Wat Kost het Renoveren van een Huis?

Tiewen Visser Tiewen Visser
Verbouwing en renovatie gemeentelijk monument te Amsterdam BALD architecture Klassieke huizen
Loading admin actions …

Onze huizen kunnen flink oud zijn en misschien toe zij aan een opknapbeurt. Wij snappen dat je op dat moment graag wilt weten wat je kwijt zult zijn aan kosten. In dit Ideabook leggen we je graag uit wat je kwijt zult zijn aan de kosten en welke stappen je moet nemen om je huis te verbouwen en al het andere dat komt kijken bij een huis renoveren.


Wat kost een huis renoveren?

Een huis renoveren kost veel geld omdat je het meestal uit zult laten besteden aan echte vakmannen. In Nederland komen de gemiddelde verbouwkosten van een renovatie uit op zo’n €10.000 tot €100.000 afhankelijk de de ingehuurde vakman en de soort verbouwing.Je zult meestal betalen per vierkante meter als je een heel huis wilt laten verbouwen. Je kunt denken aan bedragen als €50 en €200 per vierkante meter en €300 en €500 per kubieke meter. Je zult de aannemers ook per uur moeten betalen. Vakmannen strijken doorgaan zo’n €20 tot €70 per uur. Een aanbouw of dakopbouw is het duurste en kan als snel rond de 20.000 euro kosten. Schilderen of deuren vervangen is daarentegen weer goedkoper en kost een paar duizend euro. Een verbouwing is dus niet goedkoop merk je al!

Huis renoveren waar beginnen?

Waar begin je mee als je een huis wilt renoveren? Vraag je jezelf eerst waf wat je wilt en wat je nodig hebt. Een goede architect kan je hiermee helpen. Let wel op, een architect zal ook geld vragen, wat bovenop je verbouwkosten komt die we hierboven genoemd hebben!

Oude onderdelen verbeteren of vervangen?

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is of je de oude en karakteristieke onderdelen van het huis dat je wit renoveren wilt laten zitten en wilt opknappen of dat het toch beter is de oude onderdelen te vervangen. Soms zijn onderdelen zo versleten dat het echt aangepast moet worden, hoe zonde dat ook kan lijken!

Zijn aanpassingen toegestaan?

Sarphatipark te Amsterdam Architectenbureau Vroom Moderne huizen
Architectenbureau Vroom

Sarphatipark te Amsterdam

Architectenbureau Vroom

Een tweede belangrijke vraag is of de renovatie een vergunning heeft van de gemeente. Een monument mag je nooit zomaar verbouwen maar ook gewone rijtjeshuizen passen in een bepaald bestemmingsplan in Nederland. Let daar dus goed op als je een dakopbouw of aanbouw wilt maken!


Pas de installaties aan

Zij aanbouw Bussum Puurbouwen Klassieke huizen
Puurbouwen

Zij aanbouw Bussum

Puurbouwen

Oude huizen hebben vaak verouderde installaties. Of het nu oude gasketels zijn of een stoppenkast met weinig groepen, er is vast genoeg werk aan de winkel om het op te knappen. Wie alles nieuw en beter wil hebben, kan zomaar duizenden euro’s kwijt zijn aan installaties en loon voor de vakmannen. Vloerverwarming is overigens ook het overwegen waard in een oud huis, maar dat kan ook flink in de kosten lopen. Laat je dus goed informeren voordat je een beslissing maakt.

Zorg voor goede isolatie

Isoleren is een belangrijke zaak voor je huis. Zeker oude huizen hebben meestal niet de isolatie die je zou willen en kunnen zorgen voor veel verlies van warmte en energie. Een goede isolatie is ook belangrijk met het oog op het milieu, de waarde van je huis en het beleid van de overheid. Wederom zijn de vakmannen je redders in nood. Zij weten precies wat je nodig hebt en op welke manier je jouw huis beter kunt isoleren tegen de koud.

Maak de renovatie af!

Monumentale langhuisboerderij ‘Het Zwanenburg’ OTH architecten Landelijke huizen
OTH architecten

Monumentale langhuisboerderij ‘Het Zwanenburg’

OTH architecten

Als je eenmaal de renovatie achter de rug hebt en de vakmannen de bouwput hebben verlaten en hebben achterlaten als een nieuw en afgestuct huis, kun jij beginnen met het leukste onderdeel van een verbouwing: het afronden van je interieur.

Waarschijnlijk zijn je muren opnieuw gepleisterd door de vakmannen. Vergeet niet dat nieuw gepleisterde muren de tijd nodig hebben om uit te drogen voordat je kunt beginnen met schilderen of behangen Als er alleen een grondlaag is gepleisterd, zal dit niet al te lang duren, maar als er meer is, zal het een week of zelfs langer kunnen duren.


Vraag een interieurdesigner om advies

TINY APARTMENT WITH A GARDEN VIEW Kevin Veenhuizen Architects Eclectische huizen
Kevin Veenhuizen Architects

TINY APARTMENT WITH A GARDEN VIEW

Kevin Veenhuizen Architects

Nadat je de muren behangen hebt en de vloeren gelegd zijn door de vakmannen, kun je beginnen met inrichten. Inrichten kan een taak zijn die je het liefst helemaal alleen uitvoert en waarbij je liever geen advies krijgt. Wij snappen dat, op onze website vind je talloze inspiraties om je huis in te richten, waardoor je makkelijk je eigen smaak kunt vinden. Maar, wie moeite heeft een leuke bank, een bijpassende eettafel of een goede leunstoel te vinden, kan de hulp van een interieurdesigner inschakelen. Deze zal je helpen de juiste meubels te kiezen die passen bij je interieur.

De voor- en nadelen van een verbouwing

Relatie gebouw-tuin Architectura Koloniale huizen
Architectura

Relatie gebouw-tuin

Architectura

Voordelen:

 • Een woning renoveren betekent dat je de woning van je dromen kunt ombouwen zelfs als bepaalde elementen niet naar jouw smaak zijn.
 • Je huis renoveren betekent ook de mogelijkheid om meer ruimte te creëren door slimme nieuwe oplossingen of een aanbouw.
 • Een renovatie kan soms goedkoper zijn dan een nieuw huis kopen, vooral als je de mogelijkheid hebt om uit te breiden

Nadelen:

 • Een huis verbouwen is duur, vakmannen kosten veel geld en het kan moeilijk zijn goede vakmensen te vinden.
 • Een huis verbouwen kan gedoe opleveren met vergunningen en de gemeente
 • Renoveren is zeer stressvol, vooral als je geen badkamer of keuken tot je beschikking hebt.


terras waterzijde office winhov Minimalistische huizen
office winhov

terras waterzijde

office winhov

Tot slot willen we je aantal belangrijke tips meegeven bij het renoveren van je woning:

 • Ga alleen renoveren als de woning het waard is, overleg dit met een expert.
 • Zorg dat je een uitvalsbasis hebt zolang je in een bouwput zit
 • Als je veel geld uitgeeft aan een renovatie, doe het dan goed en zorg dat je alles helemaal naar je zin laat verbouwen.
 • Ga nooit zelf aan de slag als je niet helemaal goed weet wat je doet.
 • Neem een extra hypotheek op je huis om de verbouwkosten te dekken of neem een lening voor de kosten.
 • Wil je je woning helemaal laten bouwen? Dan hebben wehier tips voor je op een rijtje gezet.
Zou jij je hij renoveren als je de mogelijkheid had?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!