Karakteristiek wonen of werken in een voormalige kerk

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Karakteristiek wonen of werken in een voormalige kerk

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Gastronomie door Arquitectura de Interior
Loading admin actions …

In dit Ideabook delen we een aantal bijzondere verbouwingen, namelijk: de herbestemmingen van karakteristieke kerken. Steeds vaker zien we kerken leeg staan, en de interesse in deze monumentale panden groeit. In plaats van de kerk met de grond gelijk te maken wordt veelal gekozen voor een renovatie of verbouwing. Wonen of werken in een kerk is namelijk heel goed mogelijk, mits de juiste optimaal benut wordt. 

Kijken jullie mee? 

De oude kerk van buitenaf

Achtergevel aan de Rotte:  Huizen door Ruud Visser Architecten
Ruud Visser Architecten

Achtergevel aan de Rotte

Ruud Visser Architecten

We beginnen dit Ideabook met deze prachtige verbouwde kerk. Hier zien de transparante gevel aan de achterkant van de voormalige kerk. Zoals je ziet heeft dit pand een ultra moderne look gekregen. Het gebruik van glas geeft naast een lading natuurlijk daglicht ook veel doorkijk, waarbij duidelijk wordt hoe mooi de architectuur van de voormalige kerk geweest is. 

Deze moderne ruimte heeft bepaalde elementen van de voormalige kerk behouden maar oogt voornamelijk erg modern. Binnen deze hoogte ruimte is zelfs een extra etage gerealiseerd! Het contrast met de karakteristieke koepel maakt een mooi geheel. Scroll snel verder om de verrassende gevel te bekijken! 

Wonen met alle karakteristieke elementen

appartementen in Vituskerk te Bussum:   door BRON architectuur
BRON architectuur

appartementen in Vituskerk te Bussum

BRON architectuur

In de Vituskerk zijn door architect Cuypers 32 sfeervolle woningen gecreëerd. Een verandering als deze maakt het een enorme uitdaging om alle karakteristieke elementen te behouden. Want laten we eerlijk zijn, het is het mooist als de sfeer van een voormalige kerk niet geheel verloren gaat. Op deze foto zien we het prachtige karakteristieke plafond en ook de prachtige kerkramen geven een geweldige sfeer. Bekijk het trappenhuis op de volgende foto. 

Het trappenhuis

appartementen in Vituskerk te Bussum:   door BRON architectuur
BRON architectuur

appartementen in Vituskerk te Bussum

BRON architectuur

Op de foto hierboven was al te zien dat de hoogte van de kerk gehandhaafd is gebleven. Hier zien we het trappenhuis, dat door de grote ramen en het gebruik van glas veel openheid houdt. Het zicht op de vormen van de kerk is gebleven en zorgt daarmee weer voor een bijzondere sfeer. Deze kerk is een prachtige locatie om te wonen, tijdloos met respect voor het verleden. Bekijk in dit Ideabook meer foto's van deze bijzondere verbouwing. 

Een moderne kerk verbouwd tot meerdere appartementen

De historische gevel van deze kapel trekt meteen alle aandacht. Nu moeten we er wel bij vermelden dat deze kerk langdurig leeg heeft gestaan waardoor het nodig was om ook de originele gevel te renoveren. Deze voormalige kerk herbergt tegenwoordig een aantal moderne appartementen. De volgende foto geeft een verrassende wending. Scroll verder! 

Traditioneel ontmoet modern.

Deze foto is van binnenuit genomen waarbij we een blik krijgen op een mooi appartement. De traditionele vormgeving van de voormalige kerk is gemixt met een strakke en moderne uiting. Wanneer je deze foto met de vorige foto vergelijkt zie je dat dit zich uit in een zeer bijzondere sfeer. De frisse witte kleur is de rode draad die het oud en het nieuw met elkaar verbindt.

Van woning, naar kerk, naar kantoor

TRANSFORMATIE VAN KERK NAAR KANTOOR_03:  Kantoorgebouwen door HOYT architecten
HOYT architecten

TRANSFORMATIE VAN KERK NAAR KANTOOR_03

HOYT architecten

Deze voormalige kerk in het centrum Den Haag is door HOYT architecten verbouwd tot een nieuw kantoor. In de ontmoetingsruimte van de voormalige kerk is een prachtig kantoor gecreëerd waarbij gebruik werd gemaakt van de hoogte van het pand. Met deze renovatie is de oude kerk klaar voor een derde leven! Bekijk ook de foto van de binnenkant hieronder.  

Kantoor in kerk

TRANSFORMATIE VAN KERK NAAR KANTOOR_01:  Kantoorgebouwen door HOYT architecten
HOYT architecten

TRANSFORMATIE VAN KERK NAAR KANTOOR_01

HOYT architecten

De grootste ingreep was deze vide met de nieuwe trap. De grote kantoorruimte heeft geen direct zicht naar buiten, maar heeft hoge grote ramen die zorgen voor genoeg inval van natuurlijk daglicht. De trap, het glas en de frisse gele achterwand geven de oude kerk een sterk visueel en ruimtelijk effect. Op de overige verdiepingen bevinden zich een vergaderruimte, kantoor en appartement. 

Van kerk naar horeca gelegenheid

Kerken doen het goed als nieuwe woningen, maar het verbouwen van een kerk naar een horeca gelegenheid levert dit prachtige beeld op. Architect Francisco Silván heeft dit bijzondere project gerealiseerd in het Spaanse Segovia. De voormalie kerk is echt een bezoekje waard; om te eten maar zeker ook om te genieten van de prachtige akoestiek.  

De kracht van contrast

RKNL20 Salontafel:  Woonkamer door RKNL
RKNL

RKNL20 Salontafel

RKNL

Stel je woont in een oud pand of voormalige kerk en je wilt een bijzonder meubel aan je interieur toevoegen. Dan kies je natuurlijk voor een item dat voor contrast zorgt, een modern of strak meubelstuk. Deze salontafel die we in deze voormalige kerk zien staan is het voorbeeld van hedendaags design. Het contrast van oud en nieuw in een woning als deze maakt het geheel extra sfeervol! 

Wat vind jij van deze verbouwingen? Zie jij jezelf al in een voormalige kerk wonen? Deel je mening en laat het ons weten in de comments! Bekijk hie...
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!