Zo Maak je je Huis Feng Shui

Tiewen Visser Tiewen Visser
Dutch Mountain KRFT Moderne slaapkamers
Loading admin actions …

Feng shui, misschien heb je er nog nooit van gehoord of misschien doet het een belletje rinkelen. Hoe dan ook, het is een meer dan 3000 jaar oude filosofie, die volgens sommige critici ook veel wegheeft van een speudowetenschap, die – als het om je huis gaat – vooral iets zegt over de energie die er doorstroomt. Klinkt zweverig? Dat is natuurlijk helemaal persoonlijk. Omdat misschien niet iedereen open staat voor feng shui, zullen we de filosofie hier proberen zo praktisch mogelijk te behandelen met veel respect voor de origine van de filosofie.

Wat is Feng Shui?

Laten we voordat we dieper induiken op de feng shui slaapkamer, feng shui woonkamer, og het feng shui huis, ingaan op de achtergrond van deze Aziatische filosofie. De letterlijke betekenis van feng shui is 'wind en water'. Feng shui gaat over de invloed van vormgeving en inrichting op het geluk van de mens. Het gaat vooral ook over harmonie. Bijvoorbeeld tussen wat de mens maakt en wat de natuur zelf voortbrengt. In feng shui wordt gesproken over harmonieuze stromingen die dankzij de balans tussen negatieve en positieve zaken door het leven kan stromen. In het interieur kun je dan denken aan het creëren van ruimte, licht en harmonie. Juist op die laatste aspecten willen we hier wat dieper ingaan. Hoe breng je harmonie in je interieur en zorg je voor rust, licht ruimte en een positieve energie?

Rust

Barn Living Bureau Fraai Moderne keukens
Bureau Fraai

Barn Living

Bureau Fraai

Een belangrijke regel in de feng shui inrichting is rust. Wie rust creeërt in huis, zorgt voor de juist energie die je nodig hebt om op te laden. Je kunt op verschillende manier zorgen voor rust en we zullen er in dit Ideabook vaker op terugkomen. Rust is belangrijk omdat we na een dag werken of na een sportief dagje uit graag tot rust willen komen in onze woning en als er te veel prikkels zijn wordt dat erg lastig. Samen met een goede feng shui-expert ontdek je welke rust voor jouw belangrijk is. Ben je wat minder spiritueel aangelegd? Met minimalisme of een opgeruimd huis kun je ook veel rust bereiken. We zullen hier later ook op terugkomen.

Kies de juiste balans in de slaapkamer

Dutch Mountain KRFT Moderne slaapkamers
KRFT

Dutch Mountain

KRFT

In feng shui is de positie van je bed belangrijk. Zo gelooft de filosofie dat je niet je bed recht tegenover een deur moet zetten omdat dan de energie wegstroomt. Voor de wat minder spirituele mensen onder ons kan de positie van je bed inderdaad van grote invloed zijn op je nachtrust. Misschien is het belangrijk voor je om een wind te voelen of krijg je juist nekpijn van een koude bries. Bepaal dus goed of je je bed bij het raam wilt zetten en bepaal ook goed hoe donker of licht je de kamer wilt hebben. Alles speelt een rol in jouw nachtrust!

Zorg voor licht

Licht is enorm belangrijk om energie te krijgen. We hebben licht nodig als mensen om figuurlijk op te laden. Zorg daarom voor genoeg licht in je woning. Kies voor grote ramen, lichte gordijnen of andere lichte raamblekleding.

Bloemen en planten

Houd je huis opgeruimd

Appartement Amsterdam By Lenny Moderne woonkamers
By Lenny

Appartement Amsterdam

By Lenny

Een opgeruimd huis is belangrijk om die innerlijke rust te vinden die ook zo belangrijk is voor de feng shui-filosofie. Je kunt deze rust bereiken door regelmatig op te ruimen en je spullen op een goede manier op te bergen. Zorg dus voor voldoende opslagruimte, maar denk er ook aan: spullen die je niet vaak gebruikt, die hoeven niet opgeslagen te worden. Dus zorg ook dat je soms een beetje ontspult.

Houd kleur in balans

Feng shui kleuren zijn kleuren die een bepaalde energie geven. Zo zorgt wit, zoals op de foto voor rust en puurheid maar zorgen felle kleuren als oranje of rood voor warmte en gezelligheid. Kleuren zijn daarom belangrijk om een bepaalde emotie op te wekken. We gebruiken daarom zelf vaak koele kleuren in ons huis omdat deze rust uitstralen en we graag tot rust willen komen thuis.

Zorg voor ruimte

Lichtgrijze PU gietvloer in moderne serre Motion Gietvloeren Moderne woonkamers Kunststof Grijs
Motion Gietvloeren

Lichtgrijze PU gietvloer in moderne serre

Motion Gietvloeren

Ruimte! Dat is zo belangrijk in je huis. Een volgepropt huis geeft je stress en maakt je nerveus. In feng shui is ruimte belangrijk om energie te laten stromen, maar voor onze gesteldheid is ruimte ook belangrijk om niet te veel prikkels op te nemen.

Vormen in balans

Moderne dijkwoning in Amsterdam BNLA architecten Moderne eetkamers
BNLA architecten

Moderne dijkwoning in Amsterdam

BNLA architecten

Vormen moet in harmonie zijn met elkaar, zoals yin en yang. In deze mooie woonkeuken zie je hoe rechte vormen en de opstelling van het keukenblok en de tafel helemaal kloppen. Wat dat betreft zijn interieurarchitecten ook aanhangers van feng shui: harmonie, rust, energie en ruimte bepalen de opstelling van een interieur. De architect heeft daarvoor doorgestudeerd en weet wat werkt en wat niet.

Kies voor groen

keuken monumentale villa Bussum ÈMCÉ interior architecture Moderne keukens
ÈMCÉ interior architecture

keuken monumentale villa Bussum

ÈMCÉ interior architecture

Groen in huis halen, betekent dat je de natuurlijke en kunstmatige wereld samenbrengt. Iets wat ook veelvuldig naar vormen komt in feng shui. Door groen in huis te halen, krijg je ook meer zuurstof en heb je een betere vochtbalans in huis. Dus ook biologisch gezien is het een goede keuze!

Symmetrie

Symmetrie is belangrijk om rust te creëren in je huis. In deze keuken zijn de twee blokken gelijk tegen over elkaar gezet waardoor je een perfect symmetrische inkijk hebt in je keuken. Deze schitterende oplossing zorgt voor die rust waar we het in dit Ideabook steeds over hebben en zorgt voor een positieve energie in jezelf.

Geen loze ruimte

In de filosofie van feng shui is loze ruimte niet handig. Bijvoorbeeld boven de keukenkastjes. Het is daarom beter om de keukenkastje helemaal to bovenaan te maken en te zorgen dat ze geen loze ruimte daar hebben waarin energie verloren kan gaan volgens de filosofie maar ook geen loze ruimte waar je functioneel gewoon niets aan hebt.

Spiegels

Badkamer Bloemendaal Baden Baden Interior Baden Baden Interior Moderne badkamers
Baden Baden Interior

Badkamer Bloemendaal Baden Baden Interior

Baden Baden Interior

Spiegels in huis zijn een geweldige manier om meer diepte, licht en sfeer in huis te brengen. Spiegels kunnen zowel in je woonkamer, slaapkamer, badkamer, gang als zelfs je tuin gezet worden. Ontdek hoe een spiegeling je huis nog mooier en gezelliger maakt.

Welke feng shui tip vind jij het beste?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!