De 20 Mooiste Tuinhekken voor een Moderne Tuin

Tiewen Visser Tiewen Visser
Een scherm met Kokosschillen, Dutch Quality Gardens, Mocking Hoveniers Dutch Quality Gardens, Mocking Hoveniers Moderne tuinen
Loading admin actions …

Een tuinhek is misschien iets waar je niet heel vaak aan denkt. Vaak genoeg kopen we de schuttingen en tuinhekken mee wanneer we een huis kopen en het gebeurt vaak genoeg dat we eigenlijk vrijwel niets hieraan veranderen. Dat is zonde, want tuinhekken kunnen veel sfeer geven aan je tuin en ze worden tegenwoordig in allerlei prachtige vormen en materialen uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een tuinhek metaal, tuinhek hout een kunststof tuinhek of een laag tuinhek.

Wij geven je in dit ideabook verschillende tuinhekideeën en stiekem ook wat andere inspiratie voor schuttingen en erfafscheidingen.


Ben je op zoek naar een specifiek tuinhek? Laat je adviseren door een expert.

1. Het klassieke tuinhekje

Dit tuinhekje is een klassieker. Het lijkt zo weggeslopen uit het liedje van Wim Sonneveld. Klassieke tuinhekjes komen meestal in de kleuren zwart en donkergroen en zijn gemaakt van staal dat geverfd is. Het past heel goed bij een Engelse tuin met bloemenperkjes en rechtgeknipte heggen.

2. Een Japanse schutting

Dit tuinhek of schutting is gemaakt van houten latjes die een beetje doen denken aan luxaflex in huis. Het fijne hiervan is dat niet iedereen in je tuin kan gluren maar wel veel licht doorlaat. Het ontwerp doet Japans aan en past daarom goed in een Japanse stijl tuin met veel vijvers (met vissen) en mooie stenen ornamenten.

3. Een binnenhekje

Dit is geen tuinhekje zoals we dat kennen tussen de ene en de andere tuin of tussen de tuin en de straat, maar eerder een tuinhekje dat het ene deel van de tuin afscheidt van een ander deel. Deze natuurlijke stokken met een draad geven de sfeer van een graslandschap waar schapen grazen en past dus het beste in een landelijke tuin. Gebrek dit soort hekjes bijvoorbeeld als je een hond hebt thuis en je niet wilt dat hij in je moesttuintje of bloemenperk rondloopt. Het kan ook geweldig zijn als konijnenhok. Voor wie het hekje liever gebruikt als erfasfscheiding: dat kan natuurlijk ook. Dit hekje doet het ook prima in de voortuin.

4. Houten palen

Dit idee voor een tuinhek vinden we geweldig. Het is zeer modern, stijlvol en heel ruimtelijk. Je kunt dit type tuinhek combineren met bijvoorbeeld een heg, hogere begroeiing of een raster om zo toch wat meer privacy te creëren in je tuin.

5. Een verroest tuinhek

Dit tuinhek ziet eruit als een waar kunstwerk. Het is gemaakt uit een stuk staal met enkele zeer dunne uitsparingen om licht door te laten. Het staal is niet bewerkt en daarom verroest. Deze onbehandelde methode is met opzet toegepast voor een levendig effect. Dit type tuinhek past goed in een zeer moderne tuin of juist in een wilde tuin die wat balans nodig heeft bij de rand van de tuin.

6. Een betonnen muur

Deze stoere muren van beton zijn een moderne variatie op de aloude schutting. Voor wat meer openhoud zijn uitsparingen gelaten met een metalen rasterhekje. Je kunt ook kiezen voor uitsparingen met hout ertussen of dichte begroeiiing om toch wat privacy te behouden in je tuin.

7. Een tuinhek van hout

Dit briljante tuinhek is voor de liefhebber van hout. De houten stammetjes worden opgestapeld tot een hek en geven een natuurlijke sfeer aan je tuin. Hier is de combinatie gemaakt met een tegeltuin, maar de houten stammetjes zullen ook niet misstaan in een tuin met veel groen en andere mooie natuurlijke materialen.

8. Een doolhofpatroon

Dit is een tuinhek voor de echte liefhebber en kan worden uitgevoerd in kunststof of hout. Het patroon lijkt op dat van een doolhof en heeft een beetje de sfeer van een barretje uit de jaren 1920. Het past daarom zowel in een strakke moderne tuin als een meer klassieke tuin met heggen en perkjes.

9. Een lag betonnen tuinhek

Deze variatie op de betonnen tuinmuur is wat minder robuust maar zeker zo strak en mooi. Het kubustische van de betonnen muur combineert geweldig met een wilde en levendige tuin met veel grassen en wilde bloemen en bomen. Het is misschien wat te laag voor een schutting, maar kan prima fungeren als tuinhekje in de voortuin. Of gewoon als bankje in de achtertuin en afscheiding tussen verschillende stukken van je tuin.

10. Een tuinhek met een zitje

Net als het voorgaande tuinhekje van beton, is dit tuinhek met gestapelde natuurstenen eentje die je eerder tussen de onderdelen van je achtertuin zult vinden of in de voortuin. Als schutting is het te laag. Dat lage is wel fijn om er een bankje op te maken van bijvoorbeeld hout. Zo heb je niet alleen een afscheiding maar ook een zitje.

11. Een klassiek houten tuinhek

Dit houten tuinhek is een mooie klassieker en past in elke Franse of Engelse tuin met weelderige perkjes, kruidenbloemen een grasveldje en hegjes.

12. Inspiratie voor een landelijke tuinhek

Beide afscheidingen zijn een inspiratie voor het oog. het voorste tuinhekje is een klassiek houten klapdeurtje dat tussen een bijna onzichtbaar hekje staat waartegen een paar plantjes groeien als erfafscheiding. aan de andere kant van het grind zie je een afscheiding van hout en een raster waarin oude dakpannen zijn gelegd voor een authenthiek en rustiek effect.

13. Houten latjes als schutting

Deze schutting voelt heerlijk modern en toch gezellig aan. Hij lijkt veel op de schutting met de luxafexlatjes die we eerder zagen en heeft tevens een licht Japanse uitstratling. Ditmaal zijn de laatjes niet schuin op de schutting gemonteerd maar recht. Omdat er nog steeds zeer smalle spleten tussen de latten zijn, is het niet gemakkelijk de tuin in te kijken en behoud je je privacy.

14. Een geometrisch patroon

Deze stalen geroeste schutting met bloemenmotief is een speelse oplossing voor mensen die niet van strakke tuinhekken houden, maar wel iets moderns in de tuin willen hebben. Dit type tuinhek zou ook in hout of eigenlijk elk ander materiaal uitgevoerd kunnen worden.

15. Bamboe palen

Bamboe is een zeer sterke plant die in Azië op allerlei manieren wordt toegepast. Als schutting in een mooie Aziatische tuin is bamboe perfect. En eigenlijk kan het in iedere tuin worden toegepast. Het leuke aan dit soort hekken is dat je de bamboe zo hoog en laag kan maken als je zelf wilt. Zo heb je net zo snel een laag tuinhekje met bamboe als een hoge erfafscheiding in de achteruin.


16. Gestapelde stenen

Deze schutting van gestapelde stenen heeft een zeer modern en strak uiterlijk. Je kunt behalve stenen natuurlijk ook kiezen voor goede water- en vuilbestendige tegels op de muur. Door tegels toe te passen kun je bovendien iedere sfeer die je maar wilt aanbrengen in de tuin. Gebruik bijvoorbeeld Portugese of Spaanse tegeltjes voor een spannende mediterrane tuin.

17. Een klassiek muurtje

Deze tuin wordt afgescheiden door een schitterend ruw en klassiek bakstenen muurtje. Dit soort bakstenen muurtjes zijn robuust en geven een industriële look aan je tuin. Combineer het met hout, grind en een wilde planten voor het optimale resultaat.

18. Een gezellig groen tuinhekje

Dit groen geverfde tuinhekje laat zien dat het soms waard is je tuinhek in een vrolijke kleur te verven. Groen zal nooit vloeken in je tuin, omdat je planten al groen zijn natuurlijk. Maar je kunt houten tuinhekjes in iedere kleur verven die je maar wilt. Houd er alleen wel rekening mee dat de verf vuil- en waterafstondend is en buiten gebruikt kan worden.

19. Een zitje in de hoek

Deze verder eenvoudige schutting wordt opgefleurd door een hoekbankje. Je kunt dit toepassen in elke tuin met een hoek en met elk type schutting dat een rechte wand heeft. Gebruik zo'n bankje bijvoorbeeld om ruimte te besparen voor de zithoek in een wat kleinere tuin.

20. Glazen wanden in de tuin

Tot slot willen we je deze tuinoplossing meegeven voor een glazen wand, zoals we wel eens zien op balkonnen van flats die begin 2000 werden gebouwd. Een glazen wand in de tuin is zeer modern en laat licht door. Hier is de wand gecombineerd met hout voor een contrasterend effect, maar je kunt glazen wanden natuurlijk ook toepassen in een zeer strakke en moderne tuin. Het is maar net wat jij mooier vindt!


Meer inspiratie nodig voor tuinen? Bekijk die dan snel hier.

Wij geven je in dit ideabook verschillende tuinhekideeën en stiekem ook wat andere inspiratie voor schuttingen en erfafscheidingen.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine