Markthal Rotterdam – Wonen en shoppen in één | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Markthal Rotterdam – Wonen en shoppen in één

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Markthal Rotterdam van MVRDV
Loading admin actions …

Sinds 1 oktober 2014 stromen nog meer mensen dan gewoonlijk naar Rotterdams grootste markt. In het voormalige historisch centrum aan de Binnenrotte is namelijk een indrukwekkend nieuw gebouw opgericht, zoals velen van ons misschien al gezien hebben: de Markthal Rotterdam.

De boogvormige hal is met 120 meter lengte en 40 meter hoogte en breedte in de architectonisch welbekende omgeving absoluut de nieuwste blikvanger geworden. En het binnenleven verrast des te meer: in dit gebouw bevinden zich 16 etages met meer dan 60 marktkramen, 228 woningen en 1200 parkeerplaatsen. Wij laten je hier zien welke architectonische bijzonderheden dit gebouw bevat en wat ons precies in de eerste overdekte markt in Nederland opwacht.

Hoe het allemaal begon…

Markthal Rotterdam van MVRDV
MVRDV

Markthal Rotterdam

MVRDV

Al in 2004 wonnen het team onder leiding van projectontwikkelaar Provast en het architectenbureau MVRDV de competitie voor de bouw van de Markthal. Een reden voor deze oproep was een nieuwe EU-verordening dat de verkoop van verse vis, vlees en kaas in de buitenlucht verbiedt. Daarnaast wilde men meer woonruimte in het gebied verschaffen en het gehele Laurenskwartier aantrekkelijker maken. Aan de bouw zelf werd in 2009 begonnen en duurde 5 jaar.

Een plek met geschiedenis

Markthal Rotterdam van MVRDV
MVRDV

Markthal Rotterdam

MVRDV

Om de historische betekenis van deze speciale bouwplaats te kunnen waarderen maken we een kleine excursie naar het verleden: in 1270 werd een dam aan de rivier de Rotte gebouwd. Rotterdam werd daarbij een feit. In 1340 ontving Rotterdam de stadsrechten en werd in de richting van het huidige Station Blaak uitgebreid. De Markthal is precies op die plek gebouwd waar vroeger de dam aan de Rotte langs liep. Aan het eind van de negentiende eeuw werd de Rotte overigens omgeleid tot haar huidige loop.

De tijdtrap

Markthal Rotterdam van MVRDV
MVRDV

Markthal Rotterdam

MVRDV

Nog voor de bouw begon vonden op locatie archeologische uitgravingen plaats. De vondsten worden in de Markthal in een soort verticale uitstalling aan het publiek gepresenteerd. Op de roltrappen, die de begane grond met de vier verdiepingen tellende ondergrondse garage verbinden, zijn belangrijke historische jaartallen en de daarbij behorende gebeurtenissen aangegeven. Op iedere etage zijn archeologische vondsten te zien, die met informatie en afbeeldingen aangevuld tentoongesteld zijn. Des te dieper je in het gebouw komt, des te dieper duik je in de geschiedenis van Rotterdam en het ontstaan van haar eetcultuur.

De opbouw van de hal

Markthal Rotterdam van MVRDV
MVRDV

Markthal Rotterdam

MVRDV

Vier van de zestien verdiepingen in de Markthal Rotterdam worden door de ondergrondse parkeergarage in beslag genomen. De garage is zowel voor bezoekers als bewoners vrij toegankelijk. Op de begane grond bevinden zich 96 marktkramen, een aantal zelfs met een dakterras. De kramen hebben ieder een oppervlak van 20 m² met een 9 meter lange voorzijde die per stuk of in combinatie gehuurd kunnen worden door marktverkopers. De koel- en opslagmogelijkheden vinden in de verdieping eronder plaats, evenals het laden en lossen. Met behulp van transportliften worden de waren naar de verdieping erboven getransporteerd zodat de bewoners niet gestoord worden door laad- en los activiteiten in de vroege morgen. Iedere wooneenheid heeft overigens ook een opslagruimte beschikbaar op deze verdieping.

Voor het lichamelijk welzijn van zowel bewoners als bezoekers bevinden zich ook restaurants en een supermarkt in de hal. De wooneenheden bevinden zich in de bovenste etages.

Wat staat ons in de Markthal te wachten?

Markthal Rotterdam van MVRDV
MVRDV

Markthal Rotterdam

MVRDV

De kramen in de Markthal zijn dagelijks van 10:00 tot 20:00 geopend, zondags van 12:00 tot 18:00. De restaurants zijn langer open en beschikken over een ingang aan de straatkant. In de toekomst zullen de daken van de marktkramen gebruikt worden als kruiden- en moestuinen om zo het klimaat en de akoestiek te verbeteren en om de sfeer van frisheid en natuur te versterken.

Verder zullen in de hal regelmatig evenementen rondom het thema voedsel plaatsvinden. In het educatieve entertainmentcentrum De wereld van smaak kunnen we de nieuwste trends en ontwikkelingen in de levensmiddelenbranche in de vorm van een levend laboratorium, een presentatie of een kookcursus van dichtbij beleven.

De architectuur

Markthal Rotterdam van MVRDV
MVRDV

Markthal Rotterdam

MVRDV

De aannemer J.P. van Eesteren begon op 1 oktober 2012 aan de bouw van de boog. Het doel van het ontwerp was dat bezoekers zich in de constructie vrij en open kunnen bewegen. Omdat er geen wind of regen binnen mag komen, moesten de grote openingen aan beide uiteinden van het gebouw gesloten worden. Om de façaden toch zo transparant en lichtdoorlatend mogelijk te houden werd er voor een minimalistische constructie met eenvoudige beglazing gekozen voor het afsluiten van de beide kanten dat uit een minimaal aantal constructiedelen bestaat. Deze constructie is vergelijkbaar met een tennisracket, waarbij de boogvormige opening een stijve frame vormen waartussen de stalen lijnen in een raster bevestigd zijn. De individuele glazen ruiten werden vervolgens in het stalen rooster geklemd. Deze staal met glazen façades zijn flexibel ontworpen, waardoor bij zware stormen de constructie tot wel 70 cm naar binnen gedrukt kan worden zonder schade aan het gebouw of de façade.

Dankzij de uitzonderlijke architectonische vorm van de Markthal is het mogelijk het kunstwerk aan de binnenkant van de boog ook van buiten te bewonderen. Om de kleurige binnenkant van buiten beter uit te doen komen is er voor een neutrale, grijze natuurstenen bekleding gekozen voor de naar buiten gerichte oppervlakken dat past bij de alom aanwezige grijze straatstenen en het bouwwerk licht en neutraal in plaats van zwaar en massief doen lijken.

De hal heeft op de begane grond aan beide kanten een ingang en is zo open en uitnodigend vormgegeven. De enige gesloten vlakken zijn doorspekt met ramen en glas waardoor het gehele gebouw een open, uitnodigende sfeer uitstraalt.

Het kunstwerk

Markthal Rotterdam van MVRDV
MVRDV

Markthal Rotterdam

MVRDV

De kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam creëerden voor de Martkhal Rotterdam hun eigen moderne versie van de uit de mythologie bekende Hoorn des Overvloeds. Naast groente- en fruitsoorten en brood, vis en bloemen vinden we hier zelfs ook de kerktoren van de Laurenskerk – als eerbetoon aan het Laurenskwartier. Het motief lijkt geschilderd, maar daarachter verbergt zich geavanceerde technologie. Het gaat hierbij namelijk om een vijfledige digitale print: stuk voor stuk werd iedere pixel van het ontwerp op de computer aangemaakt en uiteindelijk op 4.500 aluminium panelen gedrukt. Met 11.000 m² is het plafond van de markthal een van de grootste kunstwerken in Europa. En we kunnen ons ook voorstellen hoe moeilijk het moet zijn geweest om alle 4500 panelen op de juiste plek te plaatsen – misschien wel de grootste puzzel van Europa?

In het midden van het kunstwerk is met opzet een vlak vrijgelaten waar het hele jaar door tijdelijke projecties te zien zullen zijn die aan de jaargetijden en producten in de hal aangepast worden. Waan je bij het betreden van de Martkhal op je rug in een weiland liggend met de open lucht boven je en de vrije natuur om je heen!

Duurzaamheid

Markthal Rotterdam van MVRDV
MVRDV

Markthal Rotterdam

MVRDV

Bij de planning en bouw van dit architectonische kunstwerk werd vooral op duurzaamheid gelet. Het gehele gebouw wordt met gedistribueerde warmte verwarmd. Daarnaast bevindt zich onder de markthal warmteopslag waardoor een aantal andere gebouwen in de omgeving ook van energie worden voorzien. Voor klimaatregulatie in de binnenruimte is er gebruik gemaakt van een thermisch principe: openingen onder de glazen façades zorgen voor de continue toevoer van frisse lucht dat vervolgens in de ruimte opgewarmd wordt, opstijgt en door luchtschachten in het plafond weer naar buiten stroomt.

Ook de bewoners van de Markthal verplichten zich in een zogeheten “Green Lease” tot het laag houden van het water- en energieverbruik, te letten op milieuvriendelijke afvalverwerking en alleen gebruik te maken van bepaalde bouwmaterialen. Zelfs aan de bescherming van de vogelpopulatie werd bij het ontwerp van het gebouw gedacht: aan de westkant van de elfde verdieping zijn vier grote nissen voor vleermuizen geïntegreerd en aan de noordkant van de eerste verdieping zijn tien zwaluwnesten bevestigd.

Ook de parkeergarage is volledig ingericht met het oog op duurzaamheid. Moderne technieken zoals een parkeergeleidingssysteem, nummerbordherkenning, online reservering en oplaadstations voor elektrische auto's dragen ertoe bij dat onnodig rondrijden en files in de binnenstad worden vermeden.

Wonen in de Markthal Rotterdam

Markthal Rotterdam van MVRDV
MVRDV

Markthal Rotterdam

MVRDV

Wist je, dat de specifieke ronde vorm van de hal oorspronkelijk door het ontwerp van de woonruimten is ontstaan? Door de afgeronde hoeken kan namelijk meer licht in de ruime woningen doordringen. Op een ideale en prachtige locatie bevinden zich dus deze luxueuze appartementen, maisonnettes en penthouses: van de derde tot de elfde verdieping vinden we in de Markthal 126 koopwoningen en 102 huurwoningen.

Wonen met uitzicht

Markthal Rotterdam van MVRDV
MVRDV

Markthal Rotterdam

MVRDV

De helft van de woningen hebben een raam dat over de markt uitkijkt. Geluid en andere overlast door de markt wordt daarbij compleet gereduceerd door de installatie van drievoudige beglazing. Dankzij de bijzondere constructie heeft iedere woning een terras dat zich over de gehele lengte van de woning uitstrekt.

Bezoek dus de Markthal Rotterdam en laat je verrassen; niet alleen door de eerste overdekte markthal ter wereld, maar vooral door haar design; en waan je in een kathedraal dat je het gevoel geeft in de buitenlucht te zijn of vind veel meer informatie over dit prachtige project tussen Station Blaak en de Koopgoot in Rotterdam hier, evenals nog meer foto's van dit nieuwe maar historische bouwwerk!

Wat vind jij van de architectuur van de Markthal Rotterdam? Deel je mening bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!