Dit zijn de meest gemaakte fouten in het interieurontwerp en zo moet het wel

Tiewen Visser Tiewen Visser
Woonhuis | Delft Design Studio Nu Scandinavische woonkamers Wit
Loading admin actions …

Het interieur blijft het paradepaardje van ons huis en is waar we iedere dag in zitten, wonen, slapen, koken en eten. Het moet daarom naar je zin zijn. Hoewel wel het lot over kunnen laten aan de experts, iets wij we je zeker niet zullen ontraden, is het zelfs dan goed om de meest gemaakte fouten te voorkomen. En dan hebben we het niet eens zozeer over de fouten in het interieurontwerp die gaan over het kleurgebruik op de muren of de deuren en kozijnen die je kiest. Vooral op het gebied van de juiste lampen, de juiste meubels en de juiste indeling kun je veel fouten maken. We geven je daarom eerst de meest gemaakte fouten mee, om je vervolgens enkele ideeën en inspiratie te geven hoe het wel kan.

De grootte van de meubels klopt niet

Het klinkt een beetje als een open deur, maar je moet echt rekening houden met de grootte van je meubels. Soms zie je een bank online die je er mooi vindt en als je hem eenmaal binnen hebt gekregen, blijkt de bank erg groot uit te vallen. Je had in dat geval op z’n minst de muur kunnen meten en de afmetingen van de bank kunnen bekijken in de webshop. Maar het is nog beter om een interieurtool te gebruiken of een simpel plattegrondje te maken op papier. Zo weet je beter wat waar past en of het er mooi uit zal zien.

Geen goede verlichting

Verlichting is erg belangrijk in al je kamers. Meestal heb je wel een lamp aan het plafond die je aan kunt zetten als je echt in het donker zit en naar iets op zoek bent, maar echt gezellig is zo’n lamp niet. Een oplossing is een dimmer en een gelig warm licht in plaats van een koude witte LED-lamp. Maar je kunt ook een wat meer ingenieus lichtplan maken met verschillende lampen op de juiste plekken. Vergeet ook niet dat er donkere hoekjes kunnen ontstaan en een lamp naar het plafond toe plaatsen niet heel mooi staat. Zo kunnen er vreemde schaduwen op je plafond te zien zijn.

Snoeren niet netjes opruimen

Snoeren die erg in het zicht liggen en rommelig ogen zijn een doorn in het oog in je interieur. Er zijn tal van manieren om snoeren op te bergen of te kiezen voor andere oplossingen waardoor er minder snoeren zichtbaar zijn, zoals apparaten op bluetooth of een projector, zodat je geen tv met kabels aan de muur meer nodig hebt.

Kunst of foto’s aan de muur die niet persoonlijk zijn

Kunst of foto’s aan de muur kunnen je kamer flink opfleuren, maar als ze verder je persoonlijkheid niet weerspiegelen, brengt het weinig in je interieur. Overigens is het ook geen goed idee om extreem veel foto’s en kiekjes op te hangen in je woonkamer. Kies liever voor een aantal mooie foto’s die je stijlvol ophangt.

Hieronder geven we je enkele tips die je wel kunt volgen als je op zoek bent naar een fijn interieur voor je woonkamer.


Zorg voor rust

Woonhuis | Delft Design Studio Nu Scandinavische woonkamers Wit
Design Studio Nu

Woonhuis | Delft

Design Studio Nu

Zorg voor rust in je interieur. Het is namelijk een plaats waar je veel zult zijn. Rustige kleuren of wit en rustige meubels en elementen en accessoires zorgen dat je niet druk in je hoofd wordt als je in de kamer zit.

Kies de juiste bank

Zithoek in de woonkamer Meer met interieur Scandinavische woonkamers
Meer met interieur

Zithoek in de woonkamer

Meer met interieur

De bank kiezen is lastig, dat gaven we al eerder aan in dit Ideabook, maar je moet er bij de aankoop van de bank ook rekening mee houden dat je er met een bepaald aantal mensen op wilt zitten en dat je misschien vele uren doorbrengt op de bank. Hoekhanken of een bank met een chaise longue zijn daarom het meest geschikt. Kies ook gerust voor een wat hardere bank over een hele zachte, ook al lijkt dat in eerste instantie een betere optie.

Accessoires maken je interieur

interieur- en kleuradvies studio zipp Scandinavische woonkamers
studio zipp

interieur- en kleuradvies

studio zipp

Accessoires maken je interieur leuk en gezellig maar ook persoonlijk. Je kunt leuke accessoires kopen in je favoriete winkel, maar je kunt ook kiezen voor accessoires met een persoonlijke achtergrond. Mix en match gerust al deze stijlen.

Kies de kleuren correct bij elkaar

Interieurontwerp woonkamer THIES Design Moderne woonkamers
THIES Design

Interieurontwerp woonkamer

THIES Design

Kleuren in je huis moeten in balans zijn. Dus als je houdt van kleur, kies een bepaalde waaier aan kleuren die bij elkaar past en maak het vooral niet te rommelig.

Gezellige plaids

Je kunt je interieur ook opfeuren met warme plaids en kleden. Een interieur kan koud aanvoelen, maar door een vloerkleed neer te leggen of een warm plaid of kussen op de bank te plaatsen, zorg je voor een bepaalde warmte in de kamer.

Houd je foto's op een bepaalde plaats

Geuzenweg - October, 2020 Day Interior Moderne woonkamers
Day Interior

Geuzenweg – October, 2020

Day Interior

Het is aan te raden de foto's op een bepaalde plek te houden, zodat ze niet overal staan en afleiden. Aan de muur is altijd beter dan staand op een kastje.

Kies voor opbergruimte

Opbergruimte is belangrijk om te zorgen dat niet overal dozen staan met spullen. Een vitrinekast of een open kast zijn een leuke optie om mooie spullen een plekje te geven in het interieur.

Geef je interieur een subtiele knipoog

We zien soms te gekke stijlinspiraties, maar die kunnen in de woning zelf nogal druk uitpakken. Houd je bijzondere knipoog in het interieur daarom subtiel, zoals deze muur in twee kleuren.

Benut de ruimte

Complete make-over Amsterdamse Woonboot Architect2GO Moderne woonkamers
Architect2GO

Complete make-over Amsterdamse Woonboot

Architect2GO

Heb je een grote ruimte? benut die dan met stoere meubels, en grote gebaren.

Hang peroonslijke dingen aan de muur

Je hoeft echt niet te kiezen voor dure schilderijen of foto's om iets leuks aan de muur te hangen. Een puzzel van vroeger of een oude landkaart kunnen ook een leuk effect aan de muur hebben.

Zet je meubels waar ze tot hun recht komen

Heb je een mooie lichtinval vanuit de tuin? maak daar dan goed gebruik van door de meubels in die lichtinval te zetten, zoals in dit zeer geslaagde interieur.

Welke interieurfout heb jij wel eens gemaakt? Laat het ons gerust weten.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!