11 Decoratieve Fouten Ontmaskerd en hoe je ze Oplost

Tiewen Visser Tiewen Visser
Complete make-over Amsterdamse Woonboot Architect2GO Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Je decoreren kan een lastig karwei zijn. Grote fouten liggen al snel op de loer en het kan je kopzorgen geven hoe je die oplost. Toch zijn er simpele handvaten om te onthouden wanneer je op zoek bent naar goede tips voor decoratie. Hieronder geven we je een aantal tips en trucs om te onthouden wanneer je je huis inricht. Wat zijn de grootste decoratie fouten en en hoe voorkom je dat je huis decoratie fouten maakt? We leggen je het hier uit!

Uitleg over decoratie fouten

Om te begrijpen hoe je je huis beter inricht, geven we je graag het antwoord op de vraag wat 'wat zijn decoratiefouten nou eigenlijk?' Decoratieve fouten zijn namelijk niets meer of minder fouten in de balans van je inrichting. Hier komen twee dingen bij kijken: enerzijds gevoel voor balans, waarvan je veel wijsheden kunt halen uit de Aziatische leer van Feng Shui, en anderzijds lef! Want alleen met lef en een goed inzicht komt je tot dappere en goede beslissingen in je interieur. Er is niets zo ergerlijk voor je interieur als een poging tot een bepaalde stijl in huis, die niet helemaal gedaan is zoals de ontwerpers het hadden bedoeld. Durf daarom lef te tonen als je kiest voor een bepaalde stijl en vind een andere stijl als deze stijl niet past. Een interieurontwerper kan je helpen met dit soort problemen. Zij snappen wat jouw stijl is en maken een plan dat wel die lef toont die je nodig hebt. Hieronder geven we nog meer voorbeelden van interieurfouten die je zeker niet moet maken.


Je huis niet knus maken

Houtkachel met houtvoorraad bij de erker Masters of Interior Design Moderne woonkamers Hout Grijs
Masters of Interior Design

Houtkachel met houtvoorraad bij de erker

Masters of Interior Design

Een huis is om in te wonen en geen showroom en sterker nog, als je wel eens in een grote woonwinkel komt, zal je zien dat ook daar de showrooms gezellig zijn ingericht en zeker geen sfeer hebben als bij de doker of tandarts. Dus ja, plaids, kussens, een vloerkleed; je woning heeft het nodig!

Geen goede opslag voor je spullen maken

Complete make-over Amsterdamse Woonboot Architect2GO Moderne woonkamers
Architect2GO

Complete make-over Amsterdamse Woonboot

Architect2GO

Rommel in huis kan leuk zijn, als je houdt van een georganiseerde chaos, laat daar absoluut geen misverstand over bestaan, maar, niets is zo ergerlijk als een huis dat eruit ziet als een ontplofte explosie van spullen en troep. Dus ja, je hebt kasten en opbergers nodig die orde in de chaos scheppen. Dat kan zowel met een gesloten kast, een open kast of een vitrinekast. Ook manden, dozen en kratjes kunnen een oplossing zijn. Zolang het maar niet oogt of er niet over is nagedacht en eruit ziet alsof je een verzamelingsneuroot bent, zit je eigenlijk wel goed.

Een verkeerde indeling van de ruimte

Je hebt niet altijd de luxe dat je veel ruimte hebt en zelfs als je wel zwemt in een zee van ruimte in huis, kun je alsnog enorme flaters maken in je interieur. Bijvoorbeeld door de ruimte verkeerd te vullen met een te kleine eethoek. Anderzijds kan een kleine ruimte snel te vol raken of alsnog niet gezellig en knus zijn door een overdreven keuze voor ongemakkelijke kleine meubels. De oplossing? Maak een plattegrond van je kamer en bepaal wat waarom komt te staan, voordat je meubels willekeurig neer gaat zetten.

De verkeerde kleuren kiezen

Styling Haags appartement Atelier Perspective Eclectische eetkamers
Atelier Perspective

Styling Haags appartement

Atelier Perspective

Kies je kleuren zorgvuldig. Het is een misverstand dat je huis wit, wit met wit moet zijn of een zee van kleuren moet bevatten. Je kunt de juiste kleur kiezen door testers te kopen in de bouwmarkt. Test altijd de kleur als deze droog is bij daglicht en maak een mooi groot vlak zodat je goed ziet wat de kleur op je muur doet.

Niet nadenken over de deuren

Aanbouw leefverdieping Beverwijk Atelier Perspective Industriële gangen, hallen & trappenhuizen
Atelier Perspective

Aanbouw leefverdieping Beverwijk

Atelier Perspective

Deuren zijn lange tijd een beetje een ondergeschoven kindje geweest in Nederland. Meestal lieten we de goedkope plastic-achtige witte deuren met bijpassende witte klinken gewoon zitten Zonde, want er zijn tal van mooie deuren op de markt die je kamer een stuk spannender kunnen maken. Van stalen deuren met glas (heel hip nu) tot schuifdeuren of klassieke deuren. Kies een deur die bij jou past en ontdek wat dit kan doen met je interieur.

Geen posters, schilderijen, foto's of prenten aan de muur

Het weglaten van posters of persoonlijke foto's is meestal geen goed idee, of je moet echt een neus hebben voor een perfecte minimalitische stijl, maar meestal oogt een volledig lege muur simpelweg alsof er iets mist en dat zorgt niet voor die gezelligheid die je zo graag wilt bereiken.

Te veel willen

Woonhuis Regentes Bruusk architecten Keukenblokken Kunststof Wit
Bruusk architecten

Woonhuis Regentes

Bruusk architecten

Hoewel we het vooralsnog vooral hebben gehad over het risico om iets niet te doen, moeten we het toch even hebben over het risico te veel te willen. Te veel foto's, te veel kussen, te veel plaids, accessoires of andere gezelligheidsmakers, zorgen er niet voor dat je woonakmer er mooier uit gaat zien. Let daarom op de balans: balans is namelijk alles. En zoals we al zeiden, Feng Shui is wat die balans in je huis brengt.

Geen planten in huis halen

Xtra Room Atelier ARI Scandinavische woonkamers Hout Wit
Atelier ARI

Xtra Room

Atelier ARI

Het is een veel gemaakte fout om planten niet in je kamer te zetten, want planten zorgen voor ongekend veel sfeer in huis. En, wellicht nog veel belangrijker, ze geven ook frisse lucht af in huis. Droogte in je woonkamer of een gebrek aan frisse zuurstof om te ademen, heb je nooit met een juiste hoeveelheid goede kamerplanten.

Niks doen met de trap

Verbouwing arbeiderswoning tot 'pied a terre' 8A Architecten Minimalistische huizen
8A Architecten

Verbouwing arbeiderswoning tot 'pied a terre'

8A Architecten

De trap en de gang zijn een beetje een ondergeschoven kindje in je interieur en dat is zonde. De trap bekleden met de juiste materialen of de hal een beetje opknappen met leuke decoraties, zorgen dat je ook dagelijks binnenkomt in een leuk huis, wat je algehele woongeluk doorgaans een boost geeft.

Geen persoonlijke spullen neerzetten

Wallpaper Ranunculus Verde Snijder&CO Klassieke woonkamers
Snijder&CO

Wallpaper Ranunculus Verde

Snijder&CO

Leuk die accessoires die je gekocht hebt, maar als ze allemaal uit de woonwinkel komen en niets een persoonlijke waarde heeft, kan het alsnog een beetje kil zijn. We raden je daarom aan eens te vragen of je ouders, of grootouders nog iets hebben staan, zodat persoonlijke stukken uit de familie weer en generatie mee kunnen.

Oude elementen van je huis niet goed integreren

Sfeervolle woonkamer met behoud van originele details. Ien Interieurontwerp Advies Projectbegeleiding Moderne woonkamers Hout Wit
Ien Interieurontwerp Advies Projectbegeleiding

Sfeervolle woonkamer met behoud van originele details.

Ien Interieurontwerp Advies Projectbegeleiding

Als je een ouder huis koopt, is het een doodzonde om de elementen die het huis zo mooi maken, niet goed in je woning integreert. Denk aan oude schuifdeuren of glas-in-loodramen die je wegwerkt of niet goed samen laat spelen met je decoraties.

Welke fout heb jij wel eens gemaakt en hoe heb je dat opgeslost? Wij zijn benieuwd naar je verhaal!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!