Zo Kun je Ook in de Winter van je Tuin Genieten

Tiewen Visser Tiewen Visser
Buitenplaatstuin Welgelegen groenpartners Landelijke tuinen
Loading admin actions …

De dagen zijn alweer korter geworden en het is flink koud in het land. De herfst loopt langzaam over in de winter en die mooie dagen die we in de tuin doorbrachten liggen ver achter ons. Dat is misschien jammer voor iedereen die gek is op buiten zitten, maar is er dan echt niets meer te doen in het najaar? Nee hoor! Je kunt ook in de winter genieten van je tuin. Wij leggen je hier uit hoe.


Wat is een wintertuin?

Een wintertuin kan naar verschillende dingen verwijzen. Ten eerste en de meest voor de hand liggende reden is een overdekte tropische tuin die ook in de winter te bezoeken is, zoals de wintertuin Baarn. Deze zogenoemde Wintertuin Experience bevindt zich in een prachtige soort kas uit het jaar 1915. In deze kas, een oranjerie genoemd, zijn al sinds jaar en dag exotische bomen en planten te zien. Je kunt de wintertuin bezoeken voor een hapje en een drankje op het gezellige terras. Als je zelf zo’n wintertuin wilt, zou je ervoor kunnen kiezen om een wintertuin aanbouw te maken en zo je eigen oranjerie te maken.


Je eigen wintertuin

Statige, landelijke tuin bij monumentale villa Teo van Horssen Hoveniers Landelijke tuinen
Teo van Horssen Hoveniers

Statige, landelijke tuin bij monumentale villa

Teo van Horssen Hoveniers

Je kunt ook je eigen wintertuin maken. Een aanbouw is niet goedkoop, dus laat je goed adviseren. Maar als je een glazen aanbouw of een glazen tuinhuisje hebt met een verwarming of een vuurkorf kun je ook als de temperaturen dalen nog genieten van de tuin. Je hoeft enkel leuke meubels en een paar tropische planten die geen al te lastige groeiers zijn te kopen. In mum van tijd heb je ene eigen supergezellige echte wintertuin!


Maak je buitentuin winterklaar

In de winter is het ook tijd om de tuin winterklaar te maken. Dat betekent dat je bijvoorbeeld planten die niet goed tegen vorst kunnen naar de wintertuin haalt en ze daar in warmere temperaturen laat groeien. Verderop in dit Ideabook geven we je ook enkele andere tips voor het winterklaar maken van de tuin.


Maak een vuurkorf

Wil je in de winter toch kunnen genieten van je gewone tuin? Dan kunnen plaids, warme truien en natuurlijk een vuurkorf niet missen! Je kunt een open vuurkorf kopen maar ook een vuurkorf die werkt op bijvoorbeeld gas. Zorg er wel altijd voor dat je veilig omgaat met vuur. Plaats een emmer bij het open vuur met water en ga niet het vuur expres aanwakkeren met gevaarlijke stoffen als spiritus, dat is levensgevaarlijk en het stinkt bovendien.


Geef vogels te eten

Overkapping tuin in bergen Biesot Moderne tuinen
Biesot

Overkapping tuin in bergen

Biesot

Een leuke bezigheid in de winter is het voederen van de vogels. Je kunt zelf vetbollen maken of oude stukjes brood neerleggen voor de vogels op goed bereikbare plaatsen, maar er zijn natuurlijk ook allerlei producten te koop voor het voederen van vogels in de winkel. Als extra bijkomstigheid zou je ook de vogels in je tuin kunnen tellen! Ieder jaar is er weer een vogelteldag, die jij misschien gerust naar de winter zou kunnen verplaatsen. Waarom niet?

Zorg voor je gras

Heb je een grasmat in je tuin liggen? Je gras krijgt het vaak zwaar te voortduren in de winter. Gras kan nat, afgekloven en zelfs hard worden door de vorst, bladeren en het zware weer. Ook gebrek aan zon zijn vervelend voor het gras om lekker fris groen te blijven. Als je gras erg veel kale plekken krijgt in de winter, kan het zijn dat je hier simpelweg gewoon veel loopt. Het heeft niet veel zin om dat gedeelte dan meteen maar weer in te zaaien in de hoop dat het gras weer hard zal groeien. Je kunt er ook een tuinpad overheen aanleggen, met grind of vlonders bijvoorbeeld. Of je zaait het natuurlijk wel in, maar dan moet je er ook niet meer zo vaak overheen lopen natuurlijk!

Snoei bomen

Buitenplaatstuin Welgelegen groenpartners Landelijke tuinen
groenpartners

Buitenplaatstuin Welgelegen

groenpartners

Bomen snoeien is natuurlijk een typisch winters klusje. Het betekent echter niet dat je zomaar in het wilde weg met de snoeischaar in de weer moet gaan. Het is belangrijk dat je zorgvuldig snoeit. Natuurlijk ben je niet bezig in een laboratorium, dus het is ook geen rocket science. Planten kunnen niet zo snel doodgaan als je fout snoeit, dus wees ook niet te bang dat je alles verpest met je snoeikunsten. Je moet altijd een paar centimeter van een knop of een blad snoeien. Als je overigens tevreden bent over de groei van je boom of plant, dan is snoeien niet nodig, want het is alleen bedoeld om de groei een beetje in toom te houden. Oh ja, snoei ook niet als het hard vriest, dat zal de plant of boom kunnen beschadigen. Houd daar rekening mee.

Breng decoraties aan

Nieuwe natuur bij Boerderij Nieuw Welgelegen groenpartners Landelijke tuinen
groenpartners

Nieuwe natuur bij Boerderij Nieuw Welgelegen

groenpartners

De tuin kan er zonder groene bladeren en mooie bloeiende bloemen toch een beetje doods uitzien in de winter. Zeker als het weer eens niet sneeuwt, zoals vaak gebeurt in Nederland. Wat je in je tuin zou kunnen doen om het toch een beetje gezellig te maken is het aanbrengen van decoraties. Zo zou je in de herfst kunnen kiezen voor pompoenen, al dan niet met Halloween gezichtjes. Iets later in het najaar kun je al overschakelen op het ophangen van leuke kerstdecoraties zoals kransen, lampjes en natuurlijk fel verlichte rendieren in je tuin. In sommige straten houden ze zelfs hele wedstrijden wie zijn tuin het mooist verlicht heeft!

Planten die overleven in de winter

Tot slot: houd in de winter ook rekening met planten die goed groeien bij koude omstandigheden. Deze planten hebben simpelweg wat minder verzorging nodig in de winter en dat scheelt je veel gedoe, zoals het naar binnen halen van tropische planten bijvoorbeeld of het moeten redden van een plant die het niet goed doet. In principe zouden alle planten die van nature in Europa voorkwamen het prima moeten doen in je tuin. Voor naaldbomen of struiken geldt zelfs dat ze hun bladeren niet verliezen in de winter. Ook hulst, bepaalde soorten klimop, de buxus en vele andere planten verliezen hun blad niet in de winter. Een goede hovenier kan je hier altijd meer over vertellen.

Geniet van de winter

Boerderijtuin Torenzicht groenpartners Landelijke tuinen
groenpartners

Boerderijtuin Torenzicht

groenpartners

De winter is bovenal ook een mooi seizoen, zeker als het een unieke winter is met een mooi sneeuwdek. Dus ook al is het koud en guur, je kunt alsnog genieten van de winter.

Maak jij je tuin elk jaar winterklaar? Laat weten hoe!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!