Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

5 Bijzondere schoolgevels

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Van jong tot oud, van een jaar of 2 tot soms wel 25 oud, gaan we dagelijks naar school: of het nu een peuterspeelzaal of universiteit is, een middelbare school of muziekschool. We gaan er om te leren, te spelen, kennis en vaardigheden op te doen en te oefenen en allerlei andere zaken die ons opleiden om als volwassene in de maatschappij mee te kunnen draaien. Maar, hoe belangrijk scholen ook zijn, vaak gaan of gingen we er met grote tegenzin naartoe en met veel plezier weer bij vandaan. De ontwerpen die wij je vandaag laten zien maken school misschien niet minder vervelend, langdurig en saai maar wel veel mooier! Hieronder zie je 5 bijzondere geveldesigns voor scholen in diverse Europese landen die je stijlvol en uitnodigend verwelkomen voor een dagje of uurtje les!

Hogeschool

Ons eerste project laat de hogeschool in St. Pölten, Oostenrijk zien dat in 2007 gebouwd is en 8560 m² beslaat. Ontworpen door NMPB Architecten in Wenen is hier een mooi voorbeeld van een bijzonder en uitnodigende gevel te zien waarachter onder andere moderne kantoren, collegezalen, studio's, laboratoria en een bibliotheek schuilen. Vooral bijzonder is de inrichting van de open ruimte voor de school, dat losse tafels en stoelen in minimaal, modern design laat zien en de kleur van het vrolijk verlichte trappenhuis weerspiegelt. Dankzij de hoge en open glazen wand links van de ingang lijkt er een compleet overzicht te zijn over de inrichting van deze school, gefilterd door het kunstige bladerpatroon dat de ruiten bedekt.

Muziekschool

In compleet andere stijl zien we hier de voorgevel van een muziekschool in Spanje, dat na grondige renovatie door Muiños + Carballo Architecten een compleet vernieuwd design vertoont, maar met behoud van het oude. Dankzij de restauratie van de oorspronkelijke muren van dit gebouw is er een spannende tegenstelling ontstaan tussen het natuurlijke steen van de muren en het moderne staal en glas van het dakkapel en het afdak. Het gladde, neutrale beton van het voetpad om het gebouw geeft alle aandacht aan het elegante bouwsel dat nu een muziekschool met akoestisch hoogstaande architectuur en interieur herbergt en maakt de school compleet voor rolstoelen toegankelijk.

Kinderdagverblijf

Hier is een tweede, compleet ander ontwerp door Muiños + Carballo Architecten en betreft dit eker een peuterschool, of kinderdagverblijf, in Spanje. De gevel van deze nieuwbouw is strak, modern maar ook kleurrijk en doet sterk aan het werk van Mondriaan denken. In een praktisch, open design dat alle lokalen ruime toegang biedt tot de speelplaats ontstaat zo een uitnodigende gevel dat met veel kleur tot creativiteit inspireert: zowel van buiten als van binnen, want het gekleurde glas laat op zonnige dagen een vrolijk kleurenspel door de lokalen schijnen dat jong en oud van de ruimte en het licht doet genieten.

Middelbare school

Hier zien we een bijzonder her- en aanbouwproject van dbn Architecten dat in 2004 in Frankfurt, Duitsland aanving de samenvoeging van 2 scholen te symboliseren. Met behoud van de oude, vier verdiepingen tellende constructie uit de jaren '60, heeft deze nieuwe school ook een nieuwe gevel gekregen. Hoewel met een look dat aan beton doet denken en zo refereert naar het oude ontwerp dat in naoorlogse brutalistische stijl was opgebouwd, is de gevel met zandkleurige kalksteen bekleed wat deze solide, geometrische vorm een speelse warmte meegeeft. De hoge, verticale ramen lokken veel natuurlijk licht binnen terwijl de gekantelde verticale vlakken van de stenen gevel een fascinerend kleur- en schaduwspel buiten vormen.

Universiteit

Ten slotte hier een bijzonder en natuurlijk design voor het mensa- en studiegebouw met kinderopvang van de universiteit in Eberswalde, Duitsland. Andreas Gehrke heeft hier een prachtige plek gecreëerd dat studenten, hoogleraren en zelfs kinderen samenbrengt in een vriendelijk maar ook strak ontwerp. Professioneel maar ook uitnodigend is dit gebouw, dat in de bosachtige omgeving opgenomen wordt, een natuurlijke aanvulling op de campus. De leeromgeving waar duurzame ontwikkeling in centraal staat wordt door het rijke gebruik van hout voor de gevel geëerd en benadrukt en symboliseert daarmee het karakter van de universiteit.

Hoewel de gevel maar een klein deel van een school is, is de indruk die het wekt of maakt van groot belang voor iedere scholier of bezoeker. Het uiterlijk van een school reflecteert ook het karakter van de instelling en afhankelijk van dit karakter moet het professionaliteit, warmte, duurzaamheid, eenvoud of complexiteit uitstralen. In de projecten hierboven hebben we kunnen zien hoe de architect van ieder project nagedacht heeft over de geschiedenis, de toekomst en het doel van het bouwwerk en dit op unieke wijze hebben geïntegreerd in hun schooldesign.

In welke van deze schooldesigns zou jij met alle plezier meer willen leren? Deel je mening bij de reacties hieronder.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!