Brocante meubels | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Brocante meubels

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Kitchen design Landelijke keukens van holly keeling interiors and styling Landelijk
Loading admin actions …

“Brocante” is een term dat veel gebruikt wordt voor een specifieke interieurstijl. Het woord zelf komt uit het Frans en betekent “tweedehands”. En dat is dan ook precies waar deze stijl om draait: tweedehands of gebruikte meubels. Tenminste, de meubels moeten er tweedehands uitzien. Dankzij 'nieuw' brocante zijn er vele meubels nieuw te verkrijgen die er gebruikt uit zien maar alle voordelen van ongebruikte producten hebben. Waar 'echte' tweedehands producten wel eens problemen kunnen opleveren zoals slecht sluitende deurtjes, ongelijke poten en missende onderdelen is bij nieuw brocante alles tip top in orde, maar met de elegante, romantische en antieke sfeer die je zoekt. Maar, deze term wordt ook veel gebruikt als het gaat om intacte antieke en ouderwetse meubels en accessoires die perfect in een landelijke stijl passen. 

Vandaag willen wij je een aantal mooie voorbeelden van brocante meubels laten zien die je zomaar zouden kunnen inspireren eens van de veel geziene minimalistische en moderne interieurtrends af te wijken…

Witter dan wit

Hoewel houttinten en neutrale kleuren als beige en wit prachtig harmoniëren met een brocante stijl biedt deze stijl ook ruimte voor subtiele kleuren, zachte texturen, ijzer en staal zowel als meubels uit vele verschillende perioden. Brocante is een perfecte manier om een gezellige, comfortabele sfeer aan je huis te geven waarbij de warmte van houten meubels en zachte textiel een knusse atmosfeer creëren. Maar, bij het brocante inrichten van een kamer of huis blijft wit de basiskleur voor alles. Deze elegante kapstok heeft een frisse laag nieuwe witte verf gekregen dat het geheel in antieke stijl behoudt, maar zonder beschadigingen of teken van veroudering. Zo is een prachtige entree in huis gecreëerd dat een warm welkom uitstraalt en dat door de wittinten van deze gang veel ruimte en licht behoudt.

Onafgewerkt hout

Een van de bekende eigenschappen van brocante meubels is de onafgewerkte of geschuurde houten materialen die duidelijke gebruikssporen vertonen waardoor het meubel geschiedenis en karakter krijgt. In tegenstelling tot de opgeknapte kapstok hierboven kun je aan deze kast alle vorige levens zien door het behoud van sporen van iedere verf- en laklaag. Door de kast onafgewerkt en onbehandeld te houden zullen er over de jaren steeds meer sporen in en op het oppervlak ontstaan dat de unieke kwaliteit en het rijke karakter alleen maar versterken.

Grootmoeders huis

Een beetje zoals je je misschien herinnert van oma thuis dankzij de fotolijstjes en de bloemmotieven past deze slaapkamer perfect in brocante stijl. Een lichte, witte ruimte met houten meubels, wit linnen, gebloemde sprei en antieke meubels straalt deze slaapkamer nostalgie, warmte en romantiek uit. Brocante kan soms vol en zelfs druk lijken, maar deze slaapkamer heeft het perfecte balans gevonden tussen landelijk gevoel zonder overdreven decoratie. Let ook op de blootgelegde stenen hier en daar langs de muur, dat het geheel net dat beetje extra gebruikt doet lijken en zo het comfort en gemak aan deze verder voorzichtig uitgewerkte brocante slaapkamerinterieur geeft.

Rustieke keukens

Een andere kamer dat een dankbaar onderwerp is van brocante stijl is de keuken. De keukens in voorbije eeuwen, in de tijden die brocante design wil herroepen, was de keuken een heel andere plek dan vandaag de dag. Geen elektriciteit betekende geen moderne apparatuur waardoor de keuken een plaats was waar uren gewerkt werd voor het bereiden van voedsel voor de familie. Moderne keukens zijn aangename ruimten om met het grootste gemak ingewikkelde gerechten in te kunnen bereiden, met apparatuur en gereedschappen om koken een plezier te maken in plaats van een klus. Deze aantrekkelijke keuken heeft de sfeer van vroeger opgeroepen zonder ook maar een enkel modern gemak op te geven (let bijvoorbeeld op het klassieke ontwerp van de moderne koelkast), door het gebruik van veel hout en witte elementen met hier en daar pasteltinten en bloemmotieven die het geheel in stijl opfleuren.

Zacht textiel

Brocante is ontegenzeggelijk een vrouwelijke en elegante stijl. Eenvoudige of zelfs ruwe stoffen in zachte pasteltinten mogen gul verspreid worden in een brocante inrichting, wat niet alleen voor de slaapkamer geldt maar ook voor ruimten als de eetkamer. Mooie oudroze tonen als deze, op antiekmeubels gespreid en gedekt met broodmanden en verse bloemen zijn een typisch beeld van brocante stijl. Zo ontstaat een prachtige, gezellige plek om met een vriendin van een kop thee te genieten, begeleid door versgebakken broodjes en cake. Wie kan nu zoiets afslaan?

Haal deze comfort, stijl, warmte en nostalgie ook bij jou in huis. Is het niet helemaal jouw stijl? Probeer het eens uit in de gang of een andere kleine ruimte en zie hoe deze gelijk opfleurt en een gezellig hoekje creëert waar je op knusse momenten stiekem van kunt genieten. Lees hier verder voor nog meer brocante tips!

Heb jij wel eens geprobeerd brocante stijl in huis te halen? Deel je ervaringen met ons hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!