Tips om een klein eenkamer appartement mooi in te richten | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Tips om een klein eenkamer appartement mooi in te richten

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Moderne keukens van homify Modern
Loading admin actions …

Waarom kiezen we ervoor om in een eenkamerappartement te wonen? Omdat de grote steden een enorm tekort aan woonruimte hebben en reguliere woningen behoorlijk prijzig zijn. Steeds vaker komen onze middelen niet overeen met onze wensen. Voor sommigen van ons is het een tijdelijke woonplaats waar we twee of drie jaar verblijven voordat we naar een volledig andere locatie vertrekken.

Huurappartementen zijn vaak niet aantrekkelijk en we hebben een ruimte nodig voor onszelf. Er zijn veel redenen te noemen om in een eenkamerappartement te gaan wonen, maar de belangrijkste bron van motivatie is onze onweerstaanbare lust om onze omgeving mooi te maken onafhankelijk van de situatie waarin we ons bevinden. Veel mensen in Afrika en Azie leven in een tent die bekend staat als ger of yurt. Deze tenten zijn draagbaar en worden opgezet en nemen daarbij alleen de ruimte van de tent in beslag. Dit houdt de bewoners echter niet tegen om ze te decoreren met mooie luxe kleden en andere prachtige handgemaakte decoratieve items.  

Het toont aan dat hoe klein de ruimte ook is, je deze altijd tot een prachtige en functionele manier kunt inrichten. Je kunt dit eveneens toepassen op je eenkamerappartement wanneer je het onderstaande stappenplan volgt!

Haal de muren weg

Kitchen in new extension Moderne keukens van homify Modern
homify

Kitchen in new extension

homify

Wanneer je in een kleine ruimte zoals een eenkamerappartement of studio woont dan is het raadzaam om zoveel mogelijk open ruimte te creeren door alle muren weg te halen. Binnenmuren nemen ruimte in beslag en hinderen de vrije stroom van natuurlijk licht en lucht. Dit zorgt ervoor dat je appartement er meer opgepropt uitziet dan het eigenlijk is. 

Wanneer je toch aparte ruimtes wilt maken, bijvoorbeeld een slaapkamer gebruik dan opvouwbare schermen of gordijnen om de ruimte af te schermen van de gemeenschappelijke ruimte van het appartement. Ook een glazen wand (met of zonder gordijnen) of een aparte kamer met glazen muren ziet er stijlvol uit in een klein appartement.

Vind manieren om extra ruimte te winnen

Denk na over manieren om extra ruimte te winnen waardoor een ruimtelijker en groter gevoel ontstaat in je inrichting. Wellicht kun je de eettafel en keuken met elkaar integreren. Wanneer de plafonds hoog genoeg zijn kun je opslagruimte aan het plafond creeren of een vide met logeerbed boven de bestaande woonruimte.

Je kunt zelfs een loft in je appartement zelf maken en er je entertainment-ruimte, leeskamer of kantoor van maken. Bekijk de plattegrond van je appartement van tevoren goed zodat je elke centimeter van de beschikbare ruimte op nuttige wijze gebruikt.

Plaats een trendy maar kleine keuken

In een kleine keuken koken is waarschijnlijk een van de moeilijkste taken om uit te voeren in een studio of eenkamerappartement. Ook hier geldt weer dat je de beschikbare ruimte optimaal moet gebruiken. Wat heb je echt nodig in de keuken? Plaats mooie kastruimte, een klein fornuis en voldoende keukengerei voor het aantal mensen dat de ruimte gaat bewonen.

Gebruik neutrale kleuren of wit zodat een luchtiger gevoel ontstaat. Gespiegelde oppervlakte bij de keukenkastjes kunnen er ook voor zorgen dat er een meer ruimtelijke sfeer ontstaat dan er werkelijk is. Probeer om iets meer opslagruimte te maken voor je keukengerei dan je op dit moment nodig hebt want dit zal in de toekomt zeker uitbreiden. Lees in dit artikel meer over hoe je een kleine keuken optimaal inricht.

Creeer functionele ruimtes

Kijk hoe een slim ontwerp en inrichten van functionele zones door Cristina Velani deze Parijse zolder een verrassend ruime look geven. De hal loopt over in de keuken, eetkamer en entertainment zone terwijl een hoogslaper is weggestopt boven de doorgang erachter. De ramen die tegen over elkaar liggen, zorgen voor een zee van licht in de ruimte en een aimabele sfeer in de moderne, rustieke ruimte.

Er zijn zelfs ruimte over voor een aantal decoratieve elementen op de in de muur verzonken planken. Richt grotere ruimtes in voor die delen waar je van plan bent om veel tijd door te brengen. Misschien vind he het fijn om de slaapkamer beneden te hebben en een hobbyruimte in te richten op de loft erboven. Het hangt allemaal af van hoe je graag wilt wonen in je een-kamer appartement. 

Maak gebruik van de volledige capaciteit

Moderne woonkamers van homify Modern

Meubels die tegelijkertijd als opslagruimte dienen, banken die in een comfortabel bed kunnen worden omgetoverd, de eettafel die met laptop ook als werkplek en kantoor kan fungeren, koffietafel en stoelen waar je tijdschriften en apparatuur in kunt opslaan. Vergeet geen enkele van je huidige bezigheden en benodigdheden die ook zullen gaan toenemen in de toekomst. 

Je kunt boekenkasten inrichten boven ramen, kasten naast de deuren en een kledingkast inrichten tegen een van de vrije muren. Wanneer je een shopaholic bent matig dan je gewoontes. Wees je bewust dat je op dit moment waarschijnlijk de ruimte niet hebt om zoveel items op te bergen. Geef wat je niet langer gebruikt weg of verkoop het. Op die manier voorkom je dat het rommelig wordt.

Hoe ziet jouw ideale indeling van je studio eruit?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!