Tips om Kleuren in de Keuken te Gebruiken

Tiewen Visser Tiewen Visser
Appartement IJburg, Amsterdam, ÈMCÉ interior architecture ÈMCÉ interior architecture Moderne keukens Hout Groen
Loading admin actions …

De keuken schilderen we vaak wit of grijs en dat snappen we maar al te goed. In de meeste interieurs is een witte of grijze keuken mooi en zorg je voor rust en eenvoud die je op kunt vullen met accessoires.

Dat wil echter niet zeggen dat iedereen dan maar slaafs een witte of grijze keuken in huis moet zetten. Het mooiste aan interieurs is dat je helemaal je eigen ding kunt doen en los kunt gaan met kleuren en patronen wanneer je dat wilt.

In dit Ideabook geven we je daarom graag wat inspiratie mee om over welke kleuren in de keuken passen en hoe het keuken kleuren kiezen in zijn werk gaat. We geven je daarom graag een paar keuken kleuren voorbeelden mee zodat je helemaal up to date bent met alle inspiratie.

Zwart als de nacht

Als je op zoek bent naar een goede kleur in je keuken, is het soms lang zoeken. Zwart zal sowieso niet zo snel in je opkomen omdat dit een beetje negatieve connotaties heeft. Dat vinden wij jammer, omdat je met zwart hele mooie dingen kunt maken. Deze schitterende keuken laat dat feilloos zien. De witte vloer en de zwarte achterwand vormen samen met de houten keukenblokken een schitterend samenspel van kleuren, vormen en stijlen. Ja, zwart kan een ruime kleiner doen lijken, dus pas ermee op. Een goede interieurontwerper weet echter vast wel raad met zwart. Dus laat je informeren door de professionals voordat je met zwart in de weer gaat.

Subtiel groen

We hebben op deze website al vaker het belang van de groene kleur aangegeven. Groen geeft rust en combineert goed met hout, wit grijs en met name planten en bloemen in huis. Een ideale kleur dus ook voor de keuken. Deze mooie cyaan-achtige kleur groen op de muur is een subtiele kleurhint in een verder strakke en minimalistische keuken. Kleuren hoeven dus zoals je ziet niet overdadig te zijn wanneer je ze toepast in je keuken.

Klassiek blauw

Donkerblauw is altijd een klassieker geweest in huis, zeker in de keuken Dat komt waarschijnlijk door de tegeltjes die hier zo mooi bij staan. We zullen daar later wat dieper op ingaan.

Hoewel je blauw natuurlijk niet per se in een klassieke keuken hoeft toe te passen, is het wel de meest ideale soort keuken voor deze kleur. Wie een moderne keuken wil, met strakke (of zelfs glimmende) kastdeurtjes, gaat liever voor een tikkeltje feller blauw dan het blauw wat we hier zien. Combineer dit type klassieke keuken overigens het liefst met een mooie schouw en een groot klassiek fornuis voor het ultieme effect.

Durf te combineren

Wil je kleur gebruiken in je keuken? Dan moet je ook durven te combineren. Hiervoor hebben we een aantal veilige opties met je doorgenomen, maar nu gaan we toch echt voor het wat meer ruigere kleurwerk. Groen, zalmroze en blauwgrijs? Ja, die kleuren komen samen in deze fan-tas-tische woonkeuken. En waarom het zo goed combineert? Omdat er over de kleurencombo's is nagedacht. Dus ga niet in het wilde weg aan de slag met de gekste combinaties. Paars met rood en blauw, dat gaat hem niet worden. Hoe je erachter komt of het bij elkaar past? Gebruik proefverf, waaiers of proefstaaltjes van kastdeuren. Vergelijk alles met elkaar en gebruik misschien zelfs een goede 3D-keukenplanner om een overzicht te krijgen van je kleurencombo's.

Een rode baan

Laten we weer terugkeren naar het meer subtiele kleurgebruik. In deze keuken zijn geen tegels gebruikt, maar een spannende rode baan die met verf is aangebracht. Verf was jarenlang niet echt keukenproof, maar tegenwoordig zijn er zoveel vetvrije, spatvrije, vlekvrije en waterafstotende verfsoorten op de markt, dat je je geen zorgen meer hoeft te maken per se tegels te moeten gebruiken in je keuken. Dit opent een reeks aan deuren om met te gekke kleuren aan de gang te gaan natuurlijk. Zoals dit spannende rood.

kies voor legerkleuren

Legerkleuren zijn dit jaar populair in het straatbeeld, maar waarom zou je ze niet in huis halen? Mosgroen, legergroen, khaki of welke kleur dan ook in deze waaier aan groenen en bruinen, past prima in de moderne keuken. Zoals je kunt zien op deze foto passen de accessoires namelijk perfect bij legergroen en combineert hout natuurlijk geweldig. Legergroen is stiekem zo basic, dat je eigenlijk vergeet dat je een kleur op de muur hebt.

Delfts blauw

We hadden het er al een beetje over, maar niets is zo typerend voor de Hollandse keuken als Delfts blauw. En nee, je hoeft geen klassieke keuken te hebben om aan de slag te gaan met blauw-witte tegeltjes. Zoals je in dit schitterende moderne interieur kunt zien, gaan die tegeltjes ook prima samen met strakke keukens, stalen trappen en witte muren. Delfts blauw is dus van alle markten thuis.

Mintgroen

Keuken kleuren vinden is niet gemakkelijk, dat heb je nu wel gezien. De truc is om iets te vinden waar je verliefd op wordt. Mintgroen kan zo'n kleur zijn. Deze mooie, minimalistische keuken laat zien wat de kracht is van mintgroen. Het geeft de keuken niet alleen rust, zoals het cyaan-groen dat we eerder zagen, maar geeft ook een zekere mate van zuiverheid aan de keuken. Mintgroen is ook heerlijk tijdloos. Je raakt er met andere woorden niet zo snel op uitgekeken.

Bam! Geel!

We konden het niet laten ook wat knallende kleuren de revu te laten passeren. Knallend geel is een van die kleuren en is misschien niet ieders kopje thee. Deze keuken met speelse vormen en een geel plafond, laat zien wat geel kan doen met je interieur. En ja, geel gaat nog steeds het beste samen met wit en zwart, ook al herinnert je dat misschien aan een wesp of bij. De natuur heeft goed begrepen dat deze kleuren, kleurenvrienden zijn.

Durf je uit te leven, maar blijf subtiel

Kleuren in je interieur toepassen mag ook best lekker gek. We vragen ons alleen af tot hoeverre kleurengekte leuk blijft in de keuken. We denken dat deze foto een bovengrens aangeeft van wat stijlvol blijft. Want, ja er is kleur, ja er gebeurt veel maar nee, het is geen kleurenfestijn. Wit houdt de balans in de keuken en dat is en blijft toch belangrijk in deze ruimte.

Durf vormen te kiezen

Naast kleuren, moet je ook vormen durven te kiezen in je keuken. Dit barretje van een mediterrane stijl keuken laat zien wat naast kleuren ook vormen en patronen kunnen doen met een keuken en hoe je ondanks het gebruik daarvan, rust kan behouden in je interieur. Het geheim? Balans. Een witte vloer, een witte muur of een effen kleur, zorgen dat overdaad niet schaadt in de keuken.

Schoolbordenverf

Tot slot willen we je deze keuken niet onthouden. Schoolbordenverf is al een tijdje een plaatsvervanger voor prikborden of magneetborden en de ideale plaats om boodschappen aan de rest van de familie achter te laten. Koop speciale stiften of krijtjes en ga lekker aan de slag met recepten op de muur of te gekke tekeningen.

Welke kleur wil jij graag in de keuken?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!