15 Belangrijke Tips voor Meer Frisse Lucht in je Woonst

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
GROHE Essence New Grohe Nederland BV Moderne badkamers
Loading admin actions …

We weten allemaal wel hoe gezond buitenlucht is en waarom we veel naar buiten moeten gaan. Toch is elke dag gaan wandelen, fietsen of buiten sporten gemakkelijker gezegd dan gedaan. Of je het nu druk hebt op het werk en veel tijd doorbrengt achter je bureau of een bezig familieleven hebt, je spendeert gegarandeerd enorm veel uren binnenshuis. Omdat de buitenlucht van cruciaal belang is, moet je er dus voor zorgen dat die frisse lucht in huis kan komen. Daarom geven we je in dit ideabook graag 15 tips over waarom en hoe je de frisse buitenlucht naar binnen moet en kunt halen.

Waardoor ontstaat luchtvervuiling in je huis?

Meer ruimte en verbinding met buiten a-LEX Moderne ramen & deuren
a-LEX

Meer ruimte en verbinding met buiten

a-LEX

De lucht die in je huis hangt kan zeer snel vervuild geraken door de rook die vrijkomt tijdens het koken, het douchen, het roken van een sigaret, het schoonmaken en natuurlijk zorgen ook huisdieren, kaarsen, wierookstokjes en het hout in de open haard voor luchtvervuiling. Ook zweetgeuren tijdens het slapen, slechte geuren die vrijkomen uit vervuilende kleding of natte handdoeken, etc. kunnen ervoor zorgen dat de lucht in je woning niet lang fris blijft.

Wat als je niet goed/niet genoeg frisse lucht binnenlaat?

JEE-O Soho bath De Eerste Kamer Industriële badkamers Metaal Zwart
De Eerste Kamer

JEE-O Soho bath

De Eerste Kamer

Waarom is frisse lucht goed? Wel, zoals vermeld kun luchtvervuiling optreden omwille van verschillende redenen en als je niet genoeg frisse lucht binnenlaat of je huis op een verkeerde manier verlucht, dan kan die rook of vervuilende lucht leiden tot gezondheidsproblemen. Als deze rook te lang in huis blijft hangen, dan krijg je bijvoorbeeld te maken met hoofdpijn of irritatie aan de ogen. Neem je een warme douche of een bad en zet je erna geen raam open in je badkamer? Dan kan het voorvallen dat je snel te maken krijgt met vocht- of schimmelproblemen. Met frisse lucht kun je snel komaf te maken met die ongemakkelijkheden. Daarom is het dus aan te raden om buitenlucht binnen te laten.

Wanneer nog meer verluchten?

Diverse gerealiseerde projecten in Nederland Pieter de Jong Keukens Moderne keukens
Pieter de Jong Keukens

Diverse gerealiseerde projecten in Nederland

Pieter de Jong Keukens

Het is belangrijk om frisse lucht binnen te laten in je woning en kamer, maar toch zijn er bepaalde momenten waarop dat nog belangrijker wordt. Zo moet je nog meer lucht binnen laten net nadat je gedoucht hebt. Heb je geen raam in je badkamer? Dan moet je zeker opteren om een ventilatiesysteem te installeren in je badkamer, want als de badkamer niet genoeg geventileerd wordt kan er schimmel ontstaan omwille van het water. Ook na het koken moet je het raam even langer laten opstaan. Aangezien frisse lucht van buiten niet voldoende is, moet je ook de afzuigkap langer laten aanstaan na het koken, want daarmee zorgt je voor nog meer ventilatie.

Wat is het verschil tussen ventileren en verluchten?

Villa te Doetinchem - Detail raamkozijn Friso Woudstra Architecten BNA B.V. Moderne ramen & deuren
Friso Woudstra Architecten BNA B.V.

Villa te Doetinchem – Detail raamkozijn

Friso Woudstra Architecten BNA B.V.

We hadden het in dit ideabook al zowel over ventileren en verluchten, maar wat is nu het verschil tussen beide? Ventileren betekent dat je continu frisse lucht aanvoert én vervuilde lucht afvoert. Bij verluchting zet je ramen en deuren open zet om extra vervuilde lucht af te voeren, maar komt er niet veel frisse lucht binnen, zeker ook omdat vanaf het moment dat je het raam toedoet de vervuilde lucht niet meer afgevoerd wordt. 

Een dakraam doet altijd wonderen

Zomerhuis Midlaren Kwint architecten Minimalistische ramen & deuren
Kwint architecten

Zomerhuis Midlaren

Kwint architecten

Het is belangrijk om je slaapkamer goed te verluchten. Niet alleen omwille van de lucht, maar ook omdat je die muffe zweetgeuren weg kunt krijgen door het raam even te laten openstaan. Omwille van die redenen raden we aan om, als je de ruimte en mogelijkheid hebt, een dakraam te installeren. Dankzij zo’n raam kun je niet alleen zelf bepalen hoeveel lucht er binnenkomt, maar kun je ook tijdens de zomer rekenen op een verkoelende bries.

Het hele jaar door ventileren met duurzame ventilatieroosters

GROHE Essence New Grohe Nederland BV Moderne badkamers
Grohe Nederland BV

GROHE Essence New

Grohe Nederland BV

Ventilatieroosters zien er esthetisch gezien misschien niet altijd perfect uit, maar toch mogen ze niet ontbreken in je huis. Dit is omdat je dankzij zo’n rooster de mogelijkheid hebt om gedurende het hele jaar op een natuurlijke wijze te ventileren. Je hoeft ook geen schrik te hebben dat, als het warm is in huis, de warme lucht naar buiten zal gaan, want met de ventilatieroosters verdwijnt de warmte niet uit je huis. Hierdoor zijn ze zeer geschikt als je je huis op een duurzame manier wilt isoleren.

Met een mechanische ventilatie houd je de lucht langer fris

Restauratie en verbouw van voormalig Gemeentehuis Oudenrijn, De Meern op ten noort blijdenstein architecten Moderne badkamers
op ten noort blijdenstein architecten

Restauratie en verbouw van voormalig Gemeentehuis Oudenrijn, De Meern

op ten noort blijdenstein architecten

In tip 6 hadden we het over ventilatieroosters en natuurlijke ventilatie, maar je kunt gerust ook gebruik maken van een mechanisch ventilatiesysteem zoals bijvoorbeeld de ventielen in het plafond van de badkamer, toilet of keuken. Deze zuigen altijd de lucht weg uit het huis en dankzij de ventilatieroosters komt er dan frisse lucht in je huis terecht.

Het goed onderhouden van je ventilatiesystemen is key

Of je nu dus kiest voor een natuurlijk ventilatiesysteem, een mechanisch of een afzuigkap voor in je keuken, het is altijd zeer belangrijk om die systemen op een zeer goede manier te onderhouden. Dit is omdat als ze vuil worden, ze de luchtkwaliteit zullen verminderen waardoor de lucht minder lang fris blijft. Zo moet je de roosters een aantal keren per jaar schoonmaken met een stofzuiger met een dunne slang. Schakel ook gerust eens een van onze professionals in als je hulp wenst bij het kiezen, installeren en kuisen van je ventilatiesysteem.

Onderhoud de items in je woning voor een langere frisheid

Als je net frisse lucht binnengelaten hebt, wil je niet dat die lucht meteen vervuild wordt. Om ervoor te zorgen dat de lucht lang fris blijft, is het belangrijk om de items in je woonst goed te onderhouden. Zo moet je regelmatig je bedlinnen en handdoeken wassen, want die houden stof en vuil vast die de lucht vervuilen en ook tapijten, kussens en gordijnen moet je vaak schoonmaken via deze tutorial omwille van dezelfde redenen. Ga tijdens je wekelijkse schoonmaak ook zeker in de hoekjes zodat het vuil geen kans krijgt om zich op te hopen.

Luchtzuiverende planten zijn je perfecte metgezellen

Planten kunnen er ook voor zorgen dat de lucht lang gezond en fris blijft. Dit is omdat planten de lucht zuiveren en sommige soorten zijn daar een echte krak in. Als je uitzonderlijk goede luchtzuiverende planten in huis haalt zoals cactussen of vetplantjes, voeg je niet alleen een prachtig element toe aan je gehele woonst, maar zorg je er ook voor dat de lucht op een natuurlijke manier gezuiverd wordt en langer fris blijft.

Laat schadelijke schoonmaakproducten achterwege

Aanbouw jaren 30 woning Joolsdesign Moderne keukens
Joolsdesign

Aanbouw jaren 30 woning

Joolsdesign

Om de lucht nog langer frisser en gezonder te houden, is het gebruik van schoonmaakproducten met chemicaliën af te raden. Die kunnen namelijk allergieën en luchtvervuiling veroorzaken. Denk je dat je je huis niet kunt laten blinken zonder deze producten? Dan moet je zeker natuurlijke en gezonde producten gebruiken zoals citroen of natriumbicarbonaat

Houd die vervelende fruitvliegjes buiten

We hebben allemaal al wel eens te maken gekregen met die vervelende fruitvliegjes die aangetrokken worden door het rottende fruit (en ook groenten). Deze vliegjes zijn niet erg prettig om te zien en ze zorgen ook voor de luchtvervuiling waardoor de frisse lucht niet lang fris en gezond blijft. Daarom raden wij aan om vers fruit en groente vlak voor gebruik te wassen en dus niet vooraf. Als je kookt, is het belangrijk om je etensresten weg te gooien in een vuilnisbak met een afsluitbare klep en als je wat eten opzij zet (om te laten afkoelen, om later in de dag op te eten, etc.), doe het dan in doosjes die je kunt afsluiten met een deksel. Zo voorkom je fruitvliegjes en luchtverontreiniging.

Woon je naast een drukke snelweg? Dan zijn luchtreinigers een must!

Woon je naast een drukke (snel)weg of is je kantoor gelegen langs een straat waar veel auto’s voorbij komen? Dan moet je zeker opteren voor luchtreinigers. De fijnstofconcentraties van de voertuigen kan namelijk voor gezondheidsklachten zorgen en een luchtreiniger helpt om die negatieve gevolgen te verminderen/voorkomen. Dit is omdat de luchtreinigers van onze professionals meer dan 95% van de deeltjes uit de lucht verwijderen waardoor je steeds frisse en gezonde lucht bekomt.

Laat je huisdieren zo veel mogelijk buiten rondlopen

Kleine loft met scadinavische stijl Studio Jonna Klumpenaar Scandinavische woonkamers Hout Wit
Studio Jonna Klumpenaar

Kleine loft met scadinavische stijl

Studio Jonna Klumpenaar

Het is ook belangrijk dat als je beestjes in je huis hebt (die je, in tegenstelling tot de fruitvliegjes, wel degelijk wilt), je huisdieren zoals honden of katten vooral buiten laat spelen. Dit is omdat zij er jammer genoeg voor zorgen dat de lucht in je huis niet lang fris blijft. Als je dan toch je huisdieren dichtbij je wilt, dan is het belangrijk om ze uit de slaapkamer te houden. Je wilt namelijk vooral frisse lucht behouden in je slaapkamer. We raden ook aan om geen kattenluikje te installeren, want als dit openblijft of je kat regelmatig naar binnen en buiten gaat, dan kan vervuiling naar binnen komen.

Met luchtzuiverende olie je huis en geest verluchten

Renovatie Woonhuis Amsterdam YBB Architecture Amsterdam Moderne woonkamers
YBB Architecture Amsterdam

Renovatie Woonhuis Amsterdam

YBB Architecture Amsterdam

Wil je voor frisse lucht in je huis zorgen en tegelijkertijd een gelukzalig gevoel ervaren? Dan moet je zeker eens een beroep doen op etherische oliën. Als je bijvoorbeeld sinaasappeloliën, oliën met lavendelgeur of naar munt ruikende oliën koopt, dan zorg je er in een instant voor dat je huis zeer lekker ruikt waarvan je ongetwijfeld zeer gelukkig wordt. De oliën hebben ook een ontsmettende werking en zorgen er ook voor dat de lucht fris blijft en de vervuiling verminderd wordt.

Heb je nog meer tips om frisse lucht in je huis binnen te laten komen? Deel die dan met ons via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!