De Beste Huishoudtips Voor Een Schoon En Gezond Huis

Tiewen Visser Tiewen Visser
Zwarte badkamerinrichting De Eerste Kamer Moderne badkamers Keramiek Zwart
Loading admin actions …

Je huis is je kleine paleisje. Hier werk, leef, eet en slaap je dag in dag uit. Een schoon huis is niet alleen prettig om te zien maar ook fijn en gezond om in te leven. De grote schoonmaak is meestal geen prettige klus en je kunt deze klus blijven uitstellen met een vies huis tot gevolg waardoor je er nog meer tegenop ziet. 

Wij hebben daarom voor jou een paar hacks voor huishoudelijke taken op een rijtje gezet waarmee je in kleine stapjes kunt zorgen dat je huis er tiptop uit blijft zien. Dus, bekijk onze tips om de woonkamer, keuken en badkamer in een goede conditie te houden met weinig moeite en zonder lastige schoonmaakproducten. Ga aan de slag en pak die emmer en sop erbij!

Maak tijd vrij voor schoonmaken

Ookinhetpaars de webshop voor kleurrijke kussens en prachtige plaids Ookinhetpaars Scandinavische woonkamers
Ookinhetpaars

Ookinhetpaars de webshop voor kleurrijke kussens en prachtige plaids

Ookinhetpaars

Maak elke week tijd vrij om schoon te maken. Het beste maar een uurtje per week op een vast tijdstip. Wie regelmatig even de badkamer schoonmaakt en een stofzuiger door de woonkamer haalt, heeft minder werk dan degene die het maar eens per twee of drie weken doet en het vuil laat opstapelen!

Een huishoudelijke takenlijst

Maak een lijstje van taken dat je wilt afwerken en zorg dat het niet te lang is. Er is niks vervelender dan heel veel taken in een keer doen. Wie dingen stap voor stap doet, houdt uiteindelijk meer tijd over.

Azijn

Zwarte badkamerinrichting De Eerste Kamer Moderne badkamers Keramiek Zwart
De Eerste Kamer

Zwarte badkamerinrichting

De Eerste Kamer

Je kunt azijn gebruiken in de badkamer. Bijvoorbeeld om een douchekop of kraan te ontkalken. Gebruik doeken of keukenpapier en drenk deze in azijn. Laat het gerust een tijdje weken zodat de azijn zijn werk kan doen. Azijn werkt niet alleen tegen kalk, het is ook schimmelwerend. Ideaal dus.

Citroen in de oven

Een geweldige truc om je oven schoon te houden is door er een schaaltje met water en citroen of citroenzuur in te zetten en de oven op een warm maar niet te heet programma aan te zetten (bijvoorbeeld 90 graden). Het vuil verdwijnt zo van de plaatsen die je moeilijk kunt schrobben en zeg nou zelf, dit is vrij moeiteloos toch?

Was je bed

Je bed is een plaats met een hoop bacteriën, haren en huidschilfers. Bah! Het is daarom goed je kussens regelmatig te wassen, je matras eens per jaar te schrobben met water en zeep en misschien af en toe te spuiten met een lavendelolie op je kussens voor een frisse geur.

Ventileer je slaapkamer en stofzuig gordijnen

'Plooi de Plooi' gordijn by Kimik Design kimik design Eclectische ramen & deuren
kimik design

'Plooi de Plooi' gordijn by Kimik Design

kimik design

Ben je de slaapkamer aan het stofzuigen? Neem dan ook eens de gordijnen mee. Daarnaast is het vooral in de winter belangrijk af en toe de ramen wijd open te zetten en lucht door te laten in je slaapkamer. Zet misschien wel de verwarming even uit, dat kan anders zo in de kosten lopen.

Klop je matten uit

Open woonkamer met complete maatwerk kasten StrandNL architectuur en interieur Moderne woonkamers
StrandNL architectuur en interieur

Open woonkamer met complete maatwerk kasten

StrandNL architectuur en interieur

De mattenklopper, die zien we niet meer en dat is eigenlijk raar. We hebben namelijk nog steeds vloerkleden in onze woningen, dus waarom zou je die tapijten niet af en toe buiten hangen en het stof er flink uitkloppen? Dus als de zon schijnt en het is goed weer, neem dat tapijt uit de woonkamer naar buiten en zorg dat het weer fris en fruitig naar binnen kan.

Houd je vaatwasser schoon

Net als voor je oven, badkamer of waterkoker geldt dat in de vaatwasser vuil en water verspreid wordt. De vaatwasser kan na loop van tijd gaan stinken. Een simpele truc is om onderin de vaatwasser wat azijn te doen of in de bovenste lade een halve citroen. Gewoon aanzetten en de vaatwasser ruikt weer fris!

Verstopte putjes

Lichte badkamer met visgraat tegels De Eerste Kamer Landelijke badkamers Tegels Roze
De Eerste Kamer

Lichte badkamer met visgraat tegels

De Eerste Kamer

Een verstopt doucheputje vol zeepresten en haren, bah! Je weet vast wel dat een rubberen ontstopper kan werken soms en anders een chemische fles met gootsteenontstopper in de vorm van een oplosmiddel. Deze substantie is echter zeer branderig op de huid. Een alternatief om baking soda te gebruiken en vervolgens kokend water erover te gieten. 

Maak je afzuigkap schoon

Landelijke keuken Sett interieurbouw Landelijke keukens
Sett interieurbouw

Landelijke keuken

Sett interieurbouw

Vet kan zich flink ophopen op je afzuigkap. Dat ziet er niet alleen vies uit, het is ook niet gezond omdat de afzuigkap misschien minder goed zijn werk doet. Een slimme truc is door een pan met soda op het vuur te zetten. Het water gaat bruisen en de stoom komt tegen de afzuigkap en lost het vet op. Je haalt het vervolgens zo weer weg met een doek.

Strooi waspoeder door de kamer

Urban home apartment Amsterdam Studio roos Moderne woonkamers
Studio roos

Urban home apartment Amsterdam

Studio roos

Wanneer je de woonkamer zuigt, kan het strooien van waspoeder een oplossing zijn om vieze geurtjes te laten verdwijnen. Strooi het simpelweg door de kamer voordat je gaat stofzuigen en je zult versteld staan van het resultaat.

Houd de werkkamer schoon

Een plaats waar we veel vertoeven nu we steeds vaker thuiswerken is de werkkamer. Toetsenborden, ordners en monitors kunnen flink vies worden. Blaas je toetsenbord uit met een stofzuiger of een speciale tool en haal af en toe een doek over je laptop of monitor. Zo simpel kan het zijn.

Gooi de badmat in de wasmachine

Het is belangrijk om de badmat elke week eventjes te wassen. Deze matten kunnen gaan stinken doordat er dagelijks water op komt dat weer opdroogt. Door de mat eventjes in de wasmachine te stoppen is hij weer schoon en kan je er met een gerust hart op stappen.

Dip het in de cola

We kennen vast wel die muntstukken die in de cola worden gedipt en er brandschoon weer uit komen? Nou zou simpel werkt het niet, maar deze suikerbom kan wel gebruikt worden om hardnekkige vetvlekken te verwijderen. Probeer het bijvoorbeeld uit op je fornuis. Het zal ook nog eens lekker ruiken!

Pluizenroller

Uitbouw met daklicht Lumen Architectuur Moderne woonkamers
Lumen Architectuur

Uitbouw met daklicht

Lumen Architectuur

Pluisjes of haren op je kleding? Gebruik een pluizenroller. Honden- en kattenbezitters zullen deze handige tool vast kennen, maar je kunt er ook zonder hond of kat veel mee doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het verwijderen van stof van een lamp met een pluizenroller?

Houd je toiletborstel schoon

Het gatsie, die toiletborstel, je wilt er niet aan denken wat dat ding allemaal aanraakt. Om de borstel een beetje hygiënisch te houden kun je een laagje water met schoonmaakmiddel in de borstelpot doen, zou blijft ‘ie in ieder geval goed ruiken.


Meer tips nodig? Bekijk ook eens houd je van fruitvliegjes afkomt.

Wat is jouw ultieke huishoudhack? Laat het ons weten in de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!