6 creatieve ideeen om ruimtes in een loft in te delen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 creatieve ideeen om ruimtes in een loft in te delen

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Mediterrane keukens van Alex Gasca, architects. Mediterraan
Loading admin actions …

Er zijn maar weinig ruimtes die meer flair hebben dan een loft, vooral de echte lofts die zijn ontworpen in oude industriële gebouwen zoals in New York. De hoge plafonds en open ruimte geven een heerlijk gevoel van vrijheid en ruimte. Maar wat nu als alle gescheiden ruimtes niet meer voldoende zijn? De loft lijkt vaak een goede keuze als eenpersoons appartement of voor een stel zonder kinderen, maar wat doe je wanneer de familie groeit?

Wanneer we beginnen met het indelen van de ruimte in losse segmenten dan zijn de mogelijkheden talrijk en gevarieerd. In dit artikel richten we ons op oplossingen die al jarenlang in gebruik zijn maar nu in nieuwe toepassingen. Wanneer we een ruimte permanent willen afscheiden dan hoeven we eigenlijk alleen een muur te bouwen en klaar zijn we om de ruimte in te richten. De ideeën die we hier presenteren zorgen ervoor dat je ruimtes kunnen openen en afsluiten op een simpele manier zonder al te veel inspanning en waarbij je ook gemakkelijk weer terug kunt keren naar het open ontwerp.

Schuifdeuren zijn een zeer ingenieuze manier om ruimtes in te delen. Andere opties zijn rekken, kasten en bibliotheken. Wanneer we een ruimte willen afscheiden zonder in te boeten aan daglicht of gevoel van ruimte dan is glas of transparant acryl ook zeer geschikt als materiaal.

In dit Ideabook bespreken we 6 simpele manieren om geïntegreerde of open ruimtes af te scheiden.

Schuifdeuren

Schuifdeuren zijn zeer praktisch en minder robuust. Neem het voorbeeld op deze foto. Deze schuifdeuren hebben veel flair en doen ergens denken aan een oude schuurdeur. Ze hebben een zeer aantrekkelijke rustieke kwaliteit die mooi in balans is met de Eames stoelen die weer mooi contrasteren door hun moderne strakke lijnen. 

De verdeling van deze ruimte waarbij de keuken gescheiden wordt van de eetruimte is ideaal, vooral bij het bereiden van gerechten met sterke geur of wanneer er veel rook ontstaat. Wanneer de keuken in gebruik is, kun je deze deuren op super eenvoudig wijze sluiten zodat de kookluchtjes in de keuken blijven zonder dat ze de woon- en eetkamer binnenkomen. Zodra de rook en de geur verdwenen zijn en de gasten zijn gearriveerd, kunnen we beide ruimtes in luttele seconden weer samenvoegen, wat veel meer ruimte geeft. Ook is er de mogelijkheid de keuken erbij te betrekken wanneer je een grote groep ontvangt en er onvoldoende ruimte is voor alle gasten in de eetkamer.

Rekken en kasten

Rekken en kasten vormen een zeer praktische manier om de ruimte te verdelen terwijl er verbinding blijft bestaan tussen beide ruimtes. Deze modulaire kastenwand is super handig, niet alleen om meer opslagruimte te creëren maar ook om twee kamers gedeeltelijk te scheiden.

Op deze foto verbindt de kastenwand de keuken met de eet-/woonkamer en zorgt voor een mooie overgang van de ene ruimte naar de andere. Het kleurenpalet voor de inrichting is in neutrale tinten en zorgt ervoor dat de sfeer van de woonkamer mooi bij de keuken aansluit en vice versa. Dit resulteert in een semi-geïntegreerde ruimte waarbij ook al het daglicht in de ruimte volledig bewaard blijft door de open structuur van de kast.

Transparante scheidingswanden

Wat kunnen we doen wanneer we een ruimte geluidsdicht willen afscheiden van de rest zonder in te boeten aan licht en ruimte? Dit kan eenvoudig worden opgelost met glas of acryl.

In het voorbeeld op de foto zien we hoe je de keuken op stijlvolle wijze kunt scheiden van de woonruimte met een glazen wand. Op deze manier is de ruimte geluidsarm afgescheiden zonder dat het een complete dichte afgesloten structuur wordt. Ook het natuurlijke licht kan vrij stromen in beide ruimtes.

Wil je je het licht toch afschermen in bijvoorbeeld een slaapkamer met glazen muren? Dan is het heel eenvoudig om gordijnen, luxaflex of rolluiken aan te brengen tegen de glaswanden.

Planten

Deze oplossing is creatief, organisch en zeer aantrekkelijk wanneer we een ruimte visueel willen scheiden van de rest. Wanneer je een afscheiding maakt met planten dan vervult deze niet alleen een scheidende functie maar vult deze ons huis ook met de frisheid en schoonheid die alleen planten kunnen overbrengen. Wanneer je geen kleine binnentuin wilt maken zoals op de foto dan kun je planten ook simpelweg verdelen over een aantal potten die je strategisch plaatst in de ruimte om ze vervolgens groter laten groeien. Er zijn weinig oplossingen die een open loft of appartement zo verrijken.

Gordijnen of lamellen

Gordijnen zijn een creatieve, organische en zeer aantrekkelijke oplossing wanneer we een ruimte visueel willen scheiden van de rest. Maak een wand van gordijnen en planten die niet alleen voor opvulling zorgt, maar die ook de frisse look en schoonheid aan de ruimte geven die je alleen met planten en bloemen kunnen creëren. Het voordeel van gordijnen is je deze weg kunt schuiven wanneer je de ruimte weer volledig open wilt maken. Denk ook eens aan lamellen. Deze zijn plat en nemen weinig ruimte in zowel wanneer het gordijn open is als dicht.

Kasten

Scandinavische woonkamers van homify Scandinavisch

Een andere goede manier om aparte ruimtes in de te delen zoals een slaapkamer is een kastenwand of een losse kast. Bedenk daarbij wel dat de kastenwand een meer permanente oplossing is, terwijl je een losse kast kunt verplaatsen en de totale ruimte in een paar minuten weer beschikbaar kunt maken.

Deze oplossing is ideaal voor huizen of appartementen die onvoldoende opslagruimte hebben: dit probleem wordt daarmee automatisch opgelost. Wanneer je de ruimte observeert kun je door het plaatsen van een kast of kastenwand ook het gevoel van een gang en meer privacy creëren. Hetzij omdat de vrijgezellenruimte nu  partner-afdeling werd of omdat er gezinsuitbreiding is gekomen en er nog geen mogelijkheid was om te verhuizen naar een grotere woning. Probeer gerust eens een (of meer) van deze opties en je zult een prachtige scheiding van de ruimtes realiseren zonder dat onze geliefde loft hoeft in te boeten aan haar volledige flair.

Welke afscheiding vind jij het mooist? Laat het ons weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!