7 tips voor jouw perfecte trap | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

7 tips voor jouw perfecte trap

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Marion Rocher Modern
Loading admin actions …

Tegenwoordig verdient een huis met meerdere verdiepingen toch echt de voorkeur ten opzichte van een huis met enkel de begane grond. Of het nu een huis met twee of drie verdiepingen betreft, we komen ze een stuk vaker tegen dan bungalows of huizen met maar een enkele verdieping. Natuurlijk is een trap in een huis met meerdere verdiepingen onontbeerlijk, je hebt 'm nu eenmaal nodig om van de ene verdieping naar de andere verdieping te komen. Maar hoe kies je nu een trap die past bij jouw stijl en huis? Het is niet makkelijk de juiste soort trap te kiezen, het vraagt nog best wat voorbereiding. Wij nemen je aan de hand en bespreken de mogelijkheden zonder hierbij de randvoorwaarden uit het oog te verliezen. Want of je een rechte trap, een trap-met-hoek of misschien zelfs een wenteltrap nodig hebt, is nu eenmaal afhankelijk van de ruimte waar de trap moet komen. Ook het soort trapleuning waar je voor kunt kiezen bespreken we. Laten we allereerst uitgaan van jouw persoonlijke stijl en voorkeuren, op basis hiervan kunnen we een spreekwoordelijke stap verder op de designtrap zetten. Welke soort trap kies jij?

Kies je trap

Voordat we op zoek gaan naar de juiste trap voor jou is het goed eens even bij jezelf te rade te gaan. Wat is eigenlijk je stijl? Als voorbeeld nemen we even deze moderne en kleurrijke woonkamer. We zien hoe zowel de materialen als de kleuren samenvallen tot een mooi geheel. Dit is het streven wanneer je overgaat tot het aanleggen van een nieuwe trap. Wat is jouw ideale materiaal, en waar baseer je dat op? Door eens goed rond te kijken in je huis en bijvoorbeeld je favoriete meubelstuk te selecteren kom je tot een basisprincipe. Op basis hiervan bepaal je vervolgens aan welke voorwaarden je nieuwste aanwinst moet voldoen.

Een trap direct aan de woonkamer

Het plaatsen van een trap aansluitend op de woonkamer moet voldoen aan een aantal voorwaarden om je woning te complimenteren. Als de stijl van de trap in die situatie namelijk niet direct aansluit bij de stijl van je inrichting, sla je een behoorlijke flater. In deze foto zien we een industrieel ingerichte loft met een geweldig glanzende houten vloer. Een prachtige combinatie van industriële en natuurlijke materialen die we vervolgens ook netjes weer terugzien in de stijl van de trap. Een goed voorbeeld dus van het vertalen van je stijl in de materialen en look van je trap.

Elegant houtwerk

Villa Louise Klassieke gangen, hallen & trappenhuizen van Foto Buro Brabant Klassiek
Foto Buro Brabant

Villa Louise

Foto Buro Brabant

Een ander mooi voorbeeld van het aanpassen van de stijl van je trap aan je huis is de trap die we hier op de foto zien. De trap is hierbij vrijwel volledig geintegreerd in de rest van de ruimte. Dit is vooral te danken aan het feit dat hier overal exact dezelfde donkere houtsoort gebruikt is waardoor een knap geheel ontstaat. Ook de bewerking van het hout komt overeen op verschillende punten. Kers op de taart is het gebruik van dezelfde stijl fauteuils in subtiel andere kleuren.

Kies je balustrade

Ook hier weer dicteert de algehele stijl van het huis de stijl van de trap. In deze foto zien we een extreem moderne en minimalistische trap waarbij voor de materialen is gekozen voor cement, staal en glas. Je zou het een gebrek aan balustrade kunnen noemen, maar wij zien er vooral een functioneel gebruik van het materiaal in waardoor het juist extra diepte krijgt. Ga je voor een geheel andere stijl? Landelijk bijvoorbeeld kan vragen om een meer bewerkte balustrade, mogelijk van gegoten ijzer met subtiele krul. 

Houten railing

Hierboven zagen we een zeer moderne uitvoering van een trap. En hoewel de trap die we hier zien ook glas in de verwerking heeft zitten, zien we dat de uitstraling heel anders is. Modern maar toch landelijk met veel oog voor natuurlijke materialen. Graag wijzen we je in deze foto op het gebruik van de houten reling die de trap perspectief geeft. Door voor het materiaal van deze reling hetzelfde soort hout te gebruiken als de treden wordt een mooi geheel neergezet. Wanneer je in je eigen huist kiest voor een houten reling is dit zeer aan te bevelen. 

Een open trap met twee relingen

Melin Esgob, Llannerch-y-Medd, North Wales van Capra Architects Rustiek & Brocante
Capra Architects

Melin Esgob, Llannerch-y-Medd, North Wales

Capra Architects

Een wenteltrap is niet voor iedereen weggelegd, ze moeten namelijk goed passen binnen de ruimte en nemen daarin bovendien veel plek in. Maar wanneer je woning vraagt om een wenteltrap, wie ben jij dan om daar tegenin te gaan. Let er wel op dat je bij een wenteltrap de 'loze' ruimte in het midden netjes vult. Kies een materiaal dat past bij je trap, of ga voor een meer ludieke invulling. In deze trap is prachtig gebruik gemaakt van de uitwerking van het thema 'natuur'.

Gebruik de loze ruimte

Manhattan Micro-Loft Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Specht Architects Modern
Specht Architects

Manhattan Micro-Loft

Specht Architects

Ook bij een 'gewone' trap is de kans groot dat je loze ruimte in te vullen hebt. Onder de trap bevindt zich dan namelijk altijd een ruimte die naar wens te vullen is. Het plaatsen van kastruimte is dan een optie -het is hier mooi en origineel gedaan-, maar ook het creëren van een extra kamer bij een hoge trap of het inbouwen van een nis is een optie. Ook hier geldt weer dat het de moeite loont om in gesprek te gaan met een designer alvorens je een keuze maakt.

Welke trap doet jouw hart sneller kloppen? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!