10 Keukens met een Aparte Vorm

Tiewen Visser Tiewen Visser
Fallowfield | Traditional English Country Kitchen Davonport Klassieke keukens Hout Groen
Loading admin actions …

De keuken is vaak een recht blad of heeft de vorm van een L. Maar deze keuken vormen zijn niet altijd even spannend voor de echte design durfal of passen simpelweg niet lekker in jouw huis, aanbouw of appartement. In dit Ideabook willen we je daarom een aantal keukens laten zien die niet voldoen aan de standaardvormen en een bijzondere twist hebben. Maar voordat we aan deze keuken inspiratie toekomen, willen we je graag een aantal adviezen meegeven als je een keuken op maat laat maken bij een expert.

  1. Houd rekening met je werkruimte
  2. Wanneer je een keuken laat ontwerpen die precies past in je ruimte of een bepaald afwijkend design heeft, is het goed om te bedenken hoeveel werkruimte je nodig denkt te hebben, voordat je een ontwerp laat uittekenen. Misschien heb jij namelijk meer dan gemiddeld of juist minder dan gemiddelde werkruimte nodig, bijvoorbeeld omdat je graag kookt of de keuken alleen gebruikt om een boterham te smeren. Stem je wensen dan ook af op de keuken die je laat maken. De ruimte op je werkblad bepaalt grotendeels ook de vorm van je keuken.
  3. Kies alleen voor gekke vormen als je daar ruimte voor hebt
  4. Een tweede punt waar je rekening mee moet houden is de ruimte die je hebt. Hoewel de keuken een belangrijk punt vormt in de meeste huishoudens, wil je niet chronisch in je keuken leven of vanuit de huiskamer steeds de keuken inkijken. Houd rekening met dat soort wensen, als iets niet past in dat plan, kies dan voor een ander ontwerp dat wel past. Een ronde keuken met uitbouw zal bijvoorbeeld minder goed passen in een kleine flat of krap rijtjeshuis dan een ruime woonkeuken in een losstaande woning.
  5. Bepaal je kastruimte
  6. Net als je werkruimte  moet je ook goed weten hoeveel kastruimte je nodig denkt te hebben. Wil je zowel kastjes onder als boven en wil je lades of deurtjes? Omdat je de mogelijkheid hebt alles helemaal zelf te bedenken, heb je ook de mogelijkheid goed na te denken over wat jij praktisch en mooi vindt.
  7. Stem je keuken af op je ruimte
  8. De vorm van de keuken kan afwijken omdat jij dat mooi vindt, maar je kunt de vorm ook aanpassen naar de ruimte die je nu eenmaal hebt in je woning. Heb je een schuin duik? Maak daar gebruik van, heb je een langwerpige muur, benut die ruimte! Hoog plafond? Doe er gerust iets leuks mee in de keuken.
  9. Niet ieder bedrijf biedt keukenkastjes op maat
  10. Wanneer je tot slot een keuken in een bepaalde vorm wilt bestellen, is het goed om er rekening mee te houden dat niet ieder bedrijf keukenkastjes op maat zal leveren. Vooral grotere meubelzaken en bouwmarkten hebben standaardafmetingen. Wanneer je dus uitgebreid wilt kunnen kiezen in vorm, kleur en stijl is het beter een goede lokale keukendealer te vinden.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van bijzondere keuken vormen. Laat je inspireren en ontdek of er een keuken bij zit die jij mooi vindt.

Keuken met hoektafel en bijzondere lichtinval

Muswell Hill K&I Kitchens Inbouwkeukens
K&I Kitchens

Muswell Hill

K&I Kitchens

Deze keuken is bijzonder om verschillende redenen.Ten eerste het materiaalgebruik: steen, beton, blauwe keuken en witte tegels. Deze contrasten in kleuren en materialen zien we ook terugkomen in de vormen. De keuken is geplaatst in een L met aan het uiteinde een op maat gemaakte bruin gelakte tafel die fungeert als bar. Verder is de keuken geplaatst in een aanbouw of de laatste verdieping van een flat, aangezien we te maken hebben met een prachtige lichtinval. Het is daarom zeker aan te raden je aanbouw te gebruiken voor je keuken. We zijn geneigd om een aanbouw achter ons huis te benutten voor de eettafel of als extra zithoek, maar het verplaatsen van de keuken is het soms zeker waard als je te maken hebt met natuurlijk licht.


Keuken ronde vormen

Fallowfield | Traditional English Country Kitchen Davonport Klassieke keukens Hout Groen
Davonport

Fallowfield | Traditional English Country Kitchen

Davonport

Deze klassieke en landelijke keuken in een bijzondere mix van mintgroen en grijs heeft een zeer bijzondere ronde hoekkast met bijpassende deurtjes. Deze ronde vormen zijn lastig te maken, dus we waarschuwen je wel dat het veel kan kosten, maar als je er de ruimte voor hebt en je vindt het het geld waard, is het effect schitterend! Je kunt de keuken natuurlijk ook laten uitvoeren in een meer moderne stijl, met minimalistische kastdeurtjes of glimmend witte bekleding. Het is helemaal aan jou om dat te bepalen.


Ronde bovenkastjes op maat

Edenbridge Johnny Grey Eclectische keukens
Johnny Grey

Edenbridge

Johnny Grey

Als je weinig met je keuken zelf kunt qua vormen, zijn er altijd nog de bovenkastjes waarmee je helemaal los kunt gaan in stijl en vorm. Deze unieke ronde keukenkastjes laten dat perfect zien en niet alleen zien ze er bijzonder fraai uit, ze zijn ook nog eens heel praktisch.


Een golvend barretje

Kensington | Richmond Townhouse Davonport Moderne keukens Grijs
Davonport

Kensington | Richmond Townhouse

Davonport

Een andere leuke kwinkslag in de keuken die in veel ruimten zal passen is dit golvende barretje. Het geeft de keuken net wat meer sfeer en bijzonderheid door de afwijkende organische vormen.


Een uitstekende keuken!

We zagen al eerder hoe je een soort tafelbar aan je keuken kunt koppelen, maar deze ‘uitstekende keuken’ gaat nog een stapje verder door eigenlijk het hele keukenblad over te laten hellen. Dit zal overigens het beste kunnen met een massief blad, van steen, metaal, marmer of hout.

Een schuin dak

Niet iedereen heeft een recht dak en soms moet je roeien met de riemen die je hebt. Deze keuken met eens schuin aflopend plafond vanwege het schuine dak, laat zien hoe je toch heel ruimtelijk je keukenkastje kunt plaatsen in zo’n ruimte.


Een kookeiland in een keukenoceaan

L-egant Layouts by Mowlem & Co Mowlem&Co Inbouwkeukens
Mowlem&Co

L-egant Layouts by Mowlem & Co

Mowlem&Co

Kookeilanden zijn extreem populair, maar deze spant helemaal de kroon: het is zo ruim dat het bijna twee keukens uit een kleine flat zou kunnen bedekken en plaats geeft aan een aanliggend barretje/hakblok en een heel scala aan opbergruimte.


Kookeiland met schuine hoeken

Een volgende vorm die je niet vaak zien zijn schuine hoeken. Dit is een manier om de keuken net even wat meer ‘smoel te geven’. In dit geval zijn de hoeken van een kookeiland schuin afgesneden.

Keuken met schuine hoeken

Rustic Urban Kitchen Design The Rigid Kitchen Company Inbouwkeukens Massief hout Bruin
The Rigid Kitchen Company

Rustic Urban Kitchen Design

The Rigid Kitchen Company

Ook je keuken zelf kan schuine hoeken hebben, waardoor de hele kastruimte als het ware schuin is afgesneden.

Een open langwerpig kookeiland

Kitchen Photography Graham D Holland Inbouwkeukens
Graham D Holland

Kitchen Photography

Graham D Holland

Tot slot willen we je dit kookeiland niet onthouden. Het heeft een langwerpige vorm en geeft plaats aan veel verschillende kookgereien en accessoires in de keuken.

Houd jij van een aparte vorm in de keuken? Laat het ons weten in de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!