. In dit ideabook bekijken we een aantal voorbeelden van symmetrische interieurs. We bekijken kleine ingrepen met een grote impact, maar ook zien we hoe het grootser aangepakt kan worden. Wandel met ons mee en doe inspiratie op om ook thuis met een symmetrische inrichting aan de slag te gaan.

Symmetrische meubels

Eigentijdse bungalow Moderne woonkamers van Lab32 architecten Modern
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

We trappen af met een eerste voorbeeld waarin duidelijk gekozen is voor een rustige en symmetrische opzet. In deze moderne en minimalistische woonkamer is gekozen voor een functionele inrichting. Uitgaande van wat strikt noodzakelijk is: een bank, tafel, stoelen en een salontafel is de interieurdesigner zijn werk gestart. Symmetrische meubels zien we terug in de twee stoelen waar we op uitkijken. De twee fauteuils zijn identiek aan elkaar en daarmee in deze minimalistische ruimte vrij statisch. Het doel dat de symmetrische inrichting hier dient is wel een hele duidelijke, naast de functionele inrichting en het vele gebruik van donkere tinten dragen de symmetrische meubels bij aan de rust van deze woonkamer.

Subtiele symmetrie in de woonkamer

Ook in deze woonkamer zien we dezelfde soort symmetrie terug als hierboven. De twee naast elkaar geplaatste stoelen zijn in opzet vrijwel identiek aan de symmetrische inrichting van hierboven. Toch is de uitstraling van deze woonkamer heel anders. Zeer waarschijnlijk zit 'm dat vooral in het kleurgebruik in deze woonkamer. We zien de symmetrie terug in de stoelen, de plaatsing van de tafels en zelfs in de ornamenten in de hoek. Toch is hier subtiel gespeeld met het spiegelen van de meubels. We nemen de twee plantenzuilen tegen de muur als voorbeeld en zien daarin dat hoewel de basis symmetrisch is, de invulling daarvan afwijkt. Door twee verschillende vormen te gebruiken om de zuilen af te dekken wordt toch een speels effect gecreerd.

Subtiele symmetrie II

Popart fotobehang van designer Katarina Stupavska Moderne woonkamers van BN International Modern
BN International

Popart fotobehang van designer Katarina Stupavska

BN International

Of dit het beste voorbeeld is dat we van een symmetrische inrichting konden vinden? Waar het subtiele symmetrie aangaat zeer zeker. We merken in dit ideabook dat we inmiddels op het spectrum van symmetrische meubels verschoven zijn van super strak naar los en speels. Op dat eindstation zijn we inmiddels beland. In deze inrichting kunnen we namelijk vooral de plaatsing van de twee grijze stoelen aanwijzen als symmetrisch component. Tenzij we verder kijken en zien dat het kleurgebruik van de tafel erachter ook een bepaalde symmetrische inrichting doet vermoeden. De groentinten zorgen op de achterwand voor een bijzondere aanvulling op het retro interieur. Symmetrische meubels hoeven de ruimte geenszins te overheersen, en dat is wat we in dit voorbeeld terug zien komen.

Symmetrie op de vensterbank

Restyling woonboerderij Landelijke woonkamers van homify Landelijk
homify

Restyling woonboerderij

homify

Kleine ingrepen kunnen ook een groot effect hebben. Inmiddels stappen we even af van de volledige symmetrische inrichting en zoomen we in op kleinere details. Deze twee schedels zijn daar een mooi voorbeeld van. Op zichzelf zijn de schedels al een toonbeeld van symmetrie. Naast elkaar geplaatst wordt dat effect duidelijk versterkt. Oplettende kijkers valt vervolgens op hoe de interieurinrichter de schedels niet symmetrisch op de vensterbank heeft geplaatst, maar dat ze links gecentreerd zijn. Het symmetrisch plaatsen van de decoratie zou vermoedelijk wel erg gekuntseld overkomen.

Twee van hetzelfde

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning Moderne woonkamers van StrandNL architectuur en interieur Modern
StrandNL architectuur en interieur

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning

StrandNL architectuur en interieur

Van de kleine decorstukken die we hierboven zagen, kijken we naar een volgende voorbeeld wat even zo subtiel is in zijn symmetrische inrichting. Deze twee salontafeltjes zijn niet direct het toonbeeld van symmetrische meubels en toch doen ze uit datzelfde oogpunt verdienstelijk hun werk. De twee tafels, sowieso een symmetrisch aantal, zijn het middelpunt van de ruimte. Ze trekken knap de hele ruimte bij elkaar, de rechter muur wordt gespiegeld in het tafelblad terwijl we de omlijsting van de glaswand op links gespiegeld zien in het raamwerk van de onderkant. Symmetrie is hiermee niet eens zozeer in vorm en aantal, maar wel in materiaal vertaald.

Symmetrische details

Nog heel even blijven we bij de kleinere symmetrische meubels. In deze grootste woonkamer met bijzonder hoge plafonds zien we de symmetrie terug in de plaatsing van de accessoires. Maar belangrijker nog, en minder opvallend dan een eerste blik doet vermoeden, is de plaatsing van de meubels ten opzichte van elkaar. De wandkast die in het midden van de muur loopt, is symmetrisch geplaatst ten opzichte van het vloerkleed waarop weer een salontafel geplaatst is. Door de meubelstukken symmetrisch ten opzichte van elkaar te plaatsen wordt een rust gecreerd die een soort verstilling teweegbrengt.

Gespiegelde woning

FritsJurgens taatsdeuren Industriële woonkamers van FritsJurgens BV Industrieel
FritsJurgens BV

FritsJurgens taatsdeuren

FritsJurgens BV

Voordat we nog drie voorbeelden in de eetkamer bespreken, pakken we nog een enkele keer groots uit. In deze woning is het niet zozeer de inrichting die symmetrie uitstraalt, het is de woning zelf. De deuren waar we op kijken, kijken op hun beurt weer uit op eenzelfde set deuren aan de overkant van de gang. Knap gedaan door de architect, want zo krijgt het huis een rustige uitstraling. Door een vloerkleed met een symmetrische vorm te plaatsen, wordt dit beeld nog een onderstreept. Dat de lamp die in deze hal hangt vervolgens geen symmetrisch element is, draagt bij aan de levendigheid van de symmetrische inrichting. Wanneer de gehele inrichting namelijk gespiegeld zou zijn, zou deze hal al gauw een saai geheel worden.

Symmetrie aan tafel

Een gietvloer in de eetruimte www.designgietvloer.nl Moderne eetkamers van Design Gietvloer Modern
Design Gietvloer

Een gietvloer in de eetruimte www.designgietvloer.nl

Design Gietvloer

Ten slotte bezoeken we in dit ideabook nog drie keukens met symmetrische meubels. Op zich is het gebruiken van een symmetrische indeling in de keuken natuurlijk geen heel bijzonder werk, een tafel is een recht element waaraan vaak eenzelfde soort stoel tegenover elkaar wordt geplaatst. Een symmetrische inrichting is daar al snel het gevolg van. Toch viel ons deze eetkamer op. De symmetrie van de rustieke eetkamertafel, vooral benadrukt door de stevige poten, wordt op een prettige manier afgemaakt door de eetkamerstoelen. De poten van de stoelen op hun beurt vormen namelijk een fijn lijnenspel dat naar de tafel toe leidt. Een welkom geheel is het gevolg.

Eten in symmetrie

Industriële eetkamers van homify Industrieel

Aan deze eetkamertafel is het vast heerlijk tafelen. Vrienden of familie, iedereen mag een eigen plek uitzoeken in dit symmetrische geheel. Niet strak symmetrisch, zoals we op de eerste foto in dit ideabook zagen, maar een modern ingerichte symmetrische variant daarvan. Te beginnen met de symmetrische basis van de ruimte, inclusief de prachtige schuifwanden waardoor het licht binnenstroomt. De rest van de ruimte is vooral gevuld met tafel, en die zijn over het algemeen sowieso voorzien van een symmetrisch element. Dat de ruimte vervolgens niet af is gemaakt met gespiegelde stoelen, maar dat er gekozen is voor verspringende elementen verruimt de kamer. Door het beeld af te maken met gespiegelde lampen boven de eetkamertafel wordt toch weer de symmetrische indeling benadrukt.

En dan nog dit

Woon eetkamer Industriële eetkamers van homify Industrieel
homify

Woon eetkamer

homify

Zijn we in het verkeerde ideabook belandt? Dit ideabook ging toch over een symmetrische inrichting? Wat we hier zien laat in dat licht behoorlijk te wensen over. Geen van de elementen lijkt op het eerste gezicht gespiegeld te zijn. Van de lampen die verspringen en in drievoud opgehangen zijn tot de verschillende stoelen rond de tafel.. geen symmetrische meubels te ontdekken. En toch doet deze ruimte aan alsof hij vol staat met symmetrisch ingericht meubilair, zo rustig. Het zal het enorme raam zijn, dat de ruimte rust geeft. Het raam is op deze foto namelijk het enige symmetrische element. Afgewerkt met de strakke houten kast eronder geven de twee elementen voldoende rust om voor de rest van de inrichting volledig af te wijken van onze hang naar symmetrie. En zo sluiten we af, want zo kan het natuurlijk ook!

Heb je inspiratie opgedaan voor meer symmetrie in huis? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!