19 Ideeën voor een Heerlijke Patio om in Weg te Dromen

Tiewen Visser Tiewen Visser
Verbouwing woning - Utrecht Wittevrouwen ARCHiD Moderne tuinen
Loading admin actions …

De patio, een Spaans woord voor een kleine ommuurde binnentuin, spreekt tot de verbeelding. Het doet je denken aan mediterrane sferen met witte muren, palmplanten en veel zon in je kleine binnenplaats. We snappen dat je die sfeer niet helemaal naar Nederland kunt halen en we snappen ook dat jij misschien niet op zoek bent naar zo'n soort patio. Daarom hebben we 19 leuke patio's voor jou op een rijtje gezet, zodat je inspiratie krijgt voor je eigen achtertuin.

Wat is een patio?

Patio is Spaans voor 'achteruin' of 'achterplaats'. Een echte patio is vaak klein en biedt niet meer dan een paar vierkante meter ruimte aan plantenbakken en je tuinsetje. Wie een echte patio tuin inricht moet dus creatief zijn. Een patio is heel besloten en de bewoners hebben veel privacy. We snappen dat je deze beslotenheid kunt missen in je eigen achtertuin. Als je dus een patio-achtig gevoel wilt creëren, kun je een tuinarchitect in handen nemen en je tuin meer een patiogevoel geven. Om dat patiogevoel te bereiken, hebben we hier alvast een heleboel leuke patio-inspiraties voor je op een rijtje gezet:

1. Modern en tijdloos

Een patio is een binnenplaatsje en je denkt misschien meteen aan hoge witte muren. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn, dat bewijst deze patio eens te meer. Hout en strak wit staal maken deze pation tijdloos en zeker ook een soort patio die je inspiratie biedt voor je gewone tuin, want we weten dat niet iedereen beschikt over zo'n mooie patio in Nederland.

2. Geef bomen een kans

Moderne stijlvolle stadstuin in centrum Haarlem Biesot Moderne tuinen
Biesot

Moderne stijlvolle stadstuin in centrum Haarlem

Biesot

Een patiogevoel creëer je het beste met plantenpotten. Ook veel bomen, zoals deze fruitboom, kun je een kans geven in de patio. Het is misschien lastig om dit soort bomen goed te laten groeien in ons koude kikkerlandje, maar met een beetje werk en groene vingers, overleeft je boom de wind, regen en kou.

3. Laat de wand begroeien

Wanden laten begroeien is altijd een goed idee als je een muurtje in je tuin hebt. Het geeft snel meer begroeiiing zonder al te veel ruimte in te nemen. In een patio is dat belangrijk, omdat je maar weinig vierkante meters tot je beschikking hebt, maar voor iedereen met een kleine tuin, is wandbegroeiing een oplossing.

4. Hout

Rust en avontuur Vosselman Buiten Moderne tuinen
Vosselman Buiten

Rust en avontuur

Vosselman Buiten

We zagen al eerder hout voorbijkomen, maar dit heerlijke natuurlijke materiaal is ideaal voor iedere tuin met een hoge muur, zijn verticale latjes een uitkomst omdat je zo de lengte benadrukt waardoor de muur slanker lijkt. Voor dat echte patiogevoel is dat belangrijk.

5. Maak het gezellig

Bedrijfstuin, het haarhuis Studio Linda Lavoir Moderne tuinen Stenen
Studio Linda Lavoir

Bedrijfstuin, het haarhuis

Studio Linda Lavoir

Een patio moet vooral gezellig zijn. Een gezellige sfeer kun je bijvoorbeeld krijgen door leuke tafels, banken of, zoals hier, hangende stoelen in de de tuin te plaatsen. Het rek waar de stoelen aan hangen, geeft bovendien de kans voor de klimop om over de smalle tuin te klimmen. Zo maak je een natuurlijk zonnescherm voor de zomer.

6. Stoere plantenbakken

Plantenbakken kunnen heel stoer zijn dankzij beton. Dat laat deze fraaien binnenplaats zien. Ook de muren zijn opgetrokken uit stoer witgrijs beton, wat een bijzonder contrast biedt met de begroeiing in de bakken. Je kunt de begroeiing zo wild maken als je wilt en kiezen voor de leukste patio planten, misschien zelfs met wilde bloemen die goed zijn voor de bijen. Zo zorg je voor een heerlijk contrast in je tuin.

7. Gebruik de ruimte die je hebt

Origin of Species Garden Installation Kranen/Gille Moderne tuinen
Kranen/Gille

Origin of Species Garden Installation

Kranen/Gille

De ruimte van de patio die je hebt, kun je soms optimaal benutten. Dit stoere bakstenen muurtje is al enigszins verweerd, waardoor het juist een hippe uitstraling krijgt. Je brengt eigenlijk een industrieel interieur naar buiten op deze manier. Je kunt zo'n muurtje natuurlijk ook zelf proberen te metselen en te combineren met stoere patio meubels.

8. Wit maakt ruimte

Tuin ARCHiD Moderne tuinen

Een patio is smal en kan daarom bedrukkend zijn als de muren een donkere kleur hebben. Voor een kleine tuin geldt dat ook. Het is daarom zeker aan te raden de patio of kleine tuin in een mooie witte kleur te verven. Zo vang je bovendien 's zomers ook de beste zon.

9. Kleine plantenpotjes

Kleine plantenpotjes aan de schutting of de muur van je patio geven een heel bijzonder effect. Je kunt de potje vullen met kruiden, bloemen of gewoon kleine plantjes. Het water geven kiest misschien wat meer tijd, maar je krijgt er wel wat voor terug!

10. Overweldigend groen

We zagen al eerder hoe klimop en andere begroeiing aan de muur kunnen zorgen voor meer groen in de tuin. Deze schitterende gedekte muur laat zien hoe een verzorgde groene muur een adembenemend effect geeft in je tuin. De groene planten klimmen over de hele muur, terwijl twee moderne lampen door het groene deken schijnen.

11. Dek de muren af met hoge begroeiing

Naast klimop kunnen ook hoge groeiers zoals bamboe je tuinmuren afdekken in een patio of kleine tuin. Het is ook een manier om je tuin wat meer privacy te geven van de muren als je in een drukke buurt woont met kleine schuttingen.

12. Verschillende wanden

In een patio heb je doorgaans veel verschillende wanden om je heen. Die kunnen allemaal dezelfde uitstraling hebben of allemaal anders zijn. Deze patio laat zien dat de wanden zeker niet alleemaal in dezelfde kleur geverfd hoeven te worden en daardoor een spannend en speels effect creëren.

13. Stoere elementen

Een patio klinkt klassiek, mediterraans en misschien zelfs een beetje oudbollig! Deze stoere patio met stalen trap, houten en witte wanden en wilde begroeiing, laat zien dat het echt niet ouderwets en klassiek hoeft te zijn.

14. Strak en modern

Een stapje verder dan de voorgaande patio is deze stoere en zeer moderne patio met staal en glas. Hoewel je deze sfeer misschien niet 1 op 1 kunt vertalen in je Hollandse tuintje, zijn staal en glas zeker elementen die je in je tuin kunt inbrengen. Bijvoorbeeld door een aanbouw met staal en glas te maken aan je huis en een serre aan te bouwen.

15. De klassieke patio

Laten we nu teruggaan naar de klassieke patio met deze mediterrane tegeltjes die als een soort lambrisering tegen de muur zijn gezet. Je kunt dit type tegel ook gebruiken tegen te schutting om zo je tuin net wat meer diepte te geven dan nu.

16. Franse sferen

Van Spanje naar Frankrijk is geen hele grote stap. Deze Franse tuin laat zien hoe natuurstenen aan de muur meteen een Frans sfeer neerzetten. Je kunt dit soort natuurstenen muren ook nabootsen in je eigen tuin door bijvoorbeeld een kunstmatig muurtje te metselen met zo'n beige steensoort.

17. Maak gebruik van een lijnenspel

Met de mediterrane tegeltjes zagen we al wat het effect is van een soort lambrisering maken in je patio of aan je tuinmuur. Deze mediterrane tuin toont aan dat je ook twee verschillende kleuren op de muur kunt zetten voor een speels effect.

18. Durf kleur te gebruiken

Kleur gebruiken in je tuin is zeker een aanrader als je houdt van vrolijkheid. Deze felle gele kleur contrasteert op een speelse manier met het klassieke huisje en geeft klimop de kans om verder door de tuin te groeien.

19. Ga helemaal los met kleuren!

Raised planters and sandstone patio Earth Designs Mediterrane tuinen
Earth Designs

Raised planters and sandstone patio

Earth Designs

Je kunt het echter nog bonter maken door nog meer kleuren aan te brengen in je tuin en zelfs de bloembakken in een spannende kleur te schilderen. Of dat nu geel, blauw, rood of groen is, dat ligt helemaal aan jouw smaak!

Welke patio vind jij het mooist?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!