16 Leuke Ideëen voor je Achtertuin

Tiewen Visser Tiewen Visser
Landelijke tuin in Alphen aan den Rijn, Ontwerpstudio Angela's Tuinen Ontwerpstudio Angela's Tuinen Landelijke tuinen
Loading admin actions …

De achtertuin: als je er eentje hebt is het een plek om te koesten. In Nederland zijn we geneigd de tuin te betegelen, een schuurtje erin te zetten en misschien wat bloembakken te plaatsen. Wil je je achtertuin ontwerpen? We laten je graag laten zien welke andere mogelijkheden je hebt om dit te doen. Een tuinarchitect kan je hierbij helpen.

In dit Ideabook geven we je 16 tuinen en tuinideëen mee die je kunnen inspireren om ook in jouw tuin toe te passen. Van wilde bloemen tot hout tot hangende stoelen, alles komt voorbij. Raak geïnspireerd en ontdek de leukste ideëen hier!

Zoek je naar nog meer inspiratie? Ontdek hoe je bijvoorbeeld een kleine achteruin kunt inrichten in dit ideabook.

1. Gebruik vlakken

Door vlakken te maken in je tuin zorg je voor veel ruimte en maak je de tuin levendig. Op deze foto zie je hoe verschillende vlakken met gras, steen, bloemen en planten als een soort lappendeken over de tuin zijn uitgelegd en hoe deze samen een gezellige sfeer geven aan de tuin. Je kunt samen met een hovenier bepalen wat je in welke vlakken wilt hebben en hoe je de vlakken uitzet over je tuin.

2. Een zee van bloemen

Bloemen zijn onmisbaar voor insecten zoals vlinders en bijen. We hebben steeds minder bloemen en planten in onze tuinen en steeds vaker steen, grind en andere harde objecten. Geef je om de natuur? Denk dan ook aan de insecten en plaats bloemen! Je zult genieten van alle mooie hommels, bijen en kleurrijke vlinders die je ziet fladderen en natuurlijk de kleuren van de bloemen zelf.

3. Kies voor wilde natuur

Je kunt natuurlijk nog een stap verder gaan en kiezen voor wilde bloemen en platen die je gewoon kriskras door je tuin laat groeien. Je weet dan helemaal zeker dat insecten er een mooi plekje kunnen vinden. Bovendien ziet een wilde tuin er ook heel leuk en modern uit. Een moderne tuin laat zich namelijk kenmerken door het combineren van harde en strake materialen, zoals hier grind en staal, samen met natuurlijke ergonomische vormen als wilde bloemen en planten.

4. Gebruik natuurlijke materialen

Hoewel harde materialen zoals, steen en staal samen met wilde planten een moderne tuin typeren, zie je ook nog steeds leuke tuinen met natuurlijke materialen zoals schuttingen van houten palen of de afrastering die hier gemaakt is met houten latjes en een staaldraad. Laat je dus gerust inspireren door dingen die je in de natuur ziet en pas ze toe in je tuin. Je kunt dan ook denken aan een gemetseld muurtje van natuursteen of een watervalletje van gestaplde stenen voor je vijver. Je kunt het zo gek en bijzonder maken als je zelf wilt!

5. Een tuinschommel

Lekker schommelen in de tuin is natuurlijk leuk voor de kleintjes, maar voor wie liever geen typische speeltuinsfeer heeft in de tuin, zijn natuurlijke materialen een oplossing om schommels in de tuin op een speelse manier te verwerken. De schommel op deze foto dient meer als zitje, maar je kunt natuurlijk creatief aan de slag gaan en ook een werkende schommel voor kinderen maken. Laat je creativiteit de vrije loop!

6. Hangende stoelen

Stoelen die hangen zijn ideaal voor buiten, vooral omdat je hier robuuste balken van staal of hout kunt zetten waar ze veilig aan vastzitten. Wanneer je kiest voor natuurlijke materialen voor de stoelen, let er dan wel op dat ze veilig zijn voor buiten en dus tegen vuil en water kunnen. Wanneer je hier toch over twijfelt, kun je in een goede bouwkmarkt natuurlijk speciale olie of lak kopen voor de stoelen om ze te beschermen.

7. Een extra woonkamer

Hoewel het weer het niet altijd toelaat, vinden Nederlanders niet veel geweldiger dan buiten zitten. Door overkappingen of serres te maken in onze tuinen, kunnen we onze huiskamer in principe verplaatsen naar buiten. Een briljante oplossing voor iedereen die graag een 'extra woonkamer' wil.

8. Benut de ruimte die je hebt

Onze tuinen hebben een bepaalde vorm en ruimte meegekregen. Het is goed om die ruimte te gebruiken bijvoorbeeld door de hoogteverschillen, als die er zijn, op een leuke manier te benutten. Deeze bijzondere woning met een bijzondere tuin laat zien hoe je dat op een speelse manier doet.

9. Bloembakken

Bloembakken zijn een klassieke manier om meer kleur en groen in het straatbeeld te brengen. Ook in je tuin is het een geweldige manier om extra groen neer te zetten. Deze kleurrijke bloembakken met een oud-Hollands karakter zijn opgefleurd met viooltjes en tulpen voor een schitterend effect.

10. Japanse sferen

Japanse en andere Aziatische tuinen spreken voor velen tot de verbeelding. Ze stralen een rust uit die we niet vaak zien in Europese tuinen en vermengen organische materialen en vormen op zo'n subtiele wijze dat we er jaloers van worden. Deze schitterende tuin met natuurlijke stenen, water en subtiele begroening laat die rust ook zien. Laat je adviseren door een goede tuinarchitect als je dit soort tuin wilt hebben achter jouw woning. Zij weten precies wat je daarvoor nodig hebt en hoe je het effect kunt bereiken in jouw tuin.

11. Gebruik licht

Licht in je achtertuin is een onderschat fenomeen. We vergeten vaak dat licht niet alleen nodig is om 's avonds de schuurt te vinden als je met de fiets terugkomt, maar ook zorgt voor gezelligheid, stijl en sfeer. In deze tuin zijn zowel lampen onder de plantenbakken als de futuristische vijver gezet. Het zorgt voor een zeer moderne sfeer die past bij een moderne tuin uit de eenentwintigste eeuw.

12. Beton

Beton is je tuin? Waarom niet? Beton in samenspel met mooi groen kan heel mooi uitpakken en zorgen voor een zeer moderne aanblik die ook een modern interieur verlengt in je tuin. Je kunt betonnen bloembakken laten maken of gewoon vinden in een goed tuincentrum.

13. Durf te verven

Grijze en natuurlijke kleuren in je tuin zijn meestal de standaard, maar waarom gebruik je niet een keer een leuke kleur in je tuin? In deze tuin zijn decoratieve stenen en bloemblakken mango-achtig geel geverfd voor een gezellig en kleurrijk effect. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een gezellig geverfd schuurtje of een kleurrijke schutting. Alles kan en jij hebt het heft in handen!

14. Een open vuurkorf

Een vuurkorf is momenteel razend populair in de tuin. Je kunt er gezellig met vrienden of familie omheen zitten zoals op een klassieke campingtrip. In deze tuin is de korf mooi ingebouwd met stenen. Je kunt ook kiezen voor een gesloten korf of een open stalen korf. Pas natuurlijk wel op met open vuur en zet altijd een emmer water naast je korf.

15. Hout!

Houten schuttingen, vlonders, muren, banken en alles wat je maar kunt bedenken in je tuin zorgen voor een ultieme sfeer. Hout is en blijf een schitterend materiaal dat altijd extra diepte geeft aan je tuin. Houten vlonders zijn bovendien een leuke vervanging van een stenen terras en kunnen bijvoorbeeld over een grasveldje gezet worden.

16. Stapstenen

Een laatste tuinidee dat we je mee willen geven zijn de stapstenen. Stapstenen zijn een manier om gras te verwerken in je tuin zonder in te boeten aan gebruiksgemak van je tuin en vieze, natte voeten te krijgen bij regen. Gras in je tuin aanleggen is goed voor het milieu en watermanagement in het kletsnatte Nederland. Door de aanleg van tegels kan veel regenwater niet goed wegvloeien en heb je geen tuin die blank staat. Het is dus zeker aan te raden veel gras aan te leggen en een pad met bijvoorbeeld stapstenen is een manier om dat toe te passen.

Welke tuin vind jij het leukst?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!