De Trap Bekleden: Wel of Geen Tapijt?

Tiewen Visser Tiewen Visser
The Eastern Collection, Roger Oates Design Roger Oates Design Trap
Loading admin actions …

De trap: het centrale onderdeel van je gang. Eigenlijk kijken we er niet heel vaak naar om, maar we weten dat de trap belangrijk is voor ons interieur. In dit Ideabook willen we de vraag beantwoorden of een klassiek trap tapijt of een andere bekleding geschikt is voor jouw trap en wat de voor- en nadelen van deze bekleding zijn.

Trap bekleden wat kost het?

Voordat we toekomen aan alle kenmerken, voordelen en nadelen van een trap bekleden, willen we je eerst onderdompelen in het onderwerp kosten. Een trap bekleden kost doorgaans zo’n 1000 euro en de minimale kosten van zo’n 500 euro tot zelfs 3000 euro! Het allemaal afhankelijk van wat je precies wilt en wie je inhuurt natuurlijk. We raden je altijd aan een vakman in te huren als er moeilijke klussen uitgevoerd moeten worden. Het kan beter goed en duur gedaan worden dan halfslachtig en goedkoop. Uiteindelijk heb je daar meer plezier van. De kosten die je maakt zullen ook afhangen van het soort materiaal wat je gebruikt. Zo zal een trap met laminaat het goedkoopst zijn, trap tapijt is al wat duurder en vinyl en eiken zal het meest in de kosten lopen.

Trap tapijt of een andere bekleding?

Trap tapijten zijn eigenlijk niet meer zo ‘in’ als ze geweest zijn, maar dat is zonde. Het is namelijk een praktische en gezinsvriendelijke bekleding. Een trap met tapijt is namelijk zacht en ziet er gezellig uit. Er zijn leuke trap tapijt kleuren beschikbaar, waardoor je meer smaken hebt dan met een laminaatbekleding bijvoorbeeld. Een ander voordeel is dat het relatief goedkoop is, vooral als je kiest voor trapmatten of een langwerpige strook aan trapbekleding over de gehele trap.In de trap bekleden tapijt ideeën die we je hieronder geven en de andere spannende manieren om je trap vorm te geven, zullen deze zaken ook weer aan bod komen.

Is trap tapijt bekleding ouderwets?

We kunnen er kort over zijn: ja een trap met stof is ouderwets. Maar we zeggen daarom niet dat je het niet moet doen. Interieurtrends zijn leuk en goed om te volgen, maar uiteindelijk moet een huis om te leven zijn en is het geen showroom of stijlstudio. Dus ja, als je een ouderwetse trap wil met de volgende gemakken en voordelen, moet je zeker kiezen voor een gestoffeerde trap. Het is namelijk: geluiddempend, het geeft een zacht gevoel onder je voeten en het is warm en tevens kun je er een beschadigde trap goed mee bedekken. 

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Er zijn natuurlijk wel nadelen aan een trap met stof. Het grootste nadeel is dat je er niet met vieze schoenen op kunt lopen, maar laten we wel wezen, schoenen zouden sowieso beter in de gang kunnen blijven. Een ander nadeel is dat het misschien niet in de stijl van jouw huis past. We zullen daarom ook andere trappen behandelen in dit Ideabook, zodat je het hele plaatje meekrijgt!


Klassieke loper

Lopers zijn altijd een klassieker geweest voor de trap. Ze bedekken niet de hele trap, dus je zult voor een soort 'basistrap' moeten kiezen. Hoewel de meeste lopers een klassieke look hebben, kunnen ze natuurlijk ook heel modern ogen. Bijvoorbeeld op een trap met betonlook, waar we het later ook nog over zullen hebben.

De rode loper

Tja, deze trap zal je niet snel kunnen kopiëren in je eigen stulpje, maar het rode is zo chique en mooi dat we je het niet willen onthouden. Natuurlijk kun je met de juiste materialen, zoals een klassieke trapleuing, een goede beige ondergrond en een mooie bordeauxrode loper, deze sfeer ook in jouw huis halen!

Een knuffeltrap

We vertelden je al dat een trap met tapijt zacht en warm is. Deze trap met teddy vloerbedekking is zeker zo'n trap. We zouden de trap zelfs knuffelbaar kunnen worden. Een ideale trap met kleine kinderen. Zorg wel dat je de trap regelmatig even zuigt met de stofzuiger en misschien eens in de zoveel tijd afneemt met een spons of een vochtige doek.

Een spannende gekleurde trap

Durf kleur te gebruiken. Dat is zeker het motto als je aan de gang wilt gaan met stoffen bekleding op je trap. Deze trap heeft alle kleuren van de regenboog en is ideaal voor mensen die van heel veel gezelligheid houden in hun huis.

Een stoere zwarte trap

Van kleur naar zwart, dat is nogal een stap. Deze stoere zwarte trap laat zien wat contrasten kunnen doen voor je gang. Probeer het zwart overigens terug te laten komen in asseccoires of door een zwarte (stalen) deur te plaatsen. Zo zorg je voor meer rust en meer balans in je interieur.

Houten trap

Hout is een geliefde trapbekleding omdat het warm oogt. Dankzij goedkope laminaatbekleding is het ook zeker niet zo duur meer om een houten trap in je huis te creëren zonder ruwe houten planken te hoeven gebruiken.

Nog meer stoer hout voor je trap

Maar, wil je wel zo'n stoere ruwe houten trap. Dan is deze trap met ruwe planken zeker iets voor jou! Je zult er echter wel je hele trap voor moeten renoveren als je nog geen houten balken hebt, dus laat je informeren door een expert.

Een moderne loper

We hadden het al eerder over moderne lopers. Deze loper is daar zeker een voorbeeld van. De kleuren zijn basic gehouden en de stof van de loper is strak en modern. Een aanrader als je wel tapijt wilt, maar geen klassieke uitstraling zoekt.

Een strakke trap

Deze trap kenmerkt zich vooral door het mooie houten design aan de zijkant. Ideaal als je een rap hebt die midden in de woonkamer staat en daar eigenlijk een beetje onrustig oogt in je interieur.

Een trap met donkere treden

Donkere treden, ja dat kan, dat zagen we al bij de zwarte trap. Deze treden zijn meer antraciet, maar zeker zo stoer. Kies voor een materiaal dat goed werkt en zacht is voor het hele gezin. dat kan vinyl zijn, laminaat of natuurlijk een tapijt bekleding in een donkere kleur. Dat is het ideale van een tapijt op je trap: ook donkere kleuren heb je er in een handomdraai mee op je trap. Je kunt ook kiezen voor een donkere trap met een donkere loper bijvoorbeeld. Er zijn talloze mogelijkheden!

Een stoere trap in industrieel design

Ook stoer is deze trap in een industrieel jasje. Hout en staal is zoals als altijd het recept voor zo'n trap. Deze stijl past goed in een modern huis met veel beton, witte muren, een gietvloer en stoere meubels met leer.

Betonlook in huis

Betonlook! We zijn er gek op en dankzij de modernste trapbekleding kun je ook jouw trap in een mum van tijd mee bekleden. Betonlook is doorgaans gemaakt van pvc, wat een zeer onderhoudsvriendelijk materiaal is en niet zo hard is als echt beton, want dat wil je zeker niet op je trap hebben. Laat je informeren door een goed bedrijf voor traprenovaties en maak een offerte als je helemaal klaar bent met je oude trap! Of je nu kiest voor een betonlook, een trap met tapijt of een trap met hout of vinyl, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat jij het mooi vindt en je weer volop kunt genieten van je huis en je trap!

Heb jij een trap thuis en zou je die graag willen aanpassen?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!