Wat Doet Beige met Jouw Interieur en Wat Maakt Deze Kleur zo Ideaal?

Tiewen Visser Tiewen Visser
OKK Olga Kisiel Konopka Minimalistische woonkamers
Loading admin actions …

Een beige kleur in huis is een goede keuze voor je interieur. Waarom? Omdat beige een keur is die overal goed bij staat. Of het nu gaat om beige muurverf, een beige bank of een vloerkleed beige, het is altijd een goede idee om deze neutrale maar warme kleur in je interieur te verwerken. In dit Ideabook leggen we je de kracht van beige in je interieur uit en welke woonstijlen passen bij deze kleur.

Beige is een basiskleur

Wit, dat is de kleur die het eerste bij ons naar binnen schiet als basiskleur en misschien denken we ook meteen aan grijs maar beige zal toch niet meteen in ons hoofd opkomen als we denken aan een basiskleur. Toch is de keuze voor een beige achtergrond in huis aan de hand van beige muurverf of een zandkleur op de muur een goede keuze. Beige brengt namelijk net wat meer sfeer in je interieur dan wit, zonder afbreuk te doen aan de rust die je wilde bereiken met wit. En laten we eerlijk zijn, meestal als we wit op de muur verfden, werd ons al geadviseerd een gebroken wit te kiezen. Dat is net iets minder klinisch en hard dan een creme kleur. 

Beige mengt goed met andere kleuren

Beige is dus een basiskleur en dat betekent dat je het aanbrengt in je woning voordat je gaat werken met gekleurde meubels of accessoires. Beige is bovendien ook nog eens heel makkelijk te combineren met andere kleuren. Het kan dus niet op met de voordelen. Zwart, grijs en zelfs wit gaan prima samen met beige maar ook meer gekleurde accessoires in kleuren als blauw, groen en pasteltinten gaan goed samen met beige. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor een interieur met aardse tinten zoals bruine of oranje tinten. Beige gaat zo fijn samen met dit soort kleuren en tinten omdat het een kleur uit de natuur is. Met wit en blauw creëer je bijvoorbeeld een soort beach sfeer, terwijl je met aardse tinten een soort Japandi sfeer neerzet. Ook kun je denken aan witte tonen met beige in samenwerking met stoere en grove materialen als hout, jute en riet voor een Ibiza sfeer.

Beige vind je terug in veel materialen

Zoals hierboven al een beetje werd prijsgegeven; de kleur beige zien we terug in veel verschillende materialen. Je kunt denken aan materialen als jute, riet, hout maar ook verschillende stoere stoffen voor kussens en de bank. Beige heeft een natuurlijk uitstraling die de laatste jaren populair is geworden in interieurs. 

Beige is tijdloos

Hoewel beige in een interieurtrend is van de jaren 20 van deze eeuw, kunnen we er ook zeker van zijn dat het een tijdloze trend niet. Dat komt doordat het materiaal een natuurlijk tint is die we al jaren, nee zelfs al eeuwen, in interieurs terugvinden. Niet voor niets komt de kleur terug in veel verschillende werelddelen en streken en is het een kleur die door de basismogelijkheden ook met verschillende stijlen te combineren. 

Beige geeft rust

DesignGietvloer in een sfeervolle woonkamer www.designgietvloer.nl Design Gietvloer Moderne woonkamers
Design Gietvloer

DesignGietvloer in een sfeervolle woonkamer www.designgietvloer.nl

Design Gietvloer

Net als wit, zorgt beige of een zandkleur voor rust in je interieur. Het is een kleur die zorgt dat je helemaal kunt relaxen en geen overdadige indrukken krijgt. Hoewel er wel bij moeten zeggen dat beige ook gebruikt kan worden door liefhebbers van overdaad, maar zelfs als je gek bent op kleuren zoek je toch naar een rustige basis in een interieur. Beige kan in dat geval een uitkomst zijn als kleur op de muur bijvoorbeeld. Laat je adviseren door een interieurontwerper als je beige in je woning wilt inpassen, maar wanneer je niet weet hoe je dat op een zorgvuldige en slimme manier moet doen.

Beige is warm

Beige is een warme kleur. Het is anders dan grijs en wit namelijk een kleur met een lichte ondertoon van geel en dat is natuurlijk de kleur van de zon. Anders dan geel is beige dan weer een stuk rustiger, maar het zorgt er wel voor dat je woning niet koud en kil aanvoelt, zoals bij te veel wit soms wel het geval is. Doordat beige licht is, zorgt het er ook voor dat je woning niet te krap aanvoelt en muren op je af komen, wat wel het geval kan zijn als je een te felle kleur gebruikt.

Beige is minimalistisch

Living Room | Woonkamer Romain Dossou Interiors Moderne woonkamers
Romain Dossou Interiors

Living Room | Woonkamer

Romain Dossou Interiors

Minimalisme is al langer een trend in interieurs en is een beetje overgewaaid uit deels de Amerikaanse cultuur om weg te gaan van consumentisme maar anderzijds ook Scandinavisch strak design en zelfs Japanse interieurs. Waarbij ook opruimgoeroe Marie Kondō een rol speelt door te stellen dat je zo min mogelijk spullen in huis moet hebben die je niet gebruikt. Beige is een kleur die goed past bij een interieur met weinig franje omdat het zo’n basic kleur die toch warmte uitstraalt.

Beige vind je terug in de natuur

Woerden - The Netherlands - March, 2021 Day Interior Moderne woonkamers
Day Interior

Woerden – The Netherlands – March, 2021

Day Interior

Natuurlijke tinten en thema’s zijn populair. Niet alleen beige als zandkleur slaat daarin de toon, maar ook kleuren als groen, bruin, aardse tinten en steenachtige grijze tinten spelen een belangrijke rol in deze trend. Beige kan als een soort lijm tussen al deze kleuren en materialen fungeren als basis.

Beige licht goed uit

Beige werkt goed samen met licht. Beige kleuren kunnen echte wat groezelig overkomen wanneer de schaduwen langer worden. Zorg er daarom voor dat je licht in je kamer zowel via de lampen als door de ramen zo helder mogelijk is. Zorg er daarbij voor dat de lampen de beige kleur aanvullen. Hoe je dat doet? Experimenteer met licht, net zo lang tot je het resultaat bereikt dat je wilt.

Alle voordelen van beige op een rijtje

Om alle voordelen en kenmerken van de beige kleur op een rijtje te zetten, geven we je tot slot een kort overzicht van alle kenmerken:

  • Beige is een warme basiskleur die goed samengaat met andere kleuren
  • Beige is een tijdloze kleur die in veel landen wordt gebruikt als basis
  • Beige gaat goed samen met natuurlijke tinten en materialen
  • Beige is een trendvolle kleur
  • Beige gaat goed samen met de stijlen: minimalisme, Japandi en Scandinavisch maar ook natuurlijke interieur
  • Beige is een kleur die in veel materialen voorkomt zoals hout, riet en jute


Houd jij van de kleur beige? Laat het ons weten.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!