Hoe Kies je het Juiste Dekbed? Hier Zijn 16 Eenvoudige Tips!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Ibiza Style, Kabaz Kabaz Eclectische slaapkamers
Loading admin actions …

We weten allemaal dat we minstens zeven uur nachtrust nodig hebben om de volgende ochtend uitgerust uit ons bed te kunnen stappen. Die nachtrust kan niet alleen bevorderd worden door het vermijden van stevige maaltijden en cafeïne voor het slapengaan, het wegleggen van technologische apparaten en ook het gebruik van zachte en heerlijk ruikende lakens, kussens en matrassen. Maar wist je dat ook het kiezen van een goed dekbed van cruciaal belang is? Als je een verkeerd dekbed kiest, dan je namelijk bijvoorbeeld te maken krijgen met lichamelijke klachten, allergieën, etc. Maar wat is een goed dekbed voor je? Wel, we geven je dit graag mee in dit ideabook waarin we dieper ingaan op hoe je nu het juiste dekbed uitzoekt. Lees dit artikel en begin alvast te dromen van een deugddoende nachtrust.

Bepaal eerst de afmetingen van je bed

Voordat je het dekbed gaat kiezen, is het belangrijk om eerst de afmetingen van je bed te bepalen en ook te checken of je een eenpersoonsbed of tweepersoonsbed hebt. Je dekbed mag namelijk niet te groot of te klein zijn. Meestal zijn de afmetingen van een eenpersoonsdekbed de volgende: 140 x 200 of 140 x 220 centimeter. Als je kiest voor een dekbed dat breder is dan 160, dan krijg je in een instant dat heerlijk en luxueus hotelkamer gevoel. Kies je voor een dekbed voor een tweepersoonsbed, dan zul je meestal over eentje kunnen verkrijgen van 240 x 220 of van 260 x 220.

Je dekbed moet afgestemd zijn op de seizoenen

Het is misschien niet zo voor de hand liggend, maar het is aangeraden om je dekbed ongeveer per seizoen te veranderen. Zo kun je namelijk kiezen voor een winterdekbed of een zomerdekbed. Als je gaat voor een natuurlijk winterdekbed, dan moet je kiezen voor een dik dekbed dat toch nog steeds vocht afvoert. Wordt het te warm in de lente en/of komt de zomer er aan? Dan moet je een zomerdekbed op je bed leggen. Dit soort van dekbed is namelijk zeer luchtig en waardoor je het nooit te warm krijgt als je slaapt. Je kunt ook voor een totaalpakket in de vorm van een vierseizoenendekbed kiezen waarin twee verschillende diktes van dekbed gecombineerd worden. Zo heb je direct een zomerdekbed, winterdekbed en tussenseizoendekbed bij de hand.

Natuurlijke of synthetische materialen?

Als je de dekbed gaat uitkiezen, dan kun je opteren voor een vulling van ofwel natuurlijke en synthetische materialen. Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, zetten we hier de voor -en nadelen op een rijtje. De natuurlijke materialen voorzien je van een optimaler microklimaat. Dankzij deze natuurlijke warmte, de vochtregulatie en de optimale temperatuur zorgen voor een ontspannend gevoel en een betere nachtrust. Kies je voor een goed synthetisch dekbed? Dan verkrijg je een dekbed dat zeer onderhoudsvriendelijk is en dankzij zo’n dekbed krijg je ook minder te maken met huisstofmijt. Dekbedden die vervaardigd zijn van synthetische materialen zijn wel minder ventilerend dan wollen of donzen dekbedden. Weet je niet goed voor welk dekbed je moet gaan? Schakel dan eens onze experts in of blijf dit ideabook lezen. We gaan hieronder namelijk verder in op de verschillende soorten materialen die je kunt kiezen.

Bamboe dekbed is de meest duurzame optie

Streef je mee naar een duurzame en groenere wereld? Opteer dan eens voor een dekbed gemaakt van bamboe. Bamboe is namelijk een duurzaam materiaal waardoor het ook perfect is als zomerdekbed. Dit soort van dekbed is ook zacht, licht, bacterie-afstotend en heeft ook goede ventilerende -en vochtabsorberende eigenschappen. Als je onder een bamboe dekbed slaapt, dan voelt het altijd koel aan waardoor het perfect is voor mensen die veel zweten. 

… maar is niet geschikt voor tijdens de winter

Het enige nadeel dat verbonden is aan een dekbed vervaardigd van bamboe is dat het minder geschikt is als winterdekbed. Dit is omdat het geen warmhoudende eigenschappen heeft en het dus zelfs tijdens de winter koud aanvoelt. 

Een donsdeken doet altijd wonderen voor je nachtrust…

We kennen ongetwijfeld wel allemaal het donsdeken vervaardigd van… dons. Dit lucht natuurmateriaal isoleert de warmte en is dus enorm geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Hierdoor wordt het aanzien als een perfect winterdekbed. Je verkrijgt ook instant een luxueus en zacht gevoel. Hoe meer veertjes, hoe voordeliger het donzen dekbed. Als je een donsdeken wilt waarvan de isolerende eigenschappen nog beter zijn, kies dan voor een donsdeken vervaardigd van ganzendons in plaats van eendendons.

… maar toch is het niet geschikt voor mensen met allergieën

Iedereen wilt ongetwijfeld dit zacht gevoel van dons in de slaapkamer willen halen, maar dit soort van dekbed niet geschikt voor mensen met allergieën want het is vatbaarder voor stof en stofmijt. Zweet je veel tijdens het slapen? Dan laat je een donsdeken ook het beste achterwege. Een donsdeken maakt jammer genoeg ook meer lawaai dan andere dekbedden en de veertjes kunnen ook af en toe doorheen het dekbed prikken waardoor het niet zo aangenaam aanvoelt. Een donsdeken is ook net iets duurder dan een ander dekbed.

Een zijden dekbed houdt je lichaam koel…

Tijdens de zomerdagen kan het af en toe enorm warm worden en het laatste wat je dan wilt, is een te warm dekbed. Sommige van ons slapen tijdens de zomer zonder dekbed, maar als je er toch graag eentje wilt, dan is het aan te raden om te kiezen voor een zijden dekbed. Zijde biedt namelijk verscheidene voordelen aan zoals de lichte stoffen waardoor je het nooit te warm krijgt en de isolerende eigenschappen waardoor je warm blijft tijdens eventuele frisse nachten. Een dekbed van zijde is ook perfect voor mensen met allergieën aangezien het geen stof of huismijt aantrekt.

… maar is niet de beste vriend van je portefeuille

Toch zijn er ook een paar nadelen verbonden aan een zijden dekbed. Zo is dit soort van dekbed duurder dan de meeste dekbedden. Een zijden dekbed is ook zeer fragiel waardoor het niet gemakkelijk te wassen in. Zoals vermeld trekt een zijden dekbed geen stof aan waardoor je dit dekbed alleen zou moeten wassen om het terug fris te laten ruiken.

Met een Tencel dekbed houd je alle bacteriën buiten…

Je hebt misschien nog nooit van een Tencel dekbed gehoord, maar toch is het belangrijk om dit prijsvriendelijk dekbed te verkennen. Tencel wordt namelijk vervaardigd uit houtpulp en heeft antibacteriële eigenschappen aangezien het je lichaamsvocht nog sneller afgeeft aan de lucht waardoor de bacteriën niet de kans krijgen om te groeien. Last but not least, dit dekbed is ook gemakkelijk te onderhouden want je kunt dit wassen op 90°.

… maar krijg je te maken met vervelende geuren

Hoewel je met een Tencel dekbed nooit met bacteriën te maken krijgt, moet je dit dekbed wel wassen voor een frisse geur. Jammer genoeg is dit niet gemakkelijk want een Tencel dekbed of een dekbed gemaakt van Lyocell, is namelijk niet wasbaar. Het is ook duurder dan andere dekbedden dus houd steeds je budget in je achterhoofd als je een Tencel dekbed aankoopt.

Met katoenen verkrijg je steeds een stralend dekbed

Ben je op zoek naar een dekbed dat gemakkelijk te wassen en te drogen is waardoor je steeds een stralend en zacht dekbed verkrijgt? Dan moet je kiezen voor eentje gemaakt van katoen. Zeker ook omdat een katoenen dekbed zeer goede vochtopnemende -en regulerende eigenschappen heeft waardoor je het nooit te warm of te koud krijgt en waardoor je zweet en vocht snel afgevoerd worden. Een katoenen dekbed is ook zeer geschikt als zomerdekbed en dit dankzij de ademende structuur. Ook als je allergieën hebt, is een katoenendekbed zeer geschikt want je kunt zo’n dekbed op hoge temperatuur wassen, waardoor je de bacteriën en huismijt doodt.

… maar moet je vaak een nieuw dekbed aankopen

Zoals je merkt biedt een katoenen dekbed dus veel voordelen aan, maar jammer genoeg gaat zo’n dekbed minder lang mee dan bijvoorbeeld een wollen dekbed waardoor je regelmatig een nieuw dekbed zult moeten kopen. Een katoenen dekbed zorgt ook voor minder isolatie waardoor het niet geschikt is als winterdekbed

Jarenlang genieten van een wollen dekbed…

Ben je een fan van een dekbed vervaardigd van schapenwol? Dan heb je geluk, want een wollen dekbed gaat niet alleen zeer lang mee, maar biedt ook verschillende voordelen aan. Zo stoot het vuil en stof af, waardoor het langer proper blijft. Dankzij de ademende stoffen zorgt het ook voor een optimale vocht- en temperatuurregulatie waardoor je steeds moeiteloos kunt slapen. Het is ook zeer geschikt voor mensen die ’s nachts veel zweten, want het ventileert goed zonder dat het te koud wordt of te vochtig aanvoelt. 

… maar je moet er wel iets voor over hebben

Hoewel je verschillende jaren kunt genieten van een wollen dekbed, zul je ook relatief lang bezig zijn met het opmaken van je bed. Dit is omdat wol zwaar aanvoelt waardoor een wollen dekbed dus niet gemakkelijk op te pakken is. Het is ook moeilijk om dit dekbed te reinigen en aangezien het ook stof vasthoudt, is het dus minder geschikt voor mensen met allergieën. 

Kies voor een comfortabele warmteklasse

De warmte van je dekbed heeft een grote invloed op je nachtrust. Een te warm dekbed kan een verstikkend gevoel oproepen terwijl een te koud dekbed je lichaamstemperatuur niet op pijl zal houden. Daarom is het dus van cruciaal belang om een dekbed te kiezen met een comfortabele warmteklasse. Wil je een afkoelend gevoel behouden tijdens de zomer? Dan is een dekbed met een warmteklasse van 3 of 4. Ben je jammer genoeg een koukleum die tijdens de wintermaanden echt warm wilt blijven? Dan kies je beter voor een dekbed/donsdeken met een warmteklasse van 1 of 2.

Voor welk dekbed kies je? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine