Hoe Maak ik een Open Keuken Passend in Mijn Kleine Huiskamer?

Tiewen Visser Tiewen Visser
Contemporary design redefined, Neptune Neptune Kleine keuken
Loading admin actions …

Een open keuken is geen vanzelfsprekendheid, in veel oudere woningen is de keuken dan ook afgescheiden van de rest van het huis. Sinds de jaren 80 zien we echter steeds mee open keukens die een opmars maken doordat de keukens er steeds beter uit zien. Zelfs de goedkoopste keukens onder de 1000 euro zien er al veel beter uit dan ooit. Apparatuur is ingebouwd en kastjes laten geen rommel zien. Bovendien zitten en eten we steeds vaker in de keuken. Keukeneilanden, mooie grote eettafels voor het hele gezin en allerlei andere zaken, zorgen ervoor dat we de keuken zijn gaan zien als een deel van onze woonkamer, in plaats van een aparte ruimte. Maar er is wel een grote maar! De inrichting appartement met open keuken valt alleszins niet mee.Het kost je soms een hoop kopzorgen om te bepalen waar je de keuken wilt hebben en hoe de keuken in de ruimte moet passen. 

Een kleine woonkamer met open keuken inrichten valt dus niet altijd mee. Je stelt jezelf vragen als: waar wil ik de keuken plaatsen, welke apparatuur heb ik nodig en hoe gaat de keuken eruit zien? Al deze vragen kun je laten beantwoorden door een goede interieurarchitect maar je kunt dankzij dit Ideabook wel alvast wat open keuken ideeën opdoen! Maar voordat we daaraan toe komen, willen we je eerst meenemen op een aantal praktische zaken die je in je achterhoofd moet houden wanneer je een open keuken plaatst:

  1. Stem de inrichting van de keuken en de woonkamer op elkaar af. Dat klinkt als een open deur, maar wie een ratjetoe aan stijlen in zijn woonkamer heeft, zal hoofdpijn krijgen van alle kleuren, stijlen en vormen. Dus ja, zorg dat je woonkamer dezelfde stijl heeft als de keuken. Is je keuken brocant? Dan moet je ook een brocant interieur eromheen verzamelen. Heb je een modern interieur? Combineer het dan niet met een landelijke keuken. Houd ook kleuren in toom. Een rode keuken in een verder wit interieur kan leuk zijn, maar is dat meestal niet.
  2. Zorg voor goede lampen. Goede verlichting is enorm belangrijk zodat je goed kunt zien wat je kookt. Kies dus voor aparte lampen in je keuken die je bijvoorbeeld kunt dimmen of waarvan je enkele uit kunt zetten voor wat meer sfeer als je in de rest van de ruimte aan het relaxen bent.
  3. Houd rommel uit het zicht! Rommel in de keuken is vervelend, vooral als je er de hele tijd naar moet kijken. Met een open keuken ontkom je daar misschien niet helemaal aan, probeer de keuken dus een beetje af te schermen van de rest van de ruimte door deze bijvoorbeeld in een hoek te plaatsen waar je de keuken niet ziet vanaf de bank als je tv kijkt.
  4. Scheid je keuken deels af. Je kunt nog een stap verder gaan en je keuken helemaal afscheiden van de rest van de woonkamer, zonder de keuken in een andere ruimte te plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld met mooie glazen schuifdeuren of een kastenwand.
  5. Goede ventilatie en afzuiging. Zoals je je kunt voorstellen, kan het flink gaan stinken in de keuken door bijvoorbeeld de lucht van frituurvet of gebakken uien. OK, voor een moment ruikt het lekker, maar je wilt niet de hele avond in die walmen zitten, vooral niet als je kleine appartement een studio is en je praktisch in je keuken slaapt! Dus ja, zorg voor goede ventilatie en een goede afzuigkap.

Ontdek leuke keukens!

Hieronder vind je een heleboel leuke open keukens die jou weer boordevol inspiratie achter zullen laten. We hopen dat je er samen met een keukenexpert wat mee kunt en je binnenkort volop kunt genieten van je eigen open keukentje!


Open keuken met zitbankje

Deze open keuken heeft een uitklaptafel en een muurbankje om op te zitten. Dit soort ruimtebesparingen zijn ideaal als je de keuken wilt inbouwen in een appartement dat kleiner is dan 75 vierkante meter en met name voor studio's van zo'n 25 vierkante meter!

Bespaar ruimte met opslag

Contemporary design redefined, Neptune Neptune Kleine keuken

Je kunt een kleine open keuken ook verbeteren door de ruimte die je hebt qua opslag optimaal te benutten. Bijvoorbeeld door een draaiende pannenkast in de hoek, het opslaan van kruiden in een kastje boven de afzuigkap of een handige kast zoals op deze foto, waarin je in laagjes van alles op kunt slaan!

Het thuisbarretje

Barretjes zijn misschien een beetje uit de tijd, maar ze zijn wel heel ruimtebesparend. In de kleinste kamers kun je zelfs besluiten de bar als een plek om je eten te nuttigen te gebruiken zodat je verder geen eettafel meer nodig hebt.

Nog meer besparende bankjes

In het verlengde van je open keuken kun je meteen beginnen met de rest van je interieur door bijvoorbeeld een wandbankje te plaatsen dat rechtstreeks aansluit bij je keuken.

Plaats de keuken in een aanbouw

Heb je een klein huis? Je kunt er ook voor kiezen een keuken of bijkeuken in een aanbouw bij te laten plaatsen bijvoorbeeld in een serre of misschien zelfs een ogebouwde garage!

Gebruik hoekjes

We legden je al uit dat een open keuken beter in een hoek geplaatst kan worden, zodat je deze niet zo goed ziet. Deze hoekkeuken laat zien hoe je dat het beste doet en hoe je de hoekjes optimaal kunt benutten.

Scheid je keuken af op z'n Amerikaans

In Amerikaanse series zie je soms een keuken die met een soort open raam verbonden is met de rest van het huis. Ook jij kunt zo'n soort keuken in je woning zetten. Maak een barraampje tussen je keuken en je woonkamer en zorg voor een bijzondere woonsfeer.

Zet andere soorten spullen in je keuken

Je kunt ruimte besparen door veel spullen in je keuken te zetten. Naast de normale kastjes, oven, het gasfornuis en andere spullen, kun je ook boeken of een wasmachine in de keuken zetten. Zo bespaar je veel ruimte in de rest van je woning.

Een kastenwand als afscheiding

We vertelden je al hoe een kastenwand als afscheiding kan dienen. In deze keuken zie je hoe dat er in de praktijk uit kan zien, je kunt zowel plantjes als misschien boeken in deze kast plaatsen.

Een kookeiland in een kleine ruimte

Een kookeiland in een kleine ruimte, kan dat? Ja hoor! Dat bewijst deze kamer. Het kookeiland staat midden in de kamer, maar door het zo'n centrale plek te geven, is het effect niet hinderlijk.

Houd je keuken gezellig

Pure White Multiplo universele (vloerlak) Mia Colore Keukenblokken Wit wit, vloer, houten vloer, vloerverf, industrieel, hout, planten, woonkamer, keuken

Het is belangrijk om de keuken sfeervol en gezellig te houden als deze in je woonkamer staat. Je kijkt er immers de hele tijd naar. Plantjes en leuke objecten kunnen dit effect bereiken.

Hoeken en gaten

We gaven al eerder aan dat het benutten van hoeken en gaten een goede oplossing is voor de open keuken. Deze stoere keuken met een beetje een industrieel tintje, geeft aan hoe een keuke keuken eruit kan zien in de hoek.

Onder de trap

Wow! Deze keuken onder de trap is een mooi voorbeeld van een geslaagde open keuken die helemaal ten overvloede de ruimte benut.

Maak licht

Heb je weinig ruimte in je keuken maar wel een dak erboven? Durf natuurlijk licht binnen te laten. Zo heb je overdag veel licht om te koken, maar hult de keuken zich 's avonds in duisternis.

Plaats de keuken midden in de kamer

Een andere oplossing voor je open keuken is door deze klein te houden en midden in de kamer, loft of studio te plaatsen.

Open wandkeuken

De keuken hoog tegen de wand plaatsen is een laatste slimme oplossing om ruimte te besparen die we je zeker mee willen geven.

Houd jij van een open of een gesloten keuken?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!