Ervaar de vrijheid van een houten buitendek | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Ervaar de vrijheid van een houten buitendek

TILL BEHNE TILL BEHNE
Villa in Hyakuna Moderne huizen van 仲間郁代建築設計事務所株式会社(英名:IKUYO NAKAMA ARCHITECT & ASSOCIATES) Modern
Loading admin actions …

Buitenruimte op of rondom je huis is natuurlijk fantastisch. Als het weer een beetje meezit kun je er uren vertoeven en het vergroot je woongenot enorm. Een dakterras, een balkon en een tuin zijn daar voorbeelden van. In dit Ideabook willen we vandaag het houten dek bespreken. Het houdt het midden tussen een balkon en een terras. Het is open en vrij, maar wel een opzichzelfstaand iets. Laten we gauw gaan kijken naar de vrijheid die je zal ervaren op zo'n geweldige houten dek.

Safety first

Als je een houten dek overweegt, is het belangrijk dat je veiligheid en duurzaamheid hoog in het vaandel houdt. Zo maar zelf iets gaan knutselen is gevaarlijk en het zal negen van de tien keer niet zo lang meegaan als je zou willen. Laat je dus goed informeren over hoe je een stevige fundering maakt en welke materialen je het beste kan gebruiken voor je houten dek. Zo kun je bijvoorbeeld stevig hardhout nemen, het liefst met een groef zodat je bij regen minder snel uitglijdt. 

Kom je er zelf niet helemaal uit, schroom dan niet om de hulp van een professional in te schakelen. Hier kun je alvast een beetje inspiratie opdoen. En in dit Ideabook zie je wat je voor iets verrassends met een dakterras kunt doen.

Kostenplaatje

Voordat je aan de bouw van je houten dek begint, of een professional inschakelt, is het goed om je budget vast te stellen. Zoals gezegd, is het aan te raden om voor kwalitatief goed hout te kiezen. Dit is in de aanschaf misschien in eerste instantie iets duurder maar zal langer meegaan en is dus op de lange termijn goedkoper. Als je het hout goed onderhoud, gaat het langer mee. Het is dus raadzaam om eens in de zoveel tijd het hout te bewerken met een beits of een andere soort coating. Dus neem in het kostenplaatje zeker ook de onderhoudskosten mee.

Materiaalkeuze

Het kostenplaatje is natuurlijk sterk afhankelijk van de materiaalkeuze. Je kunt dus kiezen voor hardhout. Dat is in de aanschaf iets duurder maar zal onderhoudstechnisch minder tijd en geld kosten. Kies je voor wat zachter hout, ben je in eerste instantie iets goedkoper uit, maar zal je op den duur iets meer moeten investeren. Een andere optie is om te gaan voor kunststof. In sommige gevallen is dit bijna niet te onderscheiden van hout. Dus qua uitstraling ga je er niet zoveel op achteruit. Maar wat het onderhoud betreft, zit je dan weer wel goed.

Dit prachtige en speelse exemplaar is overigens gebouwd op de Lofoten in Noorwegen en lijkt garant te staan voor heel wat gezellige avonden.

Houtsoorten

Met tropisch hardhout maak je een dek dat bijna geen onderhoud vergt. Het hout hoeft niet behandeld worden met vernis en wordt mooi grijs na verloop van tijd. Ga je voor ecologisch verantwoord, dan is Europees hout een goede keuze. Siberische lariks, Europese eik en kastanje zijn geschikte houtsoorten om een duurzaam en stijlvol dek mee te maken. ThermoWood wordt gemaakt van Scandinavisch dennenhout dat thermisch behandeld is. Door het hout te bewerken met stoom en hitte wordt het een duurzame houtsoort die vergelijkbaar is met tropische houtsoorten. Dit alles zonder gebruik te maken van chemicaliën. Tenslotte kun je kiezen voor houtcomposiet. Houtcomposiet bestaat uit 60 procent houtvezels en 40 procent gerecycled plastic. Het neemt geen water op waardoor het niet kan splinteren, rotten, splijten of kromtrekken.

Onderhoud

van Hevea Klassiek

Om je houten dek zo mooi en goed mogelijk te houden, is periodiek onderhoud noodzakelijk. Allereerst is het handig om zo nu en dan flink te schrobben. Door ons toch ietwat ongure klimaat zal zich mos en ander groen op het hout ophopen, en dat kan glad zijn. Dus even met een beetje zeep en warm water schrobben en schoonspoelen. Vervolgens is het goed om het hout af en toe op te schuren en opnieuw te behandelen. Je kan er nog voor kiezen om het hout te behandelen met een antislipmiddel. Hierdoor wordt het hout minder glad, en het maakt het ook water- en vuil afstotend.

Hoe heb jij de buitenruimte van je huis ingericht? Toevallig ook met een buitendek? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!