Hoe Vind Je de Perfecte Keuken? Vijftien Stijlen Om Jou Op Weg Te Helpen

Tiewen Visser Tiewen Visser
Twee onder een eigen kap, Architectenbureau Vroom Architectenbureau Vroom Eclectische keukens
Loading admin actions …

Als je op zoek bent naar de ideale keuken, kom je erachter dat er veel verschillende soorten keuken stijlen zijn en je kunt kiezen uit ontelbare keukentypes. Maar hoe vind ik de perfecte keuken en hoe bepaal je welke stijl bij jou past? Dat is een vraag die moelijk te beantwoorden is. Allereerst heeft iedereen een andere smaak en iedereen heeft een ander huis. Je hebt misschien een open keuken, een aparte woonkeuken of een kleine keuken of grote keuken. Het is daarom belangrijk om een aantal stappen te nemen voordat je de keuken plaatst en later spijt krijgt. Hieronder volgt een aantal tips:

Kies je stijl

Bepaal eerst voor jezelf welke stijl keuken je wilt hebben. Daarmee helpen wij je in dit Ideabook op weg, maar je kunt ook altijd bladeren in onze vele voorbeelden en foto’s van keukens op de websites. Bepaal welke tegels, achterwand, kastjes, aanrechtblad, gootsteen en greepjes je wilt hebben.

Bepaal de opstelling

Je kunt of zelf of samen met een keukenplanner een opstelling bepalen voor je keuken. Zo zou je bijvoorbeeld een tool of app kunnen gebruiken waarmee je de keuken in de ruimte plaatst. Een goede showroom voor keukens beschikt vaak over software die dat helemaal tot in de puntjes kan doen. Zeker als je een keuken op maat wilt met een rare hoek, is dit een goede oplossing.

Kies de apparatuur en afwerking

Tot slot kies je de apparatuur uit en bepaal je de afwerking van de keuken. Zo zou je ook na kunnen denken over de vloer en eventueel kleuren op de muur.


Idee 1: stoere keuken

Het eerste keukenidee dat we je willen geven is deze stoere keuken. De materialen die gebruikt zijn, zijn onder meer hout, steen en zwarte tegels. Om het geheel in balans te brengen is gekozen voor een koele paarse kleur op de muur die een beetje aubergine aandoet. Dit is een ideale keuken voor een loft of een ander stoer huis.

Idee 2: Modern en strak

Deze keuken is zeer strak en zeer modern door het gebruik van rechte vormen. Toch is er door het gebruik van het materiaal hout ook een soort warmte in de keuken. Zo zorg je toch enigszins voor balans. 

Idee 3: Landelijk modern

Nieuwbouw en verbouw hallen boerderij, Architectenbureau Jules Zwijsen Architectenbureau Jules Zwijsen Moderne keukens Meubilair,Tafel,aanrecht:,Kamerplant,kasten,Stoel,Gebouw,Hout,Keuken,Interieur ontwerp
Architectenbureau Jules Zwijsen

Nieuwbouw en verbouw hallen boerderij

Architectenbureau Jules Zwijsen

Deze spannende keuken combineert twee stijlen: landelijk en modern. Landelijk is min of meer wat we zien op de boerderij en past goed in een interieur met warme materialen. Door het gebruik van stoer hout en een zwart keukenblok ontstaat een spannende combinatie. Dit zorgt ervoor dat je keuken het middelpunt van de woning wordt.

Idee 4: Industrieel

Loft Amsterdam, De Ontwerpdivisie De Ontwerpdivisie Industriële keukens
De Ontwerpdivisie

Loft Amsterdam

De Ontwerpdivisie

Industrieel is een interieurstijl die is ontstaan in de Verenigde Staten toen decennia geleden oude fabrieken en bedrijven werden omgebouwd tot woning. De stijl kenmerkt zich door het gebruik van staal, steen, stoer hout en weinig zachte kleuren of accessoires. Het is een stijl die de sfeer van een fabriek uitademt en die goed past in ieder interieur.

Idee 5: Klassiek

Piet Jonker Keuken Designed By David Klassieke keukens kasten,aanrecht:,Meubilair,Keuken,Hout,huis,Interieur ontwerp,Fornuis,Kraan,Vloer
Designed By David

Piet Jonker Keuken

Designed By David

Een klassieke keuken is een keuken met elementen van vroeger, zoals een schouw, kastjes met reliëf en klassieke tegeltjes en accessoires. Het is een stijl die doet denken aan keukens uit de negentiende eeuw en lijkt op de keuken uit een kasteel of paleis. Een stijl voor echte fijnproevers dus. 

Idee 6: Mediterraan

Dit is een meer swingende stijl waarbij warme materialen als hout, warme kleuren en veel wit worden gecombineerd met bijvoorbeeld mooie tegeltjes met een motief of tropische planten om de sfeer van Spanje of Portugal na te bootsen.

Idee 7: Modern klassiek

Heb je een oud huis maar ben je niet verzot op een klassieke keuken. Dan is het een goed idee om de stijlen te combineren. Bijvoorbeeld door een strakke keuken te plaatsen op een oudere vloer en te combineren met bijvoorbeeld een houten tafel en leuke (vintage) accessoires.


Idee 8: Scandinavisch modern

Houd je van modern maar mag het allemaal wel een tikkie warmer? Dan is Scandinavisch modern een goed idee. Het combineert de stijlen Scandinavisch, waarbij er aandacht is voor warme materialen en sfeer, met moderne strakke vormen, zoals wit en een gietvloer.

Idee 9: Retro

Retro is altijd een leuke interieurstijl, omdat je er helemaal mee los kunt gaan. In dit geval zijn klassieke witte tegeltjes gebruikt, zoals je die vroeger vaak zag, met een donkere voeg. De tegels ademen een vintage sfeer uit en passen goed in een speels interieur met bijvoorbeeld tweedehands meubels.

Idee 10: Modern industrieel

Renovatie woning Den Haag Bloot Architecture Moderne keukens Steen Tafel,Eigendom,Meubilair,Gebouw,aanrecht:,Hout,Huiskamer,Verlichting,Interieur ontwerp,Keuken
Bloot Architecture

Renovatie woning Den Haag

Bloot Architecture

Modern en industrieel bijten elkaar niet. Dat bewijst deze mooie keuken. Er is gekozen voor een bakstenen muur die mooi ment met een stoere strakke keuken voor een ultieme look.

Idee 11: Wit en strak

Kies je liever voor echt strak? Dan is deze spierwitte keuken een geweldige optie! Alles is wit in de keuken: de kastjes, de lampen en zelfs de vloer. Alleen het eethoekje met een kleed zorgt voor wat afwisseling.

Idee 12: Tijdloos design

Ben je niet zo gek op al die typische keukens? Dan kun je het beste kiezen voor een tijdloos design. Bijvoorbeeld door een witte strakke keuken te plaatsen, met een simpel aanrecht in bijvoorbeeld grijs of een houtkleur. Als achterwand kun je een neutrale kleur kiezen of mooie tijdloze tegels plaatsen. Met leuke accessoires en details maak je de keuken eigen.

Idee 13: Bont

Zoek je liever iets spannends? Dan zou je kunnen kiezen voor een bonte keuken. Bijvoorbeeld met spannende tegeltjes op de achterwand of een flitsende kleur.

Idee 14: Organisch

Organische interieurs zijn in, in 2022 en ook in de keuken zullen we natuurlijke materialen, planten en kleuren terugzien. Een mooie keuken voor liefhebbers van natuurlijke vormen en kleuren. 

Idee 15: Gekleurd

Kies voor kleur! Geef je achterwand een mooie kleur of kies voor een gekleurde specie tussen de tegels. Je kunt ook denken aan open kastjes waarop je veel accessoires zet die kleur hebben of gewoon de kastjes zelf in een leuke kleur verven. Het kan niet op met kleur!

Welke keuken wil jij graag in huis? Laat het ons weten in de comments?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!