Bakstenen als interieurtrend, muren die gezien mogen worden | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Bakstenen als interieurtrend, muren die gezien mogen worden

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Moderne keukens van Supreme Floors Ibérica S.L. Modern
Loading admin actions …

Bakstenen mogen gezien worden. Waar eerder alles uit de kast werd gehaald om muren zo egaal en glad mogelijk te maken, mogen bakstenen nu een centrale rol spelen in het interieur. Deze tendens is te danken aan de enorme invloed die de industriële trend op onze woonomgeving gehad heeft. Gladjes afgewerkt is van gisteren, ruw en stoer mag ons interieur zijn. In dit ideabook bekijken we een aantal inspirerende voorbeelden van 'naakte' muren waarin de bakstenen-trend goed naar voren komt. We bekijken huiskamers met een industriële inslag maar zien ook een aantal mooie industriële keukens. Wat opvalt is het grote aantal soorten (en maten!) bakstenen dat gebruikt kan worden in het interieur. Loop dus met ons mee en doe ideeën op!

Bakstenen in een loft

De ramen zijn de eerste elementen die ons in dit huis opvallen, misschien nog eerder dan de balken en de strakke lijnen in het interieur. Het daglicht dat door deze jaloersmakende grote ramen naar binnen stroomt wordt versterkt door de mooi geplaatste dakkapellen en geeft hiermee voldoende licht voor een wat donkerder interieur. Het is hiermee dan ook perfect gerechtvaardigd om niet een stuk van de muur, maar de gehele wand in bakstenen te vervaardigen. Deze gestripte muur past daarmee perfect in deze open en lichte woonkeuken. Inspirerend is hoe hier op een frisse en moderne manier een mooi loftlook neergezet is. De bakstenen muur mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.

Grove bakstenen in de keuken

Wat we op deze tweede foto zien, is het domein van een stoere man. Een man die houdt van rood vlees en van stevig bier. Tenminste, dat denken we. Allereerst is de enorme grill een goede voorzet voor onze aanname. Opvallend om zo'n soort grill binnen te zien, meestal zijn deze namelijk voorbehouden aan de buitenkeukens. Hier zien we een mooi glimmend binnenexemplaar dat vergezeld wordt door een breed gasfornuis. Volgende hint dat dit een mannenkeuken is, is de afwerking. Hier is geen enkele moeite gedaan de bakstenen in de keuken weg te werken. Sterker nog, er is volop gekozen voor het laten zien van de stoere stenen. We zien de bakstenen niet alleen terug in de achterwand van de keuken, maar ook als basis van de bar. Een stoer geheel, vooral in combinatie met het gladde RVS en de gladde werkbladen.

Lichte stenen huiskamer

Ons tweede bezoek leidt ons naar deze woonkamer. Een mediteraans gevoel overheerst hier en dat komt zeer waarschijnlijk door de soort gebruikte steen. Van de stoere bakstenen die we net zagen is dit een mooie tegenhanger. Wat we hier namelijk zien zijn zachte natuurstenen die, hoewel ze een heel ander gevoel geven, toch eenzelfde stoere sfeer met zich meebrengen. Dit is echter niet het huis van een steak-etende, bier-drinkende man, maar van een gezin dat houdt van rust en licht. De stenen muur is hiermee prachtig uitgekozen. In combinatie met de houten panelen en de lichte meubels wordt een rustig beeld neergezet. Toch zien we ook hier hoe de industriële trend zijn grip op het interieurontwerp versterk: zowel de lampen als de stoelen neigen richting voorliefde voor industrieel design.

Echt, of niet?

We gaan nu door naar deze strak afgewerkte moderne keuken. Hier is volop gekozen voor lichte kleuren, inclusief gladde gegoten vloer. Het is in deze ruimte dan ook de bakstenen muur die leven en diepte geeft aan de keuken. Zonder het geleefde van de bakstenen, had deze keuken een welhaast persoonlijke look gekregen. Juist door de bakstenen muur krijgt de keuken nu een persoonlijkheid. En trouwens, we zeggen wel steeds bakstenen muur, maar is dat wel zo? Is hier niet slim gekozen voor een opzetwand met baksteenlook? Mochten we fout zitten met dat idee dan verdient deze bakstenenmuur een groot compliment. Het strakke afwerken van de hoek van de bakstenen moet geen sinecure geweest zijn.

Donkere bakstenen

De regel in interieurdesign is dat er naast donkere elementen ook altijd lichte tegenhangers moeten bestaan. In deze woonkamer is gekozen voor een bijzonder donkere wand, inclusief haard en donkere bakstenen die de muur vullen. Daartegenover staat de lichte vloer en de charmante lichtgrijze bank. Een woonkamer die in balans is, is hier het fijne gevolg van. 

We richten onze blik nog even op de grijze bakstenen van de wand en zien dat we ook hier weer te maken hebben met een nieuw soort steen. De kleine kleurverschillen tussen de stenen zorgt voor een levendig geheel wat de donkere wand meer diepte geeft.

Bakstenen in verschillende tinten

Hierboven zagen we al wat het met een wand doet wanneer de bakstenenmuur in verschillende tinten opgebouwd is. Hierboven zagen we een donkere bakstenen muur en nu zien we eenzelfde voorbeeld, maar dan met de originele rode bakstenen. Ook hier verschillende de tinten enigszins wat voor een heel sprekende muur zorgt. Omdat de bakstenenmuur verspringt van het bekende rode gesteente naar de witte en zelfs uitgesproken donkere versies zal deze muur niet snel gaan vervelen. In combinatie met de lichte vloer en industriële elementen, toch al deel van een keuken en dus makkelijk te integreren, is dit een mooi voorbeeld van hoe industrieel design niet kil en hoekig hoeft over te komen.

Een statement in steen

Stolpboerderij in Noord - Holland Moderne woonkamers van Decoussemaecker Interieurs Modern
Decoussemaecker Interieurs

Stolpboerderij in Noord – Holland

Decoussemaecker Interieurs

Van de keuken van ons vorige voorbeeld belanden we nu weer in een lichte woonkamer. We blijven heen en weer springen tussen verschillende woonruimtes waarin bakstenen wanden zijn gebruikt omdat we het interessant vinden de vele mogelijkheden te belichten. Baksteen is namelijk niet alleen weggelegd voor in de keuken, sterker nog, zoals we hier zien komt het ook prachtig tot zijn recht in de moderne woonkamer. 

In de woonkamer die we hier zo prachtig uitgelicht zien is de bakstenen wand een van de meer sprekende facetten. Onze blik wordt direct naar de verspringende stenen getrokken die in samenspel met de kleuren van de meubels een mooi geheel vormen. Door de kleuren van de bakstenen terug te laten komen in het interieur en te werken met een accentkleur, in dit geval het oranje kussen op de bank, is deze woonkamer een erg aantrekkelijke.

Originele wanden die gezien mogen worden

Loft Amsterdam Industriële keukens van De Ontwerpdivisie Industrieel
De Ontwerpdivisie

Loft Amsterdam

De Ontwerpdivisie

De laatste drie voorbeelden die we zullen zien, hebben een ding gemeen: we zien hier hoe de originele bakstenen wanden van een pand een bijzondere en uitgesproken plek hebben gekregen in het interieur. 

De bakstenen wand die we hier in de keuken tegenkomen gaat een fijn samenspel aan met de originele balken die nog aanwezig zijn. Door ook hier toch weer industriële componenten toe te voegen, de gietvloer bijvoorbeeld en de strakke lijnen van de keukenkastjes, is er veel rust. Door het kleurgebruik voor de rest vrij minimaal te houden, wordt ook daarvoor het oog naar de stenen wand getrokken. Wij vinden het mooi om te zien hoe een bakstenen wand op die manier ingezet kan worden om niet alleen ziel, maar zeker ook kleur te brengen in een modern interieur.

Originele bakstenen

Vintage meubels in een open woonverdieping Industriële woonkamers van homify Industrieel
homify

Vintage meubels in een open woonverdieping

homify

Ook in dit voorbeeld komt wederom die originele bakstenen wand terug. En ook in dit interieur wordt dankbaar gebruik gemaakt van de rode kleur van de bakstenen om accent aan te brengen. We vinden het een mooie zet van de interieurontwerper om niet te werken met extra accentkleuren, de bakstenen muur is namelijk al sprekend genoeg.

De laatste bakstenen wand

Verbouwing loft amsterdam Minimalistische woonkamers van homify Minimalistisch
homify

Verbouwing loft amsterdam

homify

De laatste bakstenen wand is de enige juiste titel die wij bij deze foto konden verzinnen. De bakstenen muur staat namelijk als een soort relikwie overeind tussen de strakke inrichting van de rest van het interieur. Hier is ongetwijfeld een aannemer geweest die zijn vingers heeft voelen jeuken, maar toch deze laatste bakstenen muur heeft laten staan. Een laatste pilaar van originaliteit die het verdiende overeind te blijven. Een prachtige keuze want ook hier zien we weer hoe baksteen helemaal niet kil hoeft te zijn, maar juist mooi kleur kan geven aan elk interieur, hoe strak ook.

Wat vind jij van bakstenen muren in het interieur? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!