Ontdek Hoe Mooi een Binnentuin kan Zijn

Tiewen Visser Tiewen Visser
Binnentuin voor dementerende ouderen, Andrew van Egmond (ontwerp van tuin en landschap) Andrew van Egmond (ontwerp van tuin en landschap) Commercial spaces
Loading admin actions …

Hoewel we niet allemaal in een huis of een gebouw kunnen wonen met een binnentuin, is de binnentuin wel vreselijk mooi. Een binnentuin wordt ook wel een patio genoemd en is een plaats die ommuurd is en waarin een tuin gevormd is. Hoewel een binnentuin gezien kan worden als een wat meer donkere tuin, waar weinig licht is, kun je er ook voor kiezen om je open tuin juist wat meer te omheinen, bijvoorbeeld met een hoge schutting, een muurtje, struiken of andere vormen waarmee het gevoel van een patio wordt nagebootst. Je zult zo je eigen binnentuin maken.

Houd je patio groen en zorg voor waterafvoer

Een belangrijk punt om te onthouden in je patio is dat je moet zorgen voor voldoende groen zodat het water goed weg kan. Als je een binnentuin helemaal zou betegelen, zou je last kunnen krijgen van wateroverlast en dat wil je natuurlijk niet hebben. Het is daarom belangrijk om voldoende gras en grond in de binnentuin te plaatsen zodat het water weg kan lopen.

Zorg voor een gezellige binnentuin om te zitten en leven

Hoewel je natuurlijk rekening moet houden met het water, is gezelligheid in de binnentuin ook van groot belang. Je zult in de voorbeelden hieronder zien hoe je die gezelligheid bereikt. Een belangrijke tip is om het leven van binnen naar buiten te halen, zoals de Spanjaarden ook zouden doen in de klassieke patio.


Binnentuin met allure

Binnentuinen zien we steeds vaker in grotere gebouwen, bijvoorbeeld om een gezamenlijke plek te vormen voor de bewoners van een flat, een tehuis, een bedrijf of universiteit. De binnentuin kan zelfs gebruikt worden om groenten of kruiden te verbouwen. Sommige steden, zoals Rotterdam, richten zelfs gehele publieke tuinen in, waar bewoners hun eigen spullen kunnen verbouwen of kunnen helpen met het planten van groenten en fruit.

Kleine binnentuin

Van de grote binnentuin stappen we over naar een kleine binnentuin. Deze kleine binnentuin laat zich kenmerken door de vijver die erin is gebouwd. De vijver kan worden overgestoken via stapstenen, wat een speels effect geeft.

Binnentuin met volop groen

We vertelden je al aan het begin van dit Ideabook dat groen erg belangrijk is voor de afvoer van water, maar groen is ook goed voor het milieu, zeker als je planten in je patio de kans geeft om lekker te kunnen groeien zodat insecten zoals bijen en vlinders genoeg ruimte hebben om te leven.


Tropisch paradijs

Je kunt je tuin inrichten met typische Europese planten, maar er zijn ook tal van tropische planten die prima groeien in een kouder klimaat. De meeste planten zullen kou prima overleven, maar zullen het loodje leggen als de vorst er al te lang overheen gaat, hoewel die kans steeds kleiner wordt door klimaatverandering, kan het nog steeds vaak gebeuren dat je last krijgt van vorst. Je kunt in dat geval je planten afdekken of misschien kiezen voor plantenpotten of bakken, zodat ze altijd nog in de serre of zelfs de huiskamer gezet kunnen worden in de maanden december tot en met maart.

Binnentuin of daktuin?

De binnentuin lijkt veel op de daktuin en ook qua inrichting zijn er veel overeenkomsten. In Nederlandse steden hebben we ook vaak een wat grotere daktuin of balkon waarop je bijvoorbeeld leuke plantenbakken kunt zetten, zoals op deze daktuin, om zo toch wat meer groen en gezelligheid te creëren. 


Een plantenmuur

Deze gezellige tuin met een plantenmuur geeft een zeer aparte sfeer, maar biedt ook een uitgelezen mogelijkheid om toe te passen in een binnentuin. Je kunt de muren van een binnentuin namelijk laten bedekken met planten, kruiden of klimop voor extra sfeer en extra groen.


Binnentuin met vijver

We zagen al eerder een klassieke groene vijver met stapstenen, maar deze vijver, die eerder een voetenbad genoemd kan worden, geeft een zeer apart sfeer aan de binnentuin en zorgt haas voor een atmosfeer als in een klassieke paleistuin.Openslaande deuren voor binnentuin in huis

Je kunt je tuin in huis halen door slim te werken met openslaande deuren of schuifdeuren waarmee je de achterzijde van je huis verbindt met je binnentuin. Omdat er bovendien een muur om de tuin staat of een hoge schutting zo hoog als de eerste verdieping van je huis, lijkt het alsof de tuin bij je huis hoort.


Binnentuin met sfeer

Deze fijne binnentuin heeft een klassieke uitstraling. De balans tussen groen en straat is helemaal in orde en er is genoeg ruimte voor een leuk tuinsetje.

Een binnentuin voor ultiem relaxen

De binnentuin is natuurlijk niet alleen mooi om te zien, maar ook een plek om ultiem tot rust te komen. Relaxen doe je natuurlijk in goed stoelen, zoals in deze tuin.

Binnentuin voor leven in het groen

Rundle House Aralia Rustieke tuinen Steen Groen Country Estate,Country Manor,Garden Design,Rustic Garden Design,Rustic,Rustic Design,English Country Garden,country garden,landscape architect,landscape architecture,pergola,purple,outdoor seating

Je kunt je tuinsetje natuurlijk op een veranda of een gedegen betegeld terras zetten, maar deze grindtuin staat mooi in het groen en biedt zowel een warme sfeer als beschutting voor je tuinsetje.


Oplossingen voor hoge binnentuinen

Ben je op zoek naar een oplossing voor een hoge binnentuin? Dan is het planten van mooie jonge bomen in plantenbakken een ultieme oplossing om de ruimte in de hoogte te vullen en te zorgen voor meer groen en meer beschutting van de zon.


Een openhaard in de binnentuin

Je wilt de sfeer van de huiskamer naar buiten halen? Dan is de binnentuin de ultieme plek. Hier kun je bijvoorbeeld een kleine buitenkeuken plaatsen of een open haard neerzetten zodat je extra sfeer en zelfs warmte creëert in je tuin.

Een bohemian tuinsetje

Bohemian is een geweldige stijl voor je binnentuin. Het heeft iets speels maar ook rustgevends en zorgt bovendien voor die coole Ibiza-stijl, alsof je continu op vakantie bent in je eigen tuin.

Binnentuin of keukentuin?

De binnentuin kan ook ultiem klein zijn, zoals deze kleine binnenplaats tussen de slaapkamer en de keuken, hoewel het misschien weinig plaats geeft voor een plant en laat staan wat tuinmeubels, kun je er wel veel licht uit halen voor je kamers. 


Zou jij een binnentuin willen hebben?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!