15 Uitstekende Vrijetijdsactiviteiten in en Rondom je Huis

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Nieuwbouw met karakter Lew interieur design Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Komt de zomer eraan en betekent dit meer vrije tijd voor je? Dan heb je ongetwijfeld al nagedacht waaraan je die extra vrije uren wilt besteden. Wil je graag een dagje weg gaan, meer tijd besteden met vrienden en familie, je huis opknappen, etc.? Er zijn oneindig veel mogelijkheden in verband met wat te doen in je vrije tijd. Om je op weg te helpen, geven wij je hier een perfect ideabook mee waarin je 15 uitstekende vrijetijdsactiviteiten terugvindt, die je zowel tijdens je vrije uren alsook tijdens een eventuele vakantie kunt uitvoeren. Gaande van het grondig onder handen nemen van je huis/tuin of het ontwerpen van leuke en creatieve accessoires en items met je kinderen, je vindt het allemaal in dit artikel!

Neem je interieur volledig onder handen…

Nieuwbouw met karakter Lew interieur design Moderne woonkamers
Lew interieur design

Nieuwbouw met karakter

Lew interieur design

De grote kuis van je huis is niet de leukste activiteit, maar toch is het aangeraden om dit te doen. Als je je huis een grondige schoonmaakbeurt geeft aan het begin van je dag, dan kun je de rest van of dag doorbrengen in een kraaknet huis. Om ervoor te zorgen dat die grote kuis sneller gaat, geven we je hier enkele tips mee:

 • Gooi eerst de overbodige items weg: Heb je spullen die je al lang niet meer gebruikt hebt of items die kapot zijn? Gooi ze dan weg of geef de nog intacte spullen aan een goed doel. Zet de items die je wel nog bijhoudt pas terug in de kasten als de grote schoonmaakbeurt gedaan is.
 • Stofzuigen doet wonderen: Wil je de grote kuis vergemakkelijken? Stofzuig dan regelmatig of veeg vlekken direct weg als je er mee te maken krijgt. Zo geef je het vuil niet de kans om zich op te hopen en de vlekken niet de kans om in te trekken.

… en zeker ook de keuken

Dubbel hoge leefkeuken ARCHiD Klassieke keukens
ARCHiD

Dubbel hoge leefkeuken

ARCHiD

Het is belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan het kuisen van je keuken, zeker als je van plan bent om meer te koken tijdens je vrije tijd. Je moet al je borden, glazen, bestek, etc. proper maken en checken of al je voeding nog binnen houdbaarheidsdatum is. Natuurlijk moet je ook je koelkast, diepvries, oven en magnetron schoonmaken. Het kuisen van die oven zal waarschijnlijk langer duren dan dat je wilt, maar dankzij dit ideabook gaat het wel gemakkelijker.

Geef je woning een snelle make-over!

Deurbeslag Marcotte Style Deuren
Marcotte Style

Deurbeslag

Marcotte Style

Als je meer de creatieve kant wilt uitgaan, dan moet je zeker eens je interieur een make-over geven. Dit kan zeer eenvoudig en snel! Zo kun je je deuren in een totaal andere kleur schilderen, want als je voor een felle kleur kiest, dan krijgen die kamers direct een totaal andere vibe.


Eerst moet je je deuren opschuren en afkuisen met een vochtige doek. Daarna moet je de klinken, scharnieren, etc. afplakken met schilderplakband zodat je niet onnodige items beschildert. Leg een doek op de vloer en begin daarna te schilderen met een verfroller. Als je meerdere lagen wilt aanbrengen, wacht dan tot de laag droog is (meestal na 30 minuten) voordat je een nieuwe aanbrengt. Als je klaar bent met schilderen, moet je gewoon de plakband verwijderen en kun je genieten van een totaal nieuwe ruimte.


Je kunt deze korte tutorial niet alleen toepassen voor deuren, maar ook voor bijvoorbeeld de deuren van badkamerkasten, keukenkasten, etc.

Fleur je interieur op met zelfgemaakte accessoires

Eethoek, verlengde tafel Regina Dijkstra Design Eclectische eetkamers
Regina Dijkstra Design

Eethoek, verlengde tafel

Regina Dijkstra Design

Ben je in een creatieve bui? Opteer dan om tijdens je vrije tijd zelfgemaakte items te ontwerpen. Hiermee laat je niet alleen je creativiteit de vrije loop, maar kun je ook je huis versieren met je eigen accessoires. Zo kun je:

 • Gemakkelijk te maken placemats ontwerpen: Als je een grote familie hebt of een etentje voor vrienden organiseert, dan mogen zelfgemaakte placemats niet ontbreken. Tijdens je vrije tijd een ontwerp maken van zo'n placemat is namelijk gemakkelijker dan dat je denkt. Het enige wat je er voor nodig hebt, zijn PVC rotan stof, een bord, potlood, schaar, spuitverf en spray vernis. Zet het bord op de stof, teken de omtrek, knip de vorm uit en bespuit dit met de gewenste verf. Daarna kun je je eigen wondermooie placemats aanschouwen.
 • Een prikbord van kurk maken: Een kurkenprikbord is zeer gemakkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt is een vel kurk, een kader, een snijmes en een paar pinnen. Je kunt niet alleen de grootte en vorm kiezen van het bord, maar je kunt ook zelf bepalen welke items je op het bord hangt. Ga je voor foto’s, recepten, quotes, etc.? Begin alvast te brainstormen! Je kunt ook altijd

een van onze professionals

 • inschakelen om je te helpen.

Zorg voor een ultra-vrolijke vibe!

Als je het zonnig vakantiegevoel in huis wilt halen, dan moet je kleurrijke en zonnige accessoires van onder het stof halen zoals fel gekleurde kussens, die tuintafel -en stoelen, de kleurrijke bloempotten, etc. Ook andere vakantie-items zoals een hangmat, prachtige palmplant, zonnebril, hoed, reiskoffers, etc. mogen niet ontbreken. Wat dacht je van prachtig behangpapier zoals in dit voorbeeld?!

Beleef uren kinderplezier met deze activiteiten!

Examenproject 2015: Top 2000 nummers vertaald naar prachtige interieurconcepten Nimeto Utrecht Minimalistische woonkamers
Nimeto Utrecht

Examenproject 2015: Top 2000 nummers vertaald naar prachtige interieurconcepten

Nimeto Utrecht

Ben je de trotse ouder van een paar kinderen en wil je uren familieplezier beleven tijdens je vrije tijd? Dan moet je zeker eens deze activiteiten op je to-do lijstje zetten:

 • Laat de Picasso in jullie los: Een tekenspel spelen of samen met de kinderen een schattige tekening maken, het tekenen zal ongetwijfeld uren plezier opleveren. Als je dit tof gevoel op elk moment van de dag in huis wilt halen, dan moet je zeker eens een tekenbord aan de muur hangen.
 • Binnenpicknick: Maak samen lekkere hapjes en drankjes, koop of maak een prachtig picknickleed, laat je kinderen plastic servies kiezen (je kunt dit servies daarna gebruiken om te schilderen) en doe het allemaal in een prachtige picknickmand die je in je woonkamer zet. Geniet daarna van je heerlijke gerechten en plezante familietijd!


Nog meer kinderactiviteiten voor binnen!

Omdat er nooit genoeg familie -en kinderactiviteiten zijn, geven we je er nog graag twee mee:


 • Kennen jullie het spelletje ‘the floor is lava’? Wel, beeld je in dat de vloer water is deze keer. Neem een tapijt of zetel en gebruik die als ‘boot’ om zo het water de baas te blijven. Pas wel op voor de golf of de haaien.
 • Loop over je eigen catwalk: Als je je kledingkast onder handen gaat nemen, kun je dat moment ook gebruiken om samen met je kinderen je eigen modeshow te organiseren en alle kleren aan te trekken. Zo zie je direct welke kleding nog geschikt is en welke niet en beleef je een onvergetelijke tijd.

Haal het vakantiegevoel in huis!

Stolpboerderij in Noord - Holland Decoussemaecker Interieurs Moderne mediakamers
Decoussemaecker Interieurs

Stolpboerderij in Noord – Holland

Decoussemaecker Interieurs

Wil je tijdens je vrije tijd een echt vakantiegevoel beleven? Haal dan de tropische vibe in huis dankzij de volgende tips:

 • Dompel jezelf onder in de beste vakantiefilm -en series: Maak een reis rond de wereld vanuit je luie zetel door prachtige films, series en documentaires over reizen te bekijken. Denk daarbij zeker bijvoorbeeld eens aan Into the Wild en Eat Pray Love.
 • Maak vakantiegerechten: Laat je dagelijkse kookkunsten achterwege en zet bijvoorbeeld heerlijke vakantie gerechten zoals pasta en pizza, Thaise curry of Spaanse tapas op tafel.

Groene vingers? Dan mogen deze planten en bloemen niet ontbreken!

Hou je graag van groen en wil je tijdens je vrije tijd je huis opvrolijken met bloemen en planten? Kies dan voor de volgende soorten want die zien er nog mooier uit tijdens de zomer:

 • Anthurium of Flamingoplant
 • Gardenia of Kaapse Jasmijn
 • Strelitzia of Paradijsvogelplant
 • Spathiphyllum of Lepelplant
 • Bromelia

Maak je tuin en terras zomer-klaar

Flora's Hof in Utrecht groenpartners Klassieke tuinen
groenpartners

Flora's Hof in Utrecht

groenpartners

Kun je tijdens je vrije tijd genieten van heerlijk warm weer en ben je een bezige bij met een tuin? Denk er dan eens over na om je tuin en ook terras zomer-klaar te maken. Meestal moet je dit tijdens het voorjaar doen aangezien je dan tijdens de volledige zomermaanden kunt genieten van al dat groen. Toch kun je dit ook zeker in de zomer doen aangezien er bloemen en planten zijn die direct beginnen te groeien als je ze plant. We zullen hier laten nog op ingaan.


Je tuin en terras zomer-klaar maken kan op volgende manieren:

 • Haal je verticulteermachine boven en laat de grond ademen. Voeg daarna gerust wat bemesting toe want je planten kunnen nooit genoeg voeding hebben.
 • Het is ook belangrijk om onkruid te verwijderen. Niet alleen tussen en rondom de planten, maar ook tussen de tegels of houten planken van terras.

Neem je tuinaccessoires onder handen

speelruimte Buro Floris Moderne tuinen
Buro Floris

speelruimte

Buro Floris

Natuurlijk is het ook belangrijk om je tuinaccessoires te verzorgen zodat je tijdens je vrije tijd kunt genieten van een onvergetelijke familietijd in je eigen speeltuin of van een ontspannende namiddag in je ligstoel. Om van die heerlijke ontspanning in de vrije tijd te kunnen genieten, moet je:

 • Je speeltuigen checken: Heb je speeltoestellen voor kinderen in je tuin staan zoals een schommel en/of glijbaan? Test dan of dat die speeltoestellen geen schade vertonen of versleten zijn, want je wilt natuurlijk dat je kinderen veilig kunnen spelen.
 • Je tuinmeubels terug laten blinken: Je houten tuinmeubels kun je afspuiten of afwassen met water en je kunststoffen meubels kun je afvegen met een vochtige doek. Gebruik ook gerust wat vernis om ze weer te laten schitteren.

Maak nieuwe prachtige items voor in je tuin

Je kunt gerust eens in je tuinhuis kijken of je leuke spullen hebt, maar je kunt tijdens je vrije tijd ook prachtige items maken voor in je tuin. Zo kun je je wagen aan:

 • Het maken van tafeldecoratie van wijnflessen: Zo kun je de flessen doormidden snijden en er theelichtjes in plaatsen (snij in de breedte) of de flessen vullen met leuke planten of bloemen (snij de fles dan in de lengte). Je kunt ook gerust kaarsen in die wijnflessen zetten zoals in het design hieronder.
 • Het ontwerpen van een verticale tuin: Heb je al veel groen, maar wil je je tuin nog groener maken? Dan kun je absoluut eens je eigen verticale tuin ontwerpen. Dit kun je doen door bloemen omhoog te hangen in potten of een pallet tegen de muur te plaatsen en daar bloemen en planten op plaatsen. 


Onvergetelijke familieactiviteiten voor buiten

terras/ bank en zandbak ineen Buro Floris Moderne tuinen
Buro Floris

terras/ bank en zandbak ineen

Buro Floris

Je vrije tijd met je familie doorbrengen in je tuin? Dan hebben wij hier enkele leuke familieactiviteiten verzameld voor je die je absoluut eens moet uitproberen:

 • Maak je eigen zandbak: Heb je hout over? Ontwerp er dan je eigen zandbak mee. Het enige wat je moet doen is het hout in de gewenste grootte te zagen en op te schuren. Leg het daarna in de gekozen vorm en vul het met zand. Een zandbak is perfect voor je kinderen, want zij kunnen met verf aan de slag gaan om de zandbak een kleurtje te geven en zullen ook ongetwijfeld uren beleven in het zand zelf.
 • Hang tuinlichtjes op. Als je je tuinlampjes ophangt, dan kun je niet alleen rekenen op een leuke familieactiviteit, maar maak je de tuin ook direct veel gezelliger, kleurrijker en unieker.

Fleur samen met je kinderen je tuin op

Kindvriendelijke tuin Studio Linda Lavoir Moderne tuinen Stenen
Studio Linda Lavoir

Kindvriendelijke tuin

Studio Linda Lavoir

Natuurlijk zijn er nog meer buiten-familieactiviteiten die je kunt doen in je vrije tijd en daarom geven wij je er nog graag twee mee:  

 • Neem je kinderen mee naar de bloemenwinkel en kies samen met je kinderen de planten en bloemen uit voor in je tuin. Je kinderen zullen zich ongetwijfeld laten overdonderen door alle kleuren en soorten bloemen en vinden het planten en verpotten van die planten en bloemen ook zeer leuk.
 • Wil je nieuwe potten voor je bloemen en planten maken? Laat je kinderen dan de bloempotten schilderen. Ze beleven niet alleen plezier tijdens het verven, maar ook erna als ze telkens hun potten zien.

Laat je tuin nog meer schitteren dankzij deze zomerplanten

Ook tijdens de zomer kun je gerust nog planten en bloemen in je tuin zetten. Dit is omdat ze direct na het planten beginnen te groeien en tot en met oktober in bloei staan. Je kunt ze gemakkelijk in volle zon of halfschaduw plaatsen en ze komen prachtig tot hun recht in een pot, hangende mand of tuin. Je moet zeker overwegen om deze onderstaande bloemen en planten te planten:

 • Impatiens
 • Begonia
 • Petunia
 • Dianthus
 • Anthirrum


Ken je nog meer leuke vrijetijdsactiviteiten voor in en rondom je huis? Deel die dan met ons via de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!