In 5 stappen een dakraam monteren!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
homify Landelijke balkons, veranda's en terrassen
Loading admin actions …

Door een dakraam te plaatsen komt er meer natuurlijk licht een kamer binnen en wordt het idee gecreëerd dat de kamer een stuk ruimer is. Nu de zomer voor de deur staat biedt het plaatsen van een dakraam nog een groot voordeel. Een dakraam kun je open zetten, waardoor een ruimte koeler wordt dan voorheen het geval was. Dit heeft er alles mee te maken dat de warme lucht kan ontsnappen. In dit Ideabook lees je hoe je zelf in vijf makkelijke stappen een dakraam kunt plaatsen. Lees snel verder en ga nog voor de zomer aan de slag!

Stap 1. De plek uitkiezen

Voordat je een dakraam kunt gaan plaatsen, moet je beslissen waar je het raam wilt hebben. Je werkt bij het plaatsen van binnen uit, waardoor het aan te raden is om het dakraam uit te tekenen op de plaats waar het moet komen. Om te controleren of de plek geschikt is, maak je een klein gaatje in het plafond. Zo kun je kijken of er geen leidingen lopen die de plaatsing van het dakraam in de weg kan zitten.

Stap 2. Het dak voorbereiden

Als je de plaats voor het dakraam hebt gemarkeerd en er geen leidingen lopen, dan kun je het plafond van binnenuit wegsnijden. Op elke hoek schroef je vervolgens vier schroeven in het plafond. Daarna ga je het dak op om de dakpannen of andere dakbedekking weg te halen. Haal altijd iets meer weg dan dat het dakraam groot is. Vervolgens kun je ook vanaf buitenaf een gat voor het dakraam maken. De schroeven die je eerder in het plafond hebt geschroefd gebruik je om het dakraam buiten op het dak af te tekenen.

Stap 3. Het dakraam plaatsen

Het plaatsen van een dakraam kun je het beste van buitenaf doen. Binnen in huis heb je iemand nodig die het dakraam aangeeft. Zo voorkom je dat je allemaal gevaarlijke capriolen uit moet halen om het dakraam op het dak te krijgen. Vervolgens leg je het dakraam op zijn plek neer. Het makkelijkste is om de onderste hoekjes te beginnen. Daarna schroef je het dakraam vast aan het dak.

Stap 4. Lekkage rondom het dakraam voorkomen

Lekkage is iets wat bij een dakraam nogal eens wil voorkomen. Dit is niet alleen heel erg vervelend, maar vaak ook moeilijk op te lossen. Daarom is het aan te raden om er meteen tijdens het plaatsen voor te zorgen dat lekkage zo goed als onmogelijk wordt. Dit doe je door rondom het dakraam zogenaamd dakleer te plaatsen. Let hierbij goed op dat de hoekjes goed bedekt zijn.

Stap 5. De plaatsing afronden

homify Landelijke balkons, veranda's en terrassen

Het enige dat je na het aanbrengen van het dakleer nog moet doen is het terugleggen van de dakpannen of dakbedekking. Uiteraard kan een deel van de dakpannen bij het grofvuil, maar aangezien je iets meer had weggehaald valt er rondom het dakraam nog wat terug te leggen. Ook binnen is er wellicht nog wat werk te doen met betrekking tot de afwerking. En misschien wil je de kozijnen van het nieuwe dakraam ook nog even schilderen.

Meer weten over dakramen? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Wat is jouw tip om een dakraam te plaatsen? Laat hieronder je reactie achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine