13 Tips voor een Stofvrij Huis

Tiewen Visser Tiewen Visser
Interieurontwerp Beltrum, Mignon van de Bunt Interiordesign Mignon van de Bunt Interiordesign Landelijke woonkamers
Loading admin actions …

Onze huizen zijn soms enorme stofverzamelingen. En dat is niet fijn, want stof is ongezond en kan enorme allergische reacties opleveren. Je zit niet te wachten op vervelende jeukende ogen, niesbuien en een verstopte neus door al dat stof. Je wilt dus niets liever dan al dat nare stof vaarwel zeggen. Wij hebben een aantal tips voor jou om van veel stof in huis af te komen en waarmee stof in huis verwijderen in no-time gedaan is. Zo zorg je weer voor een lekker fris en gezond huis zonder stof, zonder loopneus en zonder tranende ogen.

1. Zorg dat er niet te veel spullen in huis staan

Stof verwijderen is makkelijker als je huis niet vol spullen staat. Voor veel Nederlanders is dat makkelijker gezegd dan gedaan, omdat we gek zijn op accessoires, fotolijstjes en andere persoonlijke spullen die we maar wat graag uitstallen in onze woonkamers. Kies daarom de accessoires en spullen die jij echt belangrijk vind en geef ze een goede plaats in je huis. Bijvoorbeeld op een plank of zelfs nog liever in een vitrinekast. Je kunt voor fotolijstjes misschien beter kiezen voor een mooi collage van foto’s aan de muur, dat neemt veel minder stof op dan een heleboel lijstjes die gegroepeerd bij elkaar staan.

2. Plaats je boeken in een vitrinekast

Net als accessoires, kunnen boeken veel stof vangen, vooral als je ze een tijdje niet leest en het zal je nooit lukken om alle boeken in een keer te lezen! Wie toch boeken wil in de woonkamer kan ze beter in een vitrinekast achter glazen deurtjes zetten. Zo heb je toch de charme van een boekenkast, maar zonder al dat vervelende en kriebelende stof erop.

3. Stofzuig ook je gordijnen zo nu en dan

Stofzuig je vaak je tapijt? Dat is natuurlijk top, maar wist je dat je ook je gordijnen zo nu en dan kunt stofzuigen? Net zoals je tapijten en vloerkleden nemen gordijnen heel veel stof op en dat is niet altijd even prettig. De gordijnen wassen kan helpen, maar je moet ze daarna vaak strijken en het kost je veel tijd. Eventjes het borstelstukje van je stofzuiger over de gordijnen halen kan daarom al veel wonderen doen!

4. Vloerbedekking eruit, laminaat erin

We weten dat het niet vaak meer voorkomt, maar niets is zo gevoelig voor stof als vloerbedekking. Je doet er dus goed aan de vloerbedekking uit je woning te halen als je niet dol bent op stof en er laminaat voor terug te lagen. Kies wel voor een goed aansluitend laminaat, want een vloer met gaten en spleten is alsnog vragen om enorme vlokken stof!

5. Gebruik de stoffer en blik

De stofzuiger uit de kelderkast of een andere opslagplaats halen kan veel tijd kosten en daar zit je lang niet altijd op te wachten in dit drukke leven. Je moet de slang vaak aansluiten en het snoer uittrekken en aansluiten. Dat alles kan je veel gedoe opleveren. Een stoffer en blik of een kleine bezem kunnen je veel tijd besparen en de grootste vlokken stof in een mum van tijd opvegen. Zet dus op een handige plek deze tools klaar en je hebt altijd iets bij de hand om schoon te maken.

6. Gebruik een lintroller

Met name huisdieren kunnen veel haartjes en stof laten rondslingeren. De lintroller is dan een uitkomst. Je kunt het gebruiken om stof en haren van je kleding te verwijderen, maar ook van stoelen, kussens, banken en zelfs gordijnen. Lintrollers zijn goedkoop en bijna overal te koop. Schaf er dus snel eentje aan!

7. Koop een robotstofzuiger

Robotstofzuigers zijn een briljante uitvinding van de eenentwintigste eeuw. Het geeft iedereen de mogelijkheid zonder ook maar een vinger uit te steken de kamer helemaal stofvrij te maken. Ben je dus niet dol op schoonmaken, heb je weinig tijd en haat je stof in huis? De robotstofzuiger is de uitkomst voor jou!

8. Koop een stofwerend vloerkleed

Er zijn speciale stofwerende vloerkleden op de markt die ideaal zijn voor mensen die gek worden van stofdeeltjes. Een materiaal als polypropyleen zorgt dat de stofdeeltjes zich niet te veel vastklampen aan je tapijt. Zo haal je toch gezelligheid in huis, zonder het tapijt al te vaak te hoeven stofzuigen.

9. Dweil je vloer

Hoewel stofzuigen belangrijk is om stof te verwijderen, haal je ook veel kleine stofdeeltjes weg door regelmatig je huis goed te dweilen. Sla het dweilen dus niet over als je geen vuil op de vloer ziet, het is namelijk ook een wapen tegen stof.

10. Gebruik geen droge doekjes

Net als de dweil, is ook het afdoen van objecten of accessoires beter te doen met een natte doek of een speciaal hiervoor ontworpen stoffer die stof opneemt op de vezels. Plumeaus en droge doekjes van vroeger zullen het stof alleen maar door de ruimte verplaatsen en zijn daarmee geen duurzame oplossing om stof echt uit je woning te laten verdwijnen.

11. Gebruik geen droge doekjes

De wasdroger slingert kleding op hoge temperaturen rond. Hier komen veel kleine stukjes stof bij vrij die vast blijven zitten in een rooster. Als de stukjes stof vrijkomen in je verdere woning, heb je weer flinke overlast van stof. Het is dus goed het rooster regelmatig te legen in een vuilniszak en weg te gooien.

12. Zet ramen en deuren open

Ramen en deuren openzetten is belangrijk voor de lucht in je huis, maar het maakt je woning ook minder vatbaar voor stof omdat alles lekker kan doorluchten. Vooral als je last hebt van allergieën is het goed je huis goed te laten luchten. Zelfs als het winter is. 

13. Laat je huis professioneel reinigen

Wanneer je echt weinig tijd hebt om schoon te maken en druk bent met werken, kan een professionele schoonmaker een uitkomst zijn. Professionele schoonmakers weten ook beter hoe ze een huis stofvrij kunnen houden en zorgen dan alles er tiptop uitziet. 

Ben je op zoek naar meer tips voor een schoon en gezond huis? Lees dan hier de beste schoonmaaktips of kom erachter hoe je van die irritante fruitvliegjes afkomt. 

Welke manieren om stof te verwijderen gebruik jij in huis?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine