Dankzij 15 Designs Zorg je voor het Ultiem Plafond!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
JAREN 30-HUIS | GESTRIPT, WEBERontwerpt | architectenbureau WEBERontwerpt | architectenbureau Moderne eetkamers
Loading admin actions …

Als je je huis gaat renoveren/inrichten, dan denk je ongetwijfeld na over welke meubels je in de kamer wilt zetten, in welke kleur je de muren gaat schilderen, hoe je de kamer gaat aankleden, etc. Toch wordt er een element meestal over het hoofd gezien en dat is het plafond. Het plafond wordt vaak vergeten omdat dat niet het eerste is wat je ziet als je de ruimte binnenstapt. Je kijkt pas naar het plafond als je de rest van de kamer bewonderd hebt. Toch is het ontwerpen van het plafond belangrijker dan dat je denkt want het plafond ontwerp heeft namelijk veel invloed op de rest van het interieur. Omwille van die reden geven wij je hier 15 designs mee die als perfecte inspiratie kunnen dienen voor je eigen plafond. 

De juiste voorbereiding is het halve werk

Voordat je aan het ontwerpen van je plafond begint, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Zo is het belangrijk om rekening te houden met:

De verlichting: Stel een lichtplan op

• De kleur: Het kiezen van de juiste kleur is belangrijker dan dat je denkt

• Schilderen versus behangen: Waarvoor gaat je?


Zorg er ook steeds voor dat je de nodige gereedschap in huis hebt zoals bijvoorbeeld verfborstels, behanglijm, een cuttermes, potloden, een ladder, werkhandschoenen, etc. Zo kun je direct aan de interieurwerken beginnen. 


Stel een lichtplan op om de juiste sfeer op te wekken

drijvende woning Amsteldijk 03 aquatecture Moderne slaapkamers Eigendom,Meubilair,Comfort,Gebouw,Hout,Interieur ontwerp,Lamp,Vloeren,Vloer,Bedframe
aquatecture

drijvende woning Amsteldijk 03

aquatecture

Met zo’n lichtplan bepaal je waar je plafondlampen komen en hoeveel je er wilt hangen. Dankzij een lichtplan kun je ook nagaan of je genoeg licht hebt in de keuken voor tijdens het koken of in de slaapkamer voor als je wilt ontspannen. Het opstellen van een lichtplan lijkt misschien ingewikkeld, maar als je met onze professionals samenwerkt, dan verloopt het opstellen van zo’n plan zeer eenvoudig.

Welke kleur moet je kiezen?

De meeste mensen kiezen wit, want een wit plafond zorgt voor een lichte en luchtige vibe. Het wit weerkaatst namelijk het licht waardoor de kamer nog groter lijkt. Toch is wit niet de juiste kleur als je een hoog plafond in je huis hebt of als je in een loft woont. Als je het plafond in het wit schildert, dan voelt de ruimte namelijk onpersoonlijk en kil aan. Je kunt in plaats daarvan warme kleuren gebruiken om zo een ontspannende en knusse sfeer te krijgen. Het plafond lijkt dankzij die kleuren ook lager en als je er nog wat hanglampen aan toevoegt, dan wordt de kamer nog gezelliger.

Schilderen versus behangen: Waarvoor moet je gaan?

Keuken met zwart marmer Studio DEEVIS Moderne keukens kasten,Meubilair,aanrecht:,rekken,Gebouw,Hout,Vloeren,Keuken,Bureau,Interieur ontwerp
Studio DEEVIS

Keuken met zwart marmer

Studio DEEVIS

Je kunt je plafond schilderen of behangen. Voor welke optie je moet gaan, hangt af van verschillende elementen. Ben je iemand die graag elk jaar een nieuw plafond heeft? Kies dan voor behang! Omdat het behang gemakkelijk van het plafond te halen is, kun je de kleur en het plafond ontwerp veel meer veranderen dan als je verf zou gebruiken. Je kunt ook eventueel over je behang schilderen als je toch niet tevreden bent met de kleur of het design van het behang. Verf daarentegen zorgt voor een betere afwerking van je plafond waardoor de hele ruimte een mooiere en strak afgewerkte uitstraling krijgt. 

Je plafond schilderen? Tref dan de juiste voorbereidingen

TINY APARTMENT WITH A GARDEN VIEW, Kevin Veenhuizen Architects Kevin Veenhuizen Architects Industriële slaapkamers Hout Meubilair,Eigendom,Gebouw,Hout,Comfort,kasten,Interieur ontwerp,Armatuur,huis,Vloer
Kevin Veenhuizen Architects

TINY APARTMENT WITH A GARDEN VIEW

Kevin Veenhuizen Architects

Als je je plafond gaat schilderen, is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het schilderen zo vlekvrij mogelijk zal zijn. Als je je plafond gaat schilderen, dan kan het zijn dat er verf op de meubelstukken, vloer, accessoires, etc. druppelt. Daarom is het belangrijk om een zeil op de vloer te leggen, de meubels te verwijderen uit de kamer en klinken, ramen, etc. af te plakken.  Zijn er een paar scheuren aanwezig in het plafond? Dan moet je even het plafond fixen door de gaten of scheuren op te vullen met plamuur. Zo verwijder je alle ongelijkmatigheden waardoor de verf nog beter aan je plafond zal blijven plakken. Je verkrijgt daardoor ook een betere afwerking. 

Schilderen maar!

Pieter Postlaan - November, 2020, Day Interior Day Interior Moderne slaapkamers Meubilair,Gebouw,Eigendom,Comfort,Hout,Bedframe,Textiel,Interieur ontwerp,architectuur,Grijs
Day Interior

Pieter Postlaan – November, 2020

Day Interior

Nu wordt het tijd om je plafond te schilderen. Je kunt het beste latexverf of structuurverf gebruiken. Als je die eerste soort gebruikt, dan verkrijg je een zeer egaal oppervlak en als je voor die tweede soort kiest, dan breng je wat meer structuur aan op je plafond. Je vindt deze soorten verf ongetwijfeld in verschillende kleuren. Ben je nog niet echt vertrouwd met het schilderen? Begin dan eerst met het schilderen van de randen van het plafond zodat je niet ongewenst een deel van je muren. Het is ook aangeraden om je plafond in een keer te schilderen, want als je veel pauzeert tijdens het verven, kan het voorvallen dat er strepen op je plafond ontstaan. Wil je een tweede verflaag aanbrengen? Wacht dan totdat de eerste volledig droog is! 

Welk soort behang: Vliesbehang of glasweefselbehang?

slaapkamer / master bedroom Aangenaam Interieuradvies Moderne slaapkamers Meubilair,Gebouw,Eigendom,Venster,Comfort,Hout,Textiel,Schaduw,Interieur ontwerp,Verlichting
Aangenaam Interieuradvies

slaapkamer / master bedroom

Aangenaam Interieuradvies

Zoals vermeld kun je ook je plafond behangen en dat is even gemakkelijk dan het schilderen. Je krijgt steeds de keuze uit twee verschillende soorten van behang. Ten eerste is er het vinylbehang of vliesbehang. Dit is het fijnste behang dat je kunt gebruiken voor op je plafond. Het is zeer gebruiksvriendelijk. Je hoeft namelijk geen behanglijm over het behang te strijken, maar wel op het plafond zelf. Zo krijg je nooit te maken met die ongemakkelijk en natte behangstroken. Je kunt ook glasweefselbehang gebruiken. Dit is zeer geschikt voor ruwe en oneffen plafonds aangezien het zeer sterk is. Omwille van die standvastigheid is het ook enorm goed bestand tegen vocht, wat natuurlijk een pluspunt is. 

Je plafond behangen kan op deze manier

Interieur Rondedans homify Industriële keukens botanisch,industrieel,interieur,loft,woning,woonkamer
homify

Interieur Rondedans

homify

Ben je van plan om je plafond te behangen, maar weet je niet goed hoe? Dan ben je hier aan het juiste adres. We geven je namelijk een stappenplan mee waarmee je aan de slag kunt:

• Knip het behang op maat: Reken er tien centimeter bij in de lengte zodat je er zeker van bent dat je de volledige lengte kunt behangen.

• Teken een startlijn: Dit is de lijn waar je de eerste behangstrook gaat tegenaan plakken. Daarna moet je ook de andere lijnen trekken (met dezelfde afstand tussen de lijnen). Hierdoor gaat het behangen gemakkelijker.

• Breng de behanglijm aan: Gebruik hiervoor een roller en breng het baan voor baan aan.

• Plak de eerste strook aan het plafond: Nadat de eerste strook behangpapier aan je plafond hangt, moet je de uiteinde bijsnijden met een cutter en overtollige lijm verwijderen met een lichtvochtige doek.

• Plak de andere stroken behangpapier

• Voeg de laatste strook papier toe: Als je de laatste strook wilt aanbrengen, is het belangrijk om op het plafond te meten hoe breed die strook moet zijn. De strook moet iets breder zijn. Je wilt namelijk niet te maken krijgen met een niet-behangend stuk plafond tussen de stroken in. Je kunt overtollig behang afsnijden met een cutter waardoor je dus het extra behang gemakkelijk kunt verwijderen.

• Laat het licht in de kamer: Heb je over een plafondlamp behangen? Snij dan een gat in het behang met het cuttermes.

Nog meer behangtips!

• Het behangen gaat eenvoudiger als je het met zijn tweeën doet. Als je het behang recht plakt, kan de andere persoon het behang in de lucht houden of omgekeerd.

• Als je grote luchtbellen onder het behang ziet verschijnen, kun je die doorprikken met een cuttermes. De kleine luchtbellen verdwijnen vanzelf als de lijm droogt.

• Gebruik je behangpapier met een motiefje of patroon op? Dan moet je echt voldoende behangpapier kopen. Je kunt namelijk niet al het papier gebruiken omwille van het patroon. Je wilt namelijk niet dat je het motief doorbreekt door een strook behang aan te brengen waarvan het patroon niet aansluit op het patroon van de voorgaande behangstrook.

• Als je een eenkleurig behang kiest, raden wij aan om de volgende baan in tegengestelde richting van de eerdere behangstrook te plakken. 

Durf te experimenteren in de woonkamer

Dubbel hoge leefkeuken ARCHiD Klassieke keukens Meubilair,Raam,Gebouw,Armatuur,Plant,Hout,Interieur ontwerp,Woonkamer,Schaduw,Vloer
ARCHiD

Dubbel hoge leefkeuken

ARCHiD

De woonkamer is ongetwijfeld de ruimte waar je personaliteit het meest tot zijn recht zal komen. Ja, je kunt gerust gaan voor een monochroom of traditioneel plafond, maar je moet ook zeker eens overwegen om te experimenteren. Heb je een laag plafond? Breng dan wat verticale strepen aan op het plafond (en ook op de muren). Dit kan door middel van een behangpapier met streepjes of ook door het plaatsen van enkele houten balken. Je kunt die balken ook gerust in een kleur/meerdere kleuren schilderen om de kamer nog persoonlijker te maken. Is je woonkamer voorzien van een hoog plafond en wil je dat veel persoonlijkheid laten uitstralen? Maak van het plafond dan een echte eye-catcher. Zo kun je een kunstwerk op het plafond hangen, een mooie lijst gebruiken of een speciale schildertechniek gebruiken. Je moet ook zeker kiezen voor een prachtige grote kroonluchter. Je hebt er de plaats voor dus waarom zou je zo’n elegante verlichting niet in huis halen. 

Nog een betere nachtrust dankzij een rustgevend slaapkamerplafond

Graag het plafond in je slaapkamer onder handen nemen? Kies dan eens voor een plafond met ingebouwd spotlichten. Je kunt die op bijvoorbeeld het bed, de kleerkast of eventueel een kleedtafel (als je die hebt) richten en je kunt ook eventueel de helderheid van de lichten aanpassen. Het belangrijkste is dat je voor een plafond gaat dat ontspannenheid en rust uitstraalt. Kies daarom dus voor witte en monochrome kleuren. Wil je toch graag een motiefje toevoegen aan je plafond? Kies dan voor behangpapier met lichtkleurige bloemen, wolken of sterren op. 

Zorg voor een speelse kinderkamer

Child Fun, Arnhem Workingbert Eclectische kinderkamers Blauw,azuurblauw,Handschrift,Lucht,Vloeistof,Lettertype,Natuurlijk landschap,Aqua,Verf,Horizon
Workingbert

Child Fun, Arnhem

Workingbert

Ben je de trotste moeder of vader van een kindje/meerdere kinderen? Dan kun je met het juiste plafond nog meer speelsheid naar de kinderkamer halen. Ook hier moet je opteren voor spotverlichting en ingebouwde lampen die je kunt combineren met verschillende prachtige motiefjes. Zo kun je voor een meisjeskamer gaan voor vlinders en bloemen en voor een stoere jongenskamer voor vliegtuigen en raketten. Zorg er wel voor dat je de kamer niet te druk maakt, want een té drukke ruimte kan de concentratie van je kind/kinderen verstoren. Om die drukte te vermijden moet je maar een paar aantal bloemen schilderen over het hele plafond en dus niet duizend-en-een bloemen.

Enorm veel keuze op vlak van badkamerplafonds

Restauratie en verbouw van voormalig Gemeentehuis Oudenrijn, De Meern, op ten noort blijdenstein architecten op ten noort blijdenstein architecten Moderne badkamers Meubilair,Eigendom,kasten,Plank,Lade,Hout,Ladenkast,Tafel,Interieur ontwerp,rekken
op ten noort blijdenstein architecten

Restauratie en verbouw van voormalig Gemeentehuis Oudenrijn, De Meern

op ten noort blijdenstein architecten

Als je van plan bent om je badkamer plafond te ontwerpen, dan kun je daarvoor ongetwijfeld je fantasie de vrije loop laten. Er zijn namelijk veel verschillende soorten van plafonds waar je kunt voor gaan:

• Spanplafond: Dit plafond ziet er steeds zeer egaal en strak uit. Het is nog eens zeer betaalbaar en gemakkelijk te onderhouden ook.

• Aluminium plafond: Dit soort van plafond is enorm uniek en zorgt steeds voor een speciale sfeer. Je kunt de aluminium lamellen zowel horizontaal als verticaal laten leggen en ze komen in diverse kleuren. Aluminium is ook zeer onderhoudsvriendelijk en duurzaam. 

• MDF plafond: Een MDF plafond wordt op dezelfde manier geplaats als een aluminium plafond. De plinten zijn vervaardigd in MDF en zijn voorzien van een vochtwerende kunststoffolie. Daardoor zijn ze perfect voor in de badkamer, zeker ook omdat er een ruim assortiment aan MDF plafonds bestaat. 


Nog meer badkamerplafonds

Lichte badkamer met visgraat tegels, De Eerste Kamer De Eerste Kamer Landelijke badkamers Tegels Roze Spiegel,Tik,Wasbak,Badkamerkast,Wastafel in de badkamer,Sanitair armatuur,Eigendom,Gebouw,aanrecht:,Badkamer
De Eerste Kamer

Lichte badkamer met visgraat tegels

De Eerste Kamer

Hoewel we je al wat badkamerplafonds ideeën meegaven, willen we je ook deze plafonds niet weerhouden: 

• Houten plafond: Hout lijkt een risicovolle keuze voor in de badkamer omwille van de vochtige ruimte, maar toch kun je ook een houten plafond installeren in de badkamer. Je moet er gewoon voor zorgen dat je een exotische houtsoort gebruikt. Die is beter bestand tegen vochtige plaatsen.  Je kunt ook opteren voor houtsoorten die behandeld kunnen worden tegen vocht zoals beuken- of sparrenhout. 

• Gipskarton plafond: Je kunt ook afwerende gipskarton gebruiken voor inde badkamer. Kies voor groen karton dat je daarna kunt schilderen met vochtwerende verf. Het kiezen van die juiste verf is belangrijk aangezien anders het plafond kan gaan afschilferen of schimmelen. 


Een persoonlijke touch is een must-have!

Net zoals de muren, kun je ook het plafond een zeer persoonlijke touch geven en dat op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor een bepaald patroon dat regelmatig terugkomt in de rest van het interieur. Probeer er wel voor de zorgen dat dat patroon niet te druk is, want anders kan de ruimte een ongezelligheid uitstralen. Je kunt ook diverse ornamenten of versieringen toevoegen die meestal gemaakt zijn van gips en in alle vormen en formaten voorkomen. Natuurlijk kun je ook prachtige oude houten balken gebruiken en die aan het plafond bevestigen. De balken zorgen niet alleen voor meer steun, maar ook voor een authentieke en gezellige look.

Hoe ziet je droomplafond eruit? Laat het ons weten via de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!