De leukste tips voor stijlvolle woondecoraties

Tiewen Visser Tiewen Visser
Examenproject 2015: Top 2000 nummers vertaald naar prachtige interieurconcepten, Nimeto Utrecht Nimeto Utrecht Minimalistische woonkamers
Loading admin actions …

We fleuren ons huis graag op met woondecoratie, maar welke woondecoratie-ideeën passen het beste bij jouw interieur? Houd je van landelijke, mediterraan of neig je meer naar vintage of juist stoer en industrieel of minimalistische en modern? Voor iedere stijl en iedere inrichting bestaat een woondecoratie die je zelf kunt maken of simpel kunt toepassen. Het hoeven niet altijd dure designdecoraties te zijn of snuisterijen die je in een winkel koopt, ook spullen en atricbuten of simpele DIY-oplossingen waar je niet meteen aan zou denken, kunnen geweldig leuk werken.

Wij hebben voor jou een aantal leuke tips op een rijtje gezet zoals enkele houten woondecoraties en leuke zelfmaak-ideeën voor woondecoratie.

Stem je wandplanken af op je muurkleuren

Een speelse decoratieve opplossing is het schilderen van je wandplanken in twee verschillende kleuren die matchen met je muur. Kies het liefste voor een donkere kleur onder een lichte kleur boven. Dat geeft een minder druk effect.

Oude landkaarten als muurdecoratie

Voor een leuke muurdecoratie kun je kiezen voor oude landkaarten, die je misschien nog kent van school en anders vast wel eens in een vintage winkeltje hebt gezien. Het leukste is natuurlijk als de kaart ook iets zegt over jezelf, maar iedere kaart met een geschiedenis is een plaatje aan de muur.

Gebruik oude muren

Een te gekke decoratietip is het toepassen van oude muren in je interieur. Misschien heb je een kale muur waar de verf afbladdert of een bakstenen muur die niet helemaal goed is afgewerkt. Je kunt dit allemaal toepassen in je interieur.

Stolp je fruit

Je fruit onder een stolp plaatsen kan een te gek effect geven in je woonkamer. Het is echter een deocratie die misschien niet iedereen kan bekoren, omdat het er behoorlijk apart uitziet, maar voor wie durft, geeft dit een geweldig effect!

Stal je fiets in je kamer

Het zal niet veel Nederlanders overkomen, maar soms gebeurt het dat je geen schuurtje of kelder hebt en je je fiets liever niet buiten stalt. Je fiets in je appartement plaatsen is dan helemaal geen rare oplossing. Vooral als je een mooi strak en minimalistische interieur hebt, is een fiets binnen een mooie stijlbreker.

Of hang je fiets aan de muur

Een andere te gekke oplossing is om je fiets op te hangen aan de muur. Meer geschikt voor lichte fixies en racefietsen natuurlijk, maar wel een heel leuke en speelse oplossing. Op de foto is de fiets verticaal opgehangen, maar horizontaal kan natuurlijk ook, net wat jij leuker vindt of beter vindt passen bij je interieur. Let overigens ook op het palet-boekenplankje. Over het gebruik van palets in je interieur komen we zo nog terug.

Borden aan de wand

Een te gekke decoratieve oplossing is het ophangen van borden aan de wand. Op deze foto is dat gebeurd in een vrij klassieke en landelijke stijl, maar wie meer houdt van modern kan ook compleet andere stijl borden ophangen. Kies wat jij leuk vindt en experimenteer.

Een plantenwand

Een open kast met planten is een geweldige oplossing voor mensen die hun ruimte willen afscheiden maar wel veel licht willen behouden. Planten in een kast of op wandplankjes zijn sowieso een speelse oplossing om meer groen in huis te brengen zonder je vloer of kozijnen vol te zetten met plantjes.

Haal vintage lampen in huis

Vintage lampen, zoals deze schemerlamp, zijn ideaal om je interieur op een simpele manier een brocante of juist industriële boost te geven. Een oude schemerlamp is zachter en past bij een druk interieur met veel accessoires, waar een stoere stalen lamp weer past bij een grof industrieel interieur.

Een oude kist als bijzettafel

Bijzettafels zijn de laatste jaren steeds ronder en kleiner geworden, maar vroeger waren we dol op massieve tafels in de zithoek waarin we het liefst nog veel konden opbergen ook. Deze kist die als tafel fungeert, heeft dat allemaal en maakt een warm en landelijk interieur helemaal af.

Geef andere gebruiksvoorwerpen een tweede leven

Een paar jaar geleden waren oude wasmanden en kratjes populair als fietsmandjes, maar waarom zou je deze kratjes niet in huis gebruiken als opslag? En voor wie liever wat meer modern design wil zijn er ook zeer stijlvolle Scandinavische opklapbare kratjes verkrijgbaar in mooie primaire kleuren.

Een kaartencarrousel

Geef je kamer sfeer door kaarten van vrienden, kaarten die je gewoon leuk vindt of zelfs foto's uit te stallen in een carrousel. Hier is een staand carrousel gebruikt op wieltjes, maar ook een kleiner carrousel kan een zelfde effect geven of wat dacht je van een leuk kaartenrek aan de muur?

Lampenbolletjes

Een klassieke decoratietip die niet kon ontbreken hier is het toepassen van lichtsnoeren of lampionnetjes in je interieur. Deze 'kerstlampjes' zijn allang niet meer voor enkel de donkere dagen in december en kunnen het hele jaar door je interieur op een speelse manier van meer sfeer voorzien. Ook op het balkon of in de tuin zijn waterdichte lampjes een leuke oplossing.

Oude fruitkistjes een tweede leven geven

Net als de kratjes die we eerder zagen, zijn oude fruitkistjes geweldige oplossingen om houten decoraties een tweede leven te geven. Je kunt fruitkistjes gewoon kopen in een nieuwe en ongebruikte vorm, of proberen gebruikte kistjes op de kop te tikken. Maak ze wel goed schoon voor je ze gebruikt.

Een palet als tafel

En tot slot, zoals beloofd, een decoratieve tip met palets. Palets zijn ideaal voor balkonbankjes, bedden, boekenkasten of zoals hier bijzettafels. Je hoeft er alleen maar pootjes (of wieltjes zoals op de foto) onder te zetten en je hebt al een mooie tafel. Let wel op splinters en bescherm je palet naar gelang met een houtverf of olie nadat je het hout goed geschuurd hebt.

We fleuren ons huis graag op met woondecoratie, maar welke woondecoratie-ideeën passen het beste bij jouw interieur? Houd je van landelijke, medite...

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine