Dit is waarom je een huis zou moeten bouwen voor twee generaties

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Schuurwoning Leusden Kwint architecten Moderne huizen
Loading admin actions …

Alhoewel het in sommige culturen normaal is om in een multi-generatie-huis te wonen, is deze trend de laatste jaren afgenomen. En dat is jammer want er zitten zoveel voordelen vast aan het samenwonen met je ouders of kinderen. Praktisch gezien, zijn de prijzen van vastgoed ook behoorlijk hoog in deze tijd en samenwonen met familieleden kan deze financiele last naar beneden brengen. Sterker nog: de keuze om samen te wonen met familie kan huiseigendom mogelijk maken waar het anders niet zou kunnen.

Persoonlijk gezien is een twee generatie-huishouden een verrijkende ervaring voor iedereen. Samenwonen in een groep brengt hechtere relaties tot stand en bevordert gevoelens van liefde en sociale steun in ieder lid van de familie. Wie wil daar nu niet voor kiezen?

Bouwen op land dat al in eigendom is, is een perfecte manier om geld te besparen. Denk er maar eens over na: geen hypotheek betekent dat je meer kunt investeren in het bouwen of renoveren. En wanneer er meer familieleden kunnen werken is er ook meer gezamenlijk inkomen voor het gemeenschappelijk huishouden en de boodschappen. Lees mee en kom erachter dat wonen in een meer-generatie-huishouden op allerlei manieren geld bespaart.

Je kunt het land van je ouders gebruiken

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het soms zeer lastig om een plek te vinden om een nieuw huis te bouwen. Dit komt vooral omdat in dicht bevolkte gebieden de bebouwing enorm is toegenomen. Het is resultaat is dat er simpelweg minder ruimte beschikbaar is. Eigenlijk was eigendom van land veel gewoner in vorige generaties. Wanneer je ouders toevallig het geluk hadden om hun eigen land te kopen een aantal jaar geleden en ze het nog steeds in eigendom hebben dan biedt dit onroerend goed waarschijnlijk een enorm potentieel vanwege de locatie en kwaliteit van het land.

Grootouders zorgen voor de kinderen en andersom

Een andere manier om elke maand geld over te houden is wanneer je mensen in de buurt hebt die gratis kunnen babysitten. De kleintjes toevertrouwen aan de liefdevolle zorg van je ouders op leeftijd is een ideale manier om de kosten van kinderopvang te beperken. Daarbij komt dat deze regeling ervoor zorgt dat je meer uren kunt werken zonder dat je meer uren kunt werken zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de kleintjes de hele dag in een kinderdagverblijf zitten. 

Het is een fantastische manier om hechte relaties te creeren tussen je kinderen en hun opa's en oma's. De grootouders zijn er om op liefdevolle manier en met meer toewijding voor de kinderen te zorgen dan andere zorgverleners. De enige zorg is eigenlijk dat je ouders de kinderen misschien teveel verwennen met hun liefde en aandacht!

Kinderen zorgen voor hun ouders

Schuurwoning Leusden Kwint architecten Moderne huizen
Kwint architecten

Schuurwoning Leusden

Kwint architecten

Nu mensen langer leven is de zorg voor ouderen iets om ons zorgen over te maken. Veel van ons hebben het gevoel dat er geen keuze is dat hun familieleden wel naar een verzorgingshuis of aanleunwoning moeten. Deze instellingen zijn echter kostbaar en ze zijn ook niet de beste optie voor elke oudere persoon. Een alternatief hiervoor is om wat aanpassingen te maken voor oudere familieleden om in onze huizen te wonen. 

Misschien heb je een extra slaapkamer of de mogelijkheid om een aanbouw aan je huis te bouwen om dit mogelijk te maken. Bovendien is er research dat suggereert dat leven in een meer-generatie-huishouden de effecten van dementie kan beperken. Wanneer ouderen regelmatig aan de vibratie van jeugd en jongeren worden blootgesteld blijven ze scherper en voelen ze zich geliefd.

Je kunt weg op verre reizen

Fraaie villa Ibiza Kabaz Eclectische huizen
Kabaz

Fraaie villa Ibiza

Kabaz

Wanneer je kleine kinderen hebt dan wordt reizen ingewikkelder. Je kunt niet langer spontaan beslissen om op een romantische vakantie te gaan met je partner of om een belangrijke zakelijke conferentie te bezoeken wanneer de kinderen naar school gaan en er niemand is die op ze kan passen. Wanneer je ouders bij je wonen, is dit veel makkelijker. 

Je hoeft de kinderen niet meer onder te brengen bij vrienden of andere familieleden. Wanneer de kinderen verzorgd worden door bekenden met het comfort van hun eigen huis zullen ze ook minder angstig zijn bij een scheiding. Zelfs in het geval dat je een van de kinderen wilt meenemen op reis dan kunnen de oudere familieleden voor de huisdieren en planten zorgen terwijl ze het huis op orde houden.

Je kunt de relatie met je familie hechter maken

Het meest belangrijke voordeel van het voeren van een multi-generatie-huishouden is dat het zorgt voor betere verbindingen tussen familieleden en dat het meer begrip ontstaat tussen de diverse generaties. De oudere familieleden voelen zich een geïntegreerd onderdeel en minder afgescheiden van de maatschappij op oudere leeftijd. Ondertussen kunnen de kinderen leren van de wijsheid van je ouders en ze zo helpen om hun horizon op natuurlijke wijze te verbreden. Zo kunt je zeker zijn van het welzijn van al je familieleden op een verbindende holistische manier. Daarnaast geniet je veel vaker van elkaars gezelschap tijdens familiediners, spelavonden en conversaties. Wil je niet met je familie samenwonen maar vind je het wel interessant om het huis te delen? Lees ook dit artikel over cohousing.

Ben jij overtuigd om samen te gaan wonen met je ouders of kinderen? Laat het ons weten.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!