Dit zijn de 5 meest gebruikte isolatiematerialen voor je huis! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Dit zijn de 5 meest gebruikte isolatiematerialen voor je huis!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Woonvilla Blaricum Moderne huizen van Kabaz Modern
Loading admin actions …

Vandaag de dag zijn er tal van goedkope isolatiematerialen op de markt. Veel van deze materialen zijn er al geruime tijd en allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Om het isolatiemateriaal uit te kiezen dat het beste bij jouw huis past, moet je weten wat deze voor- en nadelen zijn. We hebben de verschillen en overeenkomsten hieronder voor je op een rijtje gezet. In dit Ideabook lees je alles over de 5 meest voorkomende isolatiematerialen voor je huis.

Glasvezel

Woonvilla Blaricum Moderne huizen van Kabaz Modern
Kabaz

Woonvilla Blaricum

Kabaz

Glasvezel is momenteel het meest gebruikte isolatiemateriaal voor huizen. Door hoe het is gemaakt kan glasvezel de warmteoverdracht minimaliseren. Het belangrijkste nadeel van glasvezel is het gevaar tijdens het werken met het materiaal. Omdat glasvezel gemaakt is van fijn geweven silicium, glaspoeder en kleine glasscherven. Deze kunnen schade veroorzaken aan de ogen, longen en zelfs de huid als de juiste veiligheidsuitrusting niet wordt gedragen. Als de juiste veiligheidskleding wel wordt gedragen, kan glasvezel zonder problemen worden gebruikt.

Minerale wol

Minerale wol verwijst eigenlijk naar verschillende soorten isolatie. Allereerst kan het verwijzen naar glaswol. Dit is glasvezel dat met gerecycled glas wordt vervaardigd. Ten tweede kan het verwijzen naar steenwol, een isolatiemateriaal gemaakt van basalt. Ten slotte kan het verwijzen naar slakkenwol, dat wordt geproduceerd uit de slakken uit staalfabrieken. Het meeste minerale wol is niet vuurbestendig, waardoor het gebruik in extreem warme ruimtes wordt afgeraden. Het is echter niet brandbaar. Bij gebruik in combinatie met andere, meer brandwerende isolatie, kan minerale wol zeker effectief materiaal zijn om grote ruimtes te isoleren.

Cellulose

Rietgedekte villa Blaricum Moderne huizen van Kabaz Modern
Kabaz

Rietgedekte villa Blaricum

Kabaz

Cellulose-isolatie is misschien wel een van de meest milieuvriendelijke vormen van isolatie. Cellulose is gemaakt van gerecycled karton, papier en andere soortgelijke materialen en wordt geleverd in losse vorm. Een aantal recente studies naar cellulose hebben aangetoond dat het uitstekend materiaal is om brandschade te minimaliseren. Dit komt vooral door de compactheid van het materiaal, waardoor cellulose bij geen zuurstof bevat. Door het gebrek aan zuurstof blijft de schade bij brand minimaal.

Polyurethaanschuim

Het is niet het meest voorkomende isolatiemateriaal, maar polyurethaanschuim is wel een uitstekende vorm van isolatie. Tegenwoordig wordt voor polyurethaanschuim gebruik gemaakt van niet-chloorfluorkoolstof (CFC), waardoor de hoeveelheid schade aan de ozonlaag wordt beperkt. Een belangrijk voordeel van polyurethaanschuim is dat het brandwerend is. Het kan makkelijk op de te isoleren plekken op de muur worden gespoten. Het is wel belangrijk om tijdens deze handeling de nodige beschermende kleding te dragen.

Polystyreen

Zomerhuis Midlaren Landelijke huizen van Kwint architecten Landelijk
Kwint architecten

Zomerhuis Midlaren

Kwint architecten

Polystyreen is een waterdicht thermoplastisch schuim dat zich uitstekend leent voor isolatie tegen geluid en temperatuur. Het is verkrijgbaar in twee soorten, geëxpandeerd (EPS) en geëxtrudeerd (XEPS), ook wel bekend als piepschuim. De twee soorten verschillen in prestaties en kosten. Polystyreen heeft een uniek glad oppervlak dat je bij geen enkel ander type isolatie ziet. Normaal gesproken wordt het schuim in blokken gesneden, ideaal voor het isoleren muren. Het schuim is brandbaar en moet worden behandeld met een vuurvaste chemische stof. Deze stof lag recentelijk onder vuur voor mogelijk gevaar voor het milieu en de gezondheid.

Wil je meer weten over het isoleren van je huis? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Ken jij nog goede isolatiematerialen die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!