Welke Goedkope Bouwmaterialen kun je Gebruiken?

Tiewen Visser Tiewen Visser
schroetter-lenzi Architekten Kleine huizen Hout Bruin
Loading admin actions …

Zelf een huis bouwen zul je wellicht niet zo snel doen, maar als je eraan begint, zit je waarschijnlijk vast een een beperkt budget. Iets wat zo’n budget kan helpen te drukken zijn goedkope bouwmaterialen. Maar wat zijn goedkope bouwmaterialen eigenlijk en welke bouwmaterialen zijn überhaupt geschikt om een huis te bouwen? Je ontdekt alles over deze materialen in dit Ideabook.


Containerwoningen

Containers zijn waarschijnlijk de goedkoopste optie voor een woning. De containerwoning heeft een slecht imago, vooral omdat we het associëren met opgestapelde woningen voor studenten. Dat is jammer, want oude containers hergebruiken voor een woning is juist een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief. Helaas geven makers van een containerwoning vaak weinig ruimte aan de bewoners, maar dat kan ook anders! Je kunt bijvoorbeeld van twee containers 1 woning maken en je hebt meteen veel meer ruimte om in te leven. Een container is gemaakt van staal en dat betekent dat het warmte goed geleidt in de zomer en kou in de winter. Je merkt dat bijvoorbeeld als je een pan aanraakt op het vuur of een mes vers uit de vaatwasser haalt. Wat je zou kunnen doen is isolerende platen, wol of ander materiaal aan de muurkanten aan te brengen en te zorgen voor dubbel of zelfs drie-dubbelglas.

Prefab woningen

Duurzame & Levensloop bestendige schuurwoning Ospel De Nieuwe Context Prefab woning Hout Hout
De Nieuwe Context

Duurzame & Levensloop bestendige schuurwoning Ospel

De Nieuwe Context

Prefab is een uitvinding waarbij hele delen van de woning in een fabriek worden gemaakt en dan later in elkaar worden gezet als een soort puzzel of bouwdoos van Lego. Het is veel goedkoper om grote delen van de woning in een fabriek te maken dan op de locatie. Misschien is prefab daarom een beetje een vreemde eend in de bijt, want echt een typisch bouwmateriaal is het niet. Cement, beton, hout en zelfs 3D geprinte materialen kunnen prefab zijn. Vraag een architect om raad als je bijvoorbeeld een huis, aanbouw of vakantiehuisje prefab wilt maken, want er komt een hoop planning bij kijken.


Plaatmaterialen

In landen als Japan worden sommige huizen al jaren van plaatmaterialen gemaakt. Je kunt denken aan metalen plaatmaterialen maar ook kunststoffen of zelfs hout, waar we later meer over vertellen. In Nederland zien we bijvoorbeeld in kantoorgebouwen en flats ook het plaatmateriaal HPL, dat er goed bestand is tegen nat weer en stormen. HPL staat voor High Presure Laminate. Het is een kunststof plaat die onder zeer hoge druk wordt geperst. Een voordeel van het materiaal is dat het ook duurzaam is. Voor iedereen die HPL te duur vindt, zijn er ook opties om bijvoorbeeld golfplaten te gebruiken of zelf houten platen als multiplex, al is dat meer iets voor binnen.

Prefab beton

Beton is terug van weggeweest als gewild materiaal, het is hard, duurzaam en ziet er zelfs onbewerkt heel stoer uit. Een nadeel van beton qua kosten is wel dat er veel zand voor nodig is en dat is soms, gek genoeg, schaars in de wereld. Voor het maken van prefab is beton dan echter weer een geweldig materiaal omdat het in de fabriek alvast in een bepaalde vorm gegoten kan worden. Je kunt een betonnen huis combineren met mooie grote ramen en strakke vormen. Hiermee bereik je minimalisme en simplisme voor een ultramoderne woning.

Hout voor de woning

Hout is een materiaal dat heel lang in het verdomhoekje heeft gezet en dat is jammer. De laatste tijd zien we steeds vaker grote architecten werken met hout. In de Zweedse plaats Skellefteå verrees zelfs een gehele torenflat van hout met zo’n 20 verdiepingen. Deze Zweedse plaats wil laten zien hoe in de toekomst klimaatgericht gebouw kan worden, hoewel het kappen van bomen voor hout misschien niet klimaatneutraal lijkt, is bouwen met hout heel duurzaam. Dat komt doordat hout op zichzelf juist een duurzaam product is, in de periode dat de bomen groeien nemen ze namelijk CO2 op en alle andere materialen stoten bij het maken juist enkel CO2 uit. Duurzaam hout is ook hout dat na het kappen weer wordt herpland. Daarom is al jaren het zogenoemde FSC-keurmerk voor duurzaam hout. Eigenlijk zie je in Europa al niet meer hout dat gemaakt wordt in bijvoorbeeld het regenwoud. Dus ja, kiezen voor hout is duurzaam en modern!

Dakpannen over het hele huis

Dakpannen worden gezien als dakbedekking en niets anders, maar soms zou je ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld ook de muren hiermee te bedekken. Dit is niet per se een oplossing voor een goedkoop bouwmateriaal, maar met hout, golfplaten of een ander goedkoop materiaal, is het wel een mogelijkheid het gebouw een moderne en stoere uitstraling te geven.

Gebruikt hout

WIZJA Landelijke huizen

We konden het niet laten, want het was een beetje een cliché in de jaren 10 van de 21e eeuw: de steigerhouten barretjes en decoraties. Toch is verweerd of gebruikt hout nog steeds een stoer materiaal om te gebruiken in op en om je woning. 

Het mos- of plantendak

D C K Moderne huizen

Mos en planten op je dak laten groeien is een duurzame oplossing voor dakbedekking waar ook de dieren nog iets aan hebben. Het voordeel is dat je huis, zeker in de zomer, beter wordt geïsoleerd. Het blijft dus koeler bij warm weer en warmer bij koud weer. Ook worden je dakpannen bijvoorbeeld niet aan het weer blootgesteld, dat scheelt weer vervanging of een lek. Het groen en het mos nemen namelijk vocht op. En natuurlijk is het ook geweldig voor de biodiversiteit. Bijvoorbeeld als je er ook wat bloemen en planten op laat groeien!

Bamboe

Venco Campus Eco-Logisch Landelijke congrescentra
Eco-Logisch

Venco Campus

Eco-Logisch

Bamboe is een zeer duurzaam en vrij goedkoop materiaal dat ook in Nederland goed gebruikt kan worden voor zowel decoraties in huis als bijvoorbeeld een vlonder of een terras. Bamboe is een gemakkelijke plant die snel groeit en heel sterk is, geen wonder dat het al eeuwen een populair bouwmateriaal is.

Vinyl

Vinyl vloeren zijn veel goedkoper dan een gietvloer of een houten vloer en zijn echt niet alleen geschikt voor een school of een zaaltje. Op deze foto zie je hoe een gietvloer zelfs een prachtig patroon heeft als in een Portugees of Spaans huis. 

Betonblokken

Hillside Houses, Montpelier Emmett Russell Architects Moderne keukens
Emmett Russell Architects

Hillside Houses, Montpelier

Emmett Russell Architects

Betonblokken zijn anders dan gegoten beton in een prefabvorm wat grover maar wel goedkoper. Je kunt de blokken gewoon stapelen en ermee een muur vormen zoals op deze foto hierboven. 

Welk materiaal zou jij willen gebruiken? Laat het ons weten in de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!