Keukendesign: de voordelen van een L-vormige keuken | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Keukendesign: de voordelen van een L-vormige keuken

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Our Kitchens Klassieke keukens van Harvey Jones Kitchens Klassiek
Loading admin actions …

Of je het nu aan een Feng Shui goeroe vraagt of een super hippe Deense topdesigner: de meeste experts zullen het met je eens zijn dat functionaliteit van het grootste belang is in de keuken. Deze ruimte dient rommelvrij te zijn en liefst voorzien van zoveel mogelijk werkruimte. 

Hoewel deze stelregels ongetwijfeld bekend in de oren klinken, kan het in de praktijk nog best lastig zijn om ze ook daadwerkelijk uit te voeren. Dit is vaak te danken aan het feit dat de keuken meestal niet de grootste ruimte in het huis is, en er daarom maar een beperkt aantal manieren zijn waarop deze kamer in te richten is. Bovendien ben je in een keuken vaak gebonden aan een beperkt aantal stopcontacten waardoor de keukenmachines slechts op een aantal plekken hun thuishonk kunnen vinden. Je zou kunnen herontwerpen – met al het breek- en sloopwerk van dien-, maar dat is kostbaar en bovendien tijdrovend. Laat het dus vooral duidelijk zijn dat het belangrijk is goed na te denken over de meest praktische 'layout' van de keuken. Bezint eer ge begint, gaat zeker op voor de inrichting van het spreekwoordelijke hart van je huis. Vandaag nemen we je mee in de voordelen (en een enkel nadeel) van een L-vormige indeling van je keuken.

De beste optie voor bergruimte

Gezien het feit dat L-keukens meestal modulair zijn en minstens twee vaste wanden beslaan, beschikken ze over enorm veel bergruimte. Tenminste, als je er voor kiest om deze wanden te voorzien van passende kastjes of planken. Door zowel kastjes onder de werkbladen als kastjes of planken daarboven te plaatsen, maak je optimaal gebruik van de L-vormige keuken. 

Als voorbeeld nemen we de keuken op deze foto. Deze L-vormige keuken is in zijn samenstelling zeer functioneel ingericht. We zien bijvoorbeeld hoe de planken aan de achterzijde de volledig beschikbare ruimte bestrijken. Niet op deze foto, maar wel een mogelijkheid bij modulaire L-keukens is het plaatsen van een hoekkast met carrousel. Ook dat is een ideale manier om gebruik te maken van alle mogelijke ruimte die een L-vormige keuken je geeft, een keukenplanner kan je hier alles over vertellen!

Met meerdere koks aan de slag

Een volgend voordeel van een L-vormige keuken ten opzichte van keukens in andere opstellingen, is het feit dat er ruimte is voor verschillende mensen om gelijktijdig in de keuken aan de slag te gaan. Als jij en je geliefde allebei groot kookliefhebber zijn, is dit een voordeel om mee te nemen in je overweging. We weten allemaal hoe moeilijk het is om je eigen werk gedaan te krijgen als er teveel mensen in je keuken aan het rommelen zijn! 

De reden dat de L-keukens optimaal zijn voor meerdere mensen om in te koken is dat de L-vorm ervoor zorgt dat er bijzonder veel open ruimte is om je in te bewegen. In vergelijking met een rechte keuken biedt de L-keuken meer werkruimte omdat er nu eenmaal verschillende werkplekken gecreerd kunnen worden. Het aanrecht biedt mogelijkheden, maar ook het kook- of werkeiland in het midden van de ruimte kan gebruikt worden.

Een extra gootsteen

Painted Shaker kitchen by Harvey Jones Klassieke keukens van Harvey Jones Kitchens Klassiek
Harvey Jones Kitchens

Painted Shaker kitchen by Harvey Jones

Harvey Jones Kitchens

Omdat de L-keuken in essentie bestaat uit twee verschillende delen werkoppervlak behoort het tot de mogelijkheden om een extra gootsteen te integreren in je keuken. Op deze foto zien we hoe er twee gootstenen geplaatst zijn, eentje op het eiland en een 'vaste' op de reguliere plek. Heb jij eigenlijk wel genoeg aan een enkele gootsteen? Dan zou je de extra ruimte kunnen gebruiken voor het plaatsen van andere keukenmachines of apparaten: een extra oven bijvoorbeeld, of gewoonweg extra werkplek om je mixer of keukenmachine op te plaatsen.

Meerdere materialen in je keuken

Mediterrane keukens van Pixcity Mediterraan

Wanneer je de voordelen van een L-keuken op een rijtje zet, kan je het gebruik van verschillende materialen in de keuken daar ook aan toevoegen. Omdat de L-vormige keukens, we zeiden het al eerder, extra oppervlak geven om aan te werken kan je deze natuurlijk opvullen zoals jij wilt. Ben jij iemand die slecht kan kiezen? Ga dan voor verschillende (maar wel matchende) soort oppervlak. In dit ideabook beschreven we een aantal soorten keukenoppervlakken die in de keuken geplaatst kunnen worden. 

In deze ultra-Mediterraanse keuken zien we een mooi voorbeeld van het gebruik van verschillende werkoppervlakken in de keuken. Met de gele kastjes als uitgangspunt voor de stijl, zien we op elke werkbank een ander materiaal. Het resultaat is een esthetische en dynamische keuken waarbij je zou kunnen zeggen: hoe meer kleur, hoe meer plezier

Nadeeltje: voor plaatsing heb je meer ruimte nodig

We sluiten alle genoemde voordelen af met het noemen van een klein nadeel: het is belangrijk om te onthouden dat de L-vormige keuken altijd vraagt om een keukeneiland, en daar moet je toch echt de ruimte voor hebben. Als je keuken niet ruim genoeg is, ga je inleveren op bruikbaar vloeroppervlak en dat kan ervoor zorgen dat de keuken heel beklemmend wordt. 

Hiermee willen we trouwens niet zeggen dat een L-keuken niet ook heel goed toe te passen is in een keuken met een kleiner oppervlak. In feite kan je de modulaire L-vorm ook heel ruimtebesparend inzetten. Met wat passen en meten vervang je het kookeiland door een kleine tafel waardoor dezelfde L-vorm gecreëerd wordt maar er een nieuwe functie aan de ruimte wordt toegevoegd. Typische gevalletje creatief denken, want aan de keukentafel kan je natuurlijk zowel het voorwerk doen als het avondeten zelf nuttigen.

Bonus tip: vierkant kookeiland vs rechthoekig

Voor de lezers onder jullie die nu zowel hun zinnen hebben gezet op het keukeneiland als de L-vormige keuken: er is nog hoop! Een vierkant kookeiland is een prachtige optie die zowel functioneel als supercompact is. Het is een goed idee om in een kleinere keuken het vierkante kookeiland af te stemmen op de afmetingen en dus ook in oppervlak te beperken. Hoewel je er nu niet zo makkelijk meer aan kunt eten, het is simpelweg te klein, kan je er nog wel met gemak een aantal keukenapparaten in kwijt. Bovendien heb je altijd extra opbergruimte bij de hand. 

Ben je op zoek naar sprekende voorbeelden van andere soorten keukens? Hier vind je een overvloed aan voorbeelden.

Wat vind jij van L-vormige keukens? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!