27 Inspiraties voor een Klassieke Keuken

Tiewen Visser Tiewen Visser
N1 Kitchen by British Standard, British Standard by Plain English British Standard by Plain English Klassieke keukens Hout Bont
Loading admin actions …

Een klassieke keuken is een keuken die je terug doet verlangen naar vroeger. De keuken bevat klassieke elementen zoals een schouw, terracotta tegelthes, een enorm fornuis en die typische uitsneden in de kastjes die een klassiek interieur zo typeren. Een klassieke keuken past het beste binnen een grote keuken organisatie. Zodat je ruimte hebt voor mooie grote kastjes en een kookeiland, fornuis of misschien zelfs een grote keukentafel. In dit Ideabook geven we je typische keuken inspiratie voor een klassieke keuken en geven we je ook enkele keuken tips mee voor dit type keuken. Ontdek hieronder 27 spannende inspiraties, kleuren en stijlen voor je klassieke keuken. Als je een keukenprofessional zoekt, kun je die altijd op onze website vinden.

1. De klassiek witte keuken

Shaker kitchen by Harvey Jones Harvey Jones Kitchens Klassieke keukens
Harvey Jones Kitchens

Shaker kitchen by Harvey Jones

Harvey Jones Kitchens

Een klassieke keuken werkt het beste in een witte kleur als je van basic hout. Bovenkastjes met een glazen vitrine geven net wat meer smoel. Kies voor een donker of een houten blad, een grijs aanrecht is erg modern.

2. Een visgraat vloer

Traditional meets contemporary white kitchen Urban Myth Klassieke keukens
Urban Myth

Traditional meets contemporary white kitchen

Urban Myth

In de keuken zie je steeds vaker gewoon laminaat of zelfs een houten vloer. Dat laatste zouden we je eigenlijk af willen raden, maar een visgraatvloer combineert perfect met de stijl van een klassieke keuken met die zwierderige lijnen en grote schouw.

3. Licht van boven

Brancaster, North Norfolk, UK Laura Gompertz Interiors Ltd Klassieke keukens Grijs grey kitchen,shaker kitchen,contemporary kitchen,white worktop,composite worktop,modern kitchen,wine cellar
Laura Gompertz Interiors Ltd

Brancaster, North Norfolk, UK

Laura Gompertz Interiors Ltd

Licht is erg belangrijk in een grote keuken. Hoewel een dakraam of een groot raam misschien een beetje kan botsen met de stijl van je klassieke keuken, kan dat extra beetje licht je mooie keukenkastjes wel in de schijnwerpers zetten. En hoe meer natuurlijk licht je hebt, hoe minder lampen je nodig hebt. Spots zijn bijvoorbeeld een beetje een no go in een klassieke keuken.

4. Een Gotisch geheel

Light Grey Hand Painted Kitchen Verdi Kitchens Klassieke keukens Massief hout Grijs hand painted,light grey,walnut carcasses,american fridge,granite
Verdi Kitchens

Light Grey Hand Painted Kitchen

Verdi Kitchens

Deze klassieke keuken doet bijna middeleeuws en gotisch aan door de sierlijke deurtjes en schouw.

5. Een vintage fornuis

We zagen het al eerder: een klassieke keuken gaat helemaal samen met zo'n schitterend groot vintage fornuis, die het liefst in een oude schouw is geplaatst, zoals de vroeger altijd werd gedaan. De schouw fungeert nu als afzuigkap, vroeger was dit natuurlijk de uitgang van de schoorsteen.

6. Zet de boel maar buiten

Max Rollitt country house kitchen lynette Klassieke keukens
lynette

Max Rollitt country house kitchen

lynette

Een klassieke keuken heeft vaak dichte kastjes, of vitrinekastjes, die we verderop in dit Ideabook nog vaker tegen zullen komen, maar als je potten, pannen, bekers en borden ook een klassieke look hebben, bijvoorbeeld met Delfts Blauw of Boerenbont, mogen ze best gezien worden.

7. Een wijnkoeler en kookboeken

Shaker kitchen by Harvey Jones Harvey Jones Kitchens Klassieke keukens
Harvey Jones Kitchens

Shaker kitchen by Harvey Jones

Harvey Jones Kitchens

Een klassieke keuken kan gerust samengaan met moderne apparatuur zoals een stoomoven of wijnkoeler. Overigens zijn kookboeken zoals op deze foto ook erg leuk om in een klassieke keuken te plaatsen.

8. Vintage meets klassiek

Vintage en klassiek lijken misschien veel op elkaar, maar zijn het niet. Vintage gaat vaak meer terug naar de stijl van de jaren 50 en 60, met strakke vormen van eikenhout en verweerde oude spulletjes zoals een langspeelplaat of een oud krukje. In deze keuken komen die twee stijlen bij elkaar, onder meer door het gebruik van vrij primaire kleuren, iets wat we ook vaak zien bij vintage.

9. Klassiek met een twist

Deze keuken is klassiek, maar door de vintage koelkast, vrij strakke vloer en moderne lamp, ontstaat een leuke kwinkslag in het interieur.

10. Groen klassiek

Edwardian style bespoke kitchen in Breakfast Room Green John Ladbury and Company Klassieke keukens Farrow and Ball, Quartz composite, green kitchen, Edwardian style kitchen, bespoke, John Ladbury
John Ladbury and Company

Edwardian style bespoke kitchen in Breakfast Room Green

John Ladbury and Company

Groen is een mooie kleur voor een klassieke keuken omdat het modern is maar ook rust uitstraalt die goed past bij dit type keuken.

11. Blauw op blauw

Blauw op blauw zorgt voor een spannende kleurencombinatie in deze klassieke keuken. Het rode stoeltje maakt het helemaal af.

12. Een zee van licht

Barnes Townhouse | Simple, White & Bright Classic Contemporary London Kitchen Humphrey Munson Klassieke keukens
Humphrey Munson

Barnes Townhouse | Simple, White & Bright Classic Contemporary London Kitchen

Humphrey Munson

In deze klassieke beetje gebroken-witte keuken is veel ruimte gegeven aan het licht. Door de keuken op deze manier te plaatsen, kun je genieten van de zon en je kookkunsten goed zien.

13. De mooiste gootsteen

The Old School House | A Contemporary Family Kitchen in East London Humphrey Munson Klassieke keukens
Humphrey Munson

The Old School House | A Contemporary Family Kitchen in East London

Humphrey Munson

De gootsteen in een klassieke keuken kun je voor een leuke effect uit laten steken en laten uitvoeren in een witte keramieke bak.

14. Een zithoekje

Dulwich Terraced House, Imperfect Interiors Imperfect Interiors Klassieke keukens
Imperfect Interiors

Dulwich Terraced House

Imperfect Interiors

Een lambrisering maakt dit zithoekje voor een klassieke keuken helemaal af.

15. Een barretje

Sion Hill House, Luke McHardy & Co Luke McHardy & Co Klassieke keukens
Luke McHardy & Co

Sion Hill House

Luke McHardy & Co

Een klassieke keuken heeft ook iets typisch Amerikaans: een keuken voor het hele gezin waarin samen ontbeten (cornflakes) en gegeten wordt. Een barretje past perfect in die stijl.

16. Industrieel meets klassiek

In deze keuken komen de stijlen klassiek en industrieel bij elkaar. De grove structuren zoals hout en de betonvloer passen typisch bij een industrieel interieur, waar de keukenkastjes en de vitrinekast even verderop, juist weer die warmte uitstralen van een klassieke keuken.

17. Opbergruimte te over

Traditional larder Cupboard Hallwood Furniture Klassieke keukens
Hallwood Furniture

Traditional larder Cupboard

Hallwood Furniture

In een klassieke keuken met veel hoge kastjes, kun je ook veel spullen kwijt. Bijvoorbeeld door slimme opbergoplossingen in te bouwen. Een goede keukenplanner weet altijd raad!

18. Het cottage gevoel

In deze enorm knusse keuken krijg je een typisch cottagegevoel, alsof je met je gezin naar een Noord-Frans havenstadje bent gereden en daar intrek maakt in je vakantiehuisje. Simpele houten balken, de kleuren blauw en groen en een klassiek blikken lamp, maken de stijl af. Durf ook accessoires zoals een bordje of een klassiek schilderijtje op te hangen.

19. Mintgroen en klassiek

Mintgroen is een heel spannende kleur en werkt zoals je hier kunt zien verrassend goed samen met een klassieke keuken.

20. Een bakstenen muurtje

Deze klassieke keuken lijkt zo weg te zijn geslopen uit een Franse bistro of een Franse bakker. De combinatie van baksteen met een klassieke keuken, die ook in een kleurtje of in het wit uitgevoerd kan worden met baksteen als achtergrond, geeft een bijzonder robuuste look.

21. Go paars!

Paars? Ja paars! Als je van een klassieke look houdt, maar je bent op zoek naar iets speciaals, dan is het zeker niet raar om je keuken in een beetje spannende kleur te verven, zoals geel, paars of roze.

22. Durf zwart te kiezen

The Crystal Palace Kitchen by deVOL deVOL Kitchens Keukenblokken Blauw parquet floor,big windows,original,features,smeg cooker,range cooker,beautiful,style
deVOL Kitchens

The Crystal Palace Kitchen by deVOL

deVOL Kitchens

Zwart lijkt tegenover het paars uit de vorige foto een veilige keuze, maar in combinatie met een klassieke keuken is dat het allerminst. Kies bij zwart niet voor een donker aanrecht, dan wordt het een beetje te veel van het goede. Een wit aanrecht zoals hier of een licht hout, combineert beter.

23. Donkere muren

The Cotes Mill Haberdasher's Showroom deVOL Kitchens Klassieke keukens Massief hout Bruin freestanding cooker,new world cooker,new world,small cooker
deVOL Kitchens

The Cotes Mill Haberdasher's Showroom

deVOL Kitchens

Naast een donkere keuken, kun je ook kiezen voor donkere muren, zoals de grijze muur op deze foto.

24. Donker groen

The Peckham Rye Kitchen by deVOL deVOL Kitchens Klassieke keukens Hout Groen
deVOL Kitchens

The Peckham Rye Kitchen by deVOL

deVOL Kitchens

We zagen al verschillende groene keukens: gewoon groen en mintgroen, maar volgens ons is donkergroen nog steeds de allermooiste keur in een klassieke keuken. Vooral in combinatie met marmer, koperen of gouden details en misschien zelfs klassieke schilderijen of mooie keukenaccessoires, zorg je voor een heerlijke op en top klassieke sfeer in je keuken.

25. Een vitrinekast

The Bond Street Haberdashery deVOL Kitchens Klassieke keukens Massief hout oak,oak kitchen,haberdashery,glazed cupboards,kitchen island,devol
deVOL Kitchens

The Bond Street Haberdashery

deVOL Kitchens

De vitrinekast is een perfecte keuze in je klassieke keuken. Je kunt zowel bovenkastje met een doorkijkdeurtje laten maken bij de keukenspeciaalzaak, maar je kunt ook kiezen voor een aparte kast in je keuken als je hier ruimte voor hebt. Dat laatste kan voor een speelser effect zorgen in je klassieke keuken. Vroeger werden dit soort vitrinekasten bovendien ook niet uitgevoerd in de kleuren van de rest van de keuken, dus eigenlijk blijf je ook trouwer aan de traditie.

26. Een huiskamergevoel

An Edwardian Villa in Cardiff deVOL Kitchens Klassieke keukens Blauw dining room,pantry,dining table,open plan,shaker
deVOL Kitchens

An Edwardian Villa in Cardiff

deVOL Kitchens

We lieten je al weten dat een klassieke keuken vaak een leefkeuken is, zoals we dat vaak zien in Amerikaanse series en films. Het is daarom helemaal niet gek om een gezellige huiskamersfeer te creëren in je keuken. Dat kun je doen met plantjes, een vloerkleed, kaarsjes en andere decoraties.

27. Eikenhoutlook

The Spenlow | A Luxury Bespoke Family Kitchen Humphrey Munson Klassieke keukens
Humphrey Munson

The Spenlow | A Luxury Bespoke Family Kitchen

Humphrey Munson

Tot slot kan een klassieke keuken ook de look en feel krijgen van een klassieke werkkamer of bibliotheek door de deurtjes van eikenhout te maken. Probeer hierbij wel te spelen met licht en leuke accessoires, zodat het niet te stijf wordt.

Welke klassieke keuken zou jij kiezen?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!