Kies de Juiste Verlichting in je Woning

Tiewen Visser Tiewen Visser
Industrieel badkamer interieur, De Eerste Kamer De Eerste Kamer Industriële badkamers Metaal Zwart
Loading admin actions …

Verlichting, het klinkt zo simpel, maar vaak duurt het lang voordat je de juiste lichtbron hebt gevonden voor je kamer. Of het nu gaat om badkamer verlichting, verlichting woonkamer, keuken verlichting, woonkamer verlichting, het is altijd een uitdaging om iets te vinden dat past bij jouw stijl, de juiste lichtbron geeft en functioneel is. In dit Ideabook zullen we je meenemen in de wereld van de verlichting. Voordat we toekomen aan leuke ideeën voor verlichting.

Wat voor licht heb ik nodig?

Het klinkt als een open deur, maar voordat je naar de winkel snelt om een lamp te kopen, is het goed om na te denken over je lichtplan in huis. Welke lampen heb je nodig en wat is hun functie? Misschien zoek je goed licht voor ruimten waar het donker is of waar je veel licht nodig hebt. In de keuken en badkamer heb je doorgaans meer licht nodig dan in de woonkamer, omdat je bij kaarslicht moeilijker ziet wat je snijdt, maar tv kijken prima gaat in de schemering. Ook de kleur van de lamp speelt een rol. In de badkamer zijn we sneller geneigd te kiezen voor een koel wit licht, waar we dat in de woonkamer ongezellig vinden. Let hier ook op als je een lamp koopt. De warmte van een lamp wordt uitgedrukt in kelvin. Bij een lage kelvin is het licht warmer dan bij een hoge.

Hoeveel natuurlijk licht heb je?

Met name badkamers kunnen veel natuurlijk licht missen, in dat geval moet je het gebrek aan licht compenseren met je lichtplan. Dat kan bijvoorbeeld met spotjes in het plafond, tl-buizen of lampen die op strategische plaatsen hangen, zoals boven een spiegel.

Let op de lumen

Vroeger hadden we lampen die qua energieniveau werden gemeten in watts, tegenwoordig is eigenlijk alles wat we gebruiken een LED-lamp. Je zult daarom lampen met lumen hebben. Hoe meer lumen, hoe feller de lamp.

Onderzoek trends of houd het tijdloos

Je kunt, als je trendgevoelig bent, op zoek gaan naar wat nu in is. Dat hoeft niet natuurlijk, als je liever gaat voor tijdloos, is dat ook prima natuurlijk.

Bespreek het lichtplan met een expert

Je kunt je lichtplan ook bespreken met een expert of het zelfs laten ontwerpen door een erkende binnenhuisarchitect. Deze zal beter weten welke lamp en welke lichtbron waar neergezet moet worden. Bij Homify vind je verschillende experts die je hiermee kunnen helpen.

Speciale potjes aan de muur

Industriele badkamer stoere zwarte kranen De Eerste Kamer Industriële badkamers Beton Grijs Gebouw,Hout,Interieur ontwerp,rekken,Vloer,Vloeren,huis,muur,Kamerplant,hardhout
De Eerste Kamer

Industriele badkamer stoere zwarte kranen

De Eerste Kamer

Deze stoere badkamer met speciale spotjes doen een beetje denken aan fakkels die op hun kop hangen. Hoewel de lampen misschien niet heel functioneel zijn, geeft de verlihcting wel sfeer in je badkamer.

Licht van achteren

Stalen douchewand met elektrische radiatorfunctie De Eerste Kamer Industriële badkamers Metaal Zwart Stalen douchewand
De Eerste Kamer

Stalen douchewand met elektrische radiatorfunctie

De Eerste Kamer

En moderne oplossing voor badkamerlicht is het licht van achter een object te laten schijnen. Meestal is dat de spiegel, maar in dit geval zijn dat de achterkant van de WC-pot en de douchecabine.

Licht van onderen

Woonhuis EABR Veldhoven, 2architecten 2architecten Moderne badkamers Tik,Bad,Sanitair armatuur,Wastafel in de badkamer,Raam,Badkamer,architectuur,Interieur ontwerp,Gebouw,Vloer
2architecten

Woonhuis EABR Veldhoven

2architecten

Je kunt het licht ook van onderen laten schijnen, zoals in dit bad. Deze ideeën verlichting zijn leuk als je houdt van een futuristische stijl of een modern interieur. Wanneer je kiest voor een koele lanp met veel kelvin, kun je ook voor meer licht achter je spiegel zorgen. Dit is een veelgebruikte oplossing voor de badkamer.

Een staande lamp in de badkamer

Verbouwing Badkamer , Innovador Innovador Moderne badkamers Eigendom,Kraan,Sanitair armatuur,Interieur ontwerp,Hout,Oranje,rekken,Servies,Porselein,Lijn
Innovador

Verbouwing Badkamer

Innovador

Een andere te gekke oplossinbg voor de badkamer is deze staande lamp. We moeten er wel bij zeggen dat veel van dit soort lampen niet geschikt zijn voor de vele stoom in de badkamer, het zou dus kunnen dat de scharnieren zullen roesten. Zorg er dus voor dat je de lamp beschermt en regelmatig lucht in je badkamer.

Klassieke badkamerverlichting

Klassieke shutters Inhuisplaza b.v. Klassieke badkamers
Inhuisplaza b.v.

Klassieke shutters

Inhuisplaza b.v.

En we blijven nog even in de badkamer qua lampen. Je kunt naast functioneel, modern en speels ook gaan voor klassieke lampen in je badkamer, zoals deze gezellige kroonluchters.

Een vouwlamp

Woonkamer ARCHiD Moderne woonkamers
ARCHiD

Woonkamer

ARCHiD

Vouwlampen en lampions zijn razendpopulaire en tijdloze oplossingen voor de grote lamp in je woonkamer of slaapkamer. Als je op zoek bent naar goede woonkamer verlichting ideeën is dit de ideale oplossing omdat het eigenlijk bij iedere soort interieur wel past. Dat komt doordat het zowel klassiek, vintage als minimalistisch is en de kleur wit eigenlijk altijd wel kan.

Indutrieel en groot

Deze stoere industriële lampen zijn echte eyecatchers in je woning. Je kunt ze het beste boven de eettafel hangen om je eten goed te zien. De lampen zijn grijs en heel groot. Je moet dus beschikken over een goed en stevig plafond om ze aan vast te maken.

De hipsterlampenbol

Transformatie van kantoor naar woonhuis, Kraal architecten Kraal architecten Moderne keukens Tafel,Meubilair,aanrecht:,Hout,kasten,Interieur ontwerp,architectuur,Vloeren,Vloer,houtbeits
Kraal architecten

Transformatie van kantoor naar woonhuis

Kraal architecten

De hipsterlampenbol zien we al jaren terugomen in verschillende interieurs. Het is een lamp die we eerst vooral in barretjes zagen, maar sinds 5 jaar ook een opmars maakt in normale interieurs. Je kunt er speciale lampenbollen voor kopen die eruitzien als klassieke gloeilampen of peertjes, maar in werkelijkheid net zo zuinig zijn als andere LED-lampen.

Integreer je verlichting

Loft Amsterdam, De Ontwerpdivisie De Ontwerpdivisie Industriële keukens
De Ontwerpdivisie

Loft Amsterdam

De Ontwerpdivisie

Deze keuken laat zien dat je lampen kunt integreren in het interieur. In dit geval zijn de uiteindes van de balkenconstructie aan het plafond gebruikt om spotjes te plaatsen. Het geheel geeft een leuk en speels effect.

Een blikvanger

Een spannende oplossing voor een lamp boven je tafel een speelse lamp zoals een moderne kroonluchter. Het maakt niet zoveel uit wat voor soort kroonluchter je kiest, het zal altijd een blikvanger zijn in je interieur, met name als je de rest van het huis strak en simpel houdt.

Gebruik natuurlijk licht

Herenhuis IJburg Steigereiland, keuken gezien richting Serre Florian Eckardt - architectinamsterdam Tropische keukens Tafel,Eigendom,Meubilair,Hout,Verlichting,Interieur ontwerp,Stoel,Vloer,Vloeren,Onroerend goed
Florian Eckardt – architectinamsterdam

Herenhuis IJburg Steigereiland, keuken gezien richting Serre

Florian Eckardt - architectinamsterdam

Hoewel lampen geweldig zijn voor licht in je wonig, kun je ook kiezen voor natuurlijk licht. Bijvoorbeeld door een raam in je plafond te maken, grotere ramen aan de achterzijde van je woning te maken of grotere ramen in je zolderkamer te plaatsen. Natuurlijk licht geeft je veel vrijheid overdag lampen uit te laten.

Ga voor klassiek en sfeervol

Woonkamer ARCHiD Klassieke woonkamers ornament,renovatie,verbouw
ARCHiD

Woonkamer

ARCHiD

Zoals we al zeiden is een kroonluchter altijd een eyecatcher. In deze mooie ruimte zie je hoe een klassieke kroonluchter in een plafond met ornamenten kan uitpakken. Het geeft een heerlijke romantische sfeer aan je woonkamer.

De staande lamp in de woonkamer

Nieuwbouw met karakter, Lew interieur design Lew interieur design Moderne woonkamers Meubilair,Televisie,Bank,Comfort,Verlichting,Interieur ontwerp,Kamerplant,Woonkamer,Hout,Vloeren
Lew interieur design

Nieuwbouw met karakter

Lew interieur design

Staande lampen kom je overal tegen. In de woonkamer of de eetkamer is de lamp het meest populair, vooral als de lamp een kromming maakt. Zie kun je hangende lampen boven je eettafel weglaten of een leeslampje vervangen.

Een setje lampjes

Examenproject 2015: Top 2000 nummers vertaald naar prachtige interieurconcepten, Nimeto Utrecht Nimeto Utrecht Minimalistische woonkamers
Nimeto Utrecht

Examenproject 2015: Top 2000 nummers vertaald naar prachtige interieurconcepten

Nimeto Utrecht

Een setje aan hangende lampjes is altijd een goed idee. Of het nu gaat om sfeervolle peertjes aan een plafon in een groepje of kertslampjes op batterijen aan de muur of over je meubels, ze zorgen altijd voor net wat meer sfeer. Een beetje Deense hygge in je huis.

Kaarsen

Hygge bereik je ook met kaarsen. Kaarsen zijn helemaal terug en je kunt ze in allerlei soorten, maten en designs kopen. Je kunt, als je wat angstig bent voor brandgevaar, ook kiezen voor kaarsen enkel als designerobject.

Een ornament aan de muur

Nieuwbouw met karakter, Lew interieur design Lew interieur design Moderne woonkamers
Lew interieur design

Nieuwbouw met karakter

Lew interieur design

Ornamenten aan de muur of zelfs neon-verlichting zijn een leuke alternatieve oplossing voor je lichtplan in huis. Je kunt er iets mee vertellen of het heeft gewoon een functie in je woning om wat meer licht te creëren.

Stoere verlichting

Interior Projects, Blom & Blom Blom & Blom Eclectische woonkamers Meubilair,Bank,Tafel,Hout,Decoratie,Interieur ontwerp,Verlichting,Gordijn,Huiskamer,Comfort
Blom & Blom

Interior Projects

Blom & Blom

Tot slot willen we je deze stoere vintage lamp niet onthouden. We snappen dat je hiervan moet houden, maar het geheel geeft wel een spannende sfeer in een stoer, vintage of industrieel interieur.

Welke verlichting past het beste bij jou?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!