Wat Te Doen Tegen Fruitvliegjes? Dankzij deze 12 Tips Weet Je Het!

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Luxe villa in Velp Van Hoogevest Architecten Moderne keukens
Loading admin actions …

Als de zomer er weer aankomt, dan kun je niet alleen rekenen op heerlijke temperaturen, lekkere BBQ’s met vrienden of een leuke uitstap naar de zee. Nee, tijdens de zomer krijg je jammer genoeg ook te maken met veel meer fruitvliegjes dan anders. De fruitvliegjes leggen ongeveer 500 eitjes per dag en wanneer de temperatuur stijgt, dan kunnen die larven binnen de 24u uitkomen. Het is ook daarom dat ze vooral in de zomer opduiken. Toch kun je er snel komaf mee maken en dit dankzij deze 12 tips. In dit ideabook geven we je namelijk mee hoe je azijn, bananen en vleesetende planten kunt gebruiken om van die vervelende fruitvliegjes te kunnen afkomen.

De combinatie azijn – afwasmiddel doet wonderen

Het lastige aan fruitvliegjes is dat ze zich zeer snel verspreiden doorheen de hele keuken en ook door het hele huis als je een open keuken hebt. Je kunt de vliegjes jammer genoeg niet verwijderen met een vliegenmepper en daarom moet je dus op zoek gaan naar een andere oplossing. De meest doeltreffende manier is ongetwijfeld azijn en afwasmiddelen samenvoegen met wat water in een kommetje. Dit is omdat fruitvliegjes die combinatie onweerstaanbaar vinden. Als ze dan in dat mengsel terechtkomen, dan geraken ze er niet meer uit en verdrinken ze.

Gooi je bananenschil niet weg

Verbouwing jaren 70 woning ARCHiD Moderne keukens
ARCHiD

Verbouwing jaren 70 woning

ARCHiD

Eet je graag een banaan? Gooi de volgende keer de bananenschil dan niet weg want je kunt die gebruiken voor het ‘vangen’ van fruitvliegjes. Steek die schil in een plastic zak en fruitvliegen zullen er direct op afkomen. Het is het beste om die zak zolang mogelijk open te laten zodat er zeer veel vliegjes in kunnen komen. Zitten er veel fruitvliegjes in de plastic zak? Sluit die dan, neem de zak naar buiten en dan kun je de vliegjes daar vrij laten.

Plaats wat basilicum op je aanrecht

Je vindt naar alle waarschijnlijkheid de geur van de basilicum op je aanrecht zeer lekker, maar fruitvliegen houden absoluut niet van die geur. Daarom moet je dus zeker en vast eens een basilicumplantje in je keuken, op je tafel in de woonkamer, etc. zetten want dan verdwijnen de fruitvliegjes direct. Als je geen volledige basilicumplant hebt, kun je ook gerust een paar blaadjes gebruiken. Andere geuren waar fruitvliegjes niet van houden zijn knoflook en kruidnagel. Doe deze in een paar bakjes en verspreid ze over je huis. Zo houd je de fruitvliegjes voor eens en voor altijd weg. 

Was je borden en bestek direct af

Heb je niet veel borden, bestek en glazen gebruikt tijdens het ontbijt of lunch? Dan zul je waarschijnlijk wel je afwas laten staan tot ’s avonds na het diner. Zo moet je maar een keer afwassen. Toch raden we aan om niet te wachten met het afwassen, want glazen met wat wijn, messen met wat confituur op, borden waar wat chocolade op zit, etc. zijn namelijk zeer geliefd bij fruitvliegjes. Als je dus komaf wilt maken met die vliegjes, moet je dus direct de afwas doen.

Fruitvliegjes houden ook van alcohol

Heb je een rode wijn of bier staan dat al een tijdje open is? Gebruik dat dan als bestrijdingsmiddel. Neem een kom en vul die met bier of wijn en trek er dan wat huishoudfolie over. Als je dan een paar kleine gaatjes maakt in die folie, dan zullen de fruitvliegjes onmiddellijk aangetrokken worden. Ze kunnen door de gaatjes vliegen, maar niet meer uit de kom geraken.

Zet ramen en deuren open

Zomerhuis Midlaren Kwint architecten Minimalistische ramen & deuren
Kwint architecten

Zomerhuis Midlaren

Kwint architecten

Het lijkt misschien een tegendraadse oplossing want als je de deuren en ramen openzet komen er naar alle waarschijnlijkheid meer vliegen binnen. Wel, dat is niet het geval bij fruitvliegjes. Die fruitvliegjes houden namelijk niet van tocht waardoor ze de kamers en je huis meteen zullen verlaten. Dit is een zeer eenvoudige, snelle en milieuvriendelijke oplossing en daarom is het dus belangrijk om goede ramen van topkwaliteit te laten vervaardigen door onze experts.

Haal wat vleesetende planten in huis

Pure White Multiplo universele (vloerlak) Mia Colore Industriële eetkamers Wit
Mia Colore

Pure White Multiplo universele (vloerlak)

Mia Colore

Een van de simpelste oplossingen tegen fruitvliegjes is ongetwijfeld een vleesetende plant. Vleesetende planten trekken namelijk fruitvliegjes aan met van hun nectar en daarna eten ze de vliegjes op. Als je de vleesetende planten die in je keuken plaats, dan zul je zien dat je nooit meer lastig gevallen zult worden door de fruitvliegjes.

Gooi verwelkte bloemen weg

welkom met zijden bloemen choc studio interieur Landelijke gangen, hallen & trappenhuizen
choc studio interieur

welkom met zijden bloemen

choc studio interieur

Heb je in de woonkamer een prachtige bos bloemen staan? Dan zul je daar een paar dagen van kunnen genieten vooraleer de bloemen verwelken. Verwelkte bloemen zijn niet erg leuk om naar te kijken, en ze zijn jammer genoeg ook zeer geliefd bij fruitvliegjes. Het is daarom verstandig om je bloemen weg te gooien voordat ze beginnen te verwelken.

Gebruik bakspray om fruitvliegjes te vangen

Je kunt ook bakspray gebruiken om fruitvliegjes te verwijderen. Spuit de spray op een plaat en zwaai dit in de lucht. Op die manier zullen de fruitvliegjes aan de plaat of plank blijven plakken. Je kunt de bakspray ook vervangen door een lijmlaag met natuurlijk lokmiddel want dit werkt even goed.

Haal de stofzuiger maar eens boven

Je kunt de fruitvliegjes ook gerust te lijf gaan met je stofzuiger en een schaal met rottend fruit. Zet de schaal in je keuken en zie hoe de vliegjes daar direct op afkomen. Gebruik dan direct de stofzuigerslang en ga langs die schaal. Aangezien de fruitvliegjes zeer klein zijn, worden ze direct opgezogen door de luchtdruk in de slang. Je hebt misschien schrik dat de vliegjes terug uit de stoofzuiger kunnen vliegen of dat ze zich voortplanten in de stofzuigzak, maar dit is absoluut niet het geval. Doe gewoon wat lavendel in je stofzuigzak en je voorkomt niet alleen mee fruitvliegjes, maar je krijgt ook een heerlijke geur in je huis.

Vervang oude sponzen of schoonmaakdoeken

Transformatie van kantoor naar woonhuis Kraal architecten Moderne keukens
Kraal architecten

Transformatie van kantoor naar woonhuis

Kraal architecten

Heb je oude afwassponzen die je nog altijd gebruikt voor het afwassen of heb je je schoonmaakdoeken al meerdere malen gebruikt? Dan wordt het tijd om die te vervangen. Vuil of oude doeken en sponzen trekken veel fruitvliegjes aan en daarom is het dus aan te raden om regelmatig van sponzen en schoonmaakdoeken te veranderen.

Toch kun je fruitvliegjes voorkomen en hier is hoe!

Moderne keuken op maat - Uwmaatkeuken.nl Uwmaatkeuken Moderne keukens
Uwmaatkeuken

Moderne keuken op maat – Uwmaatkeuken.nl

Uwmaatkeuken

Hoewel bovenstaande tips je helpen bij het verwijderen van de fruitvliegjes, is voorkomen toch nog altijd beter dan genezen. De beste tip om daarbij in het achterhoofd te houden, is dat je de vuilnis regelmatig buiten moet zetten. Door de warmte zal het fermentatieproces versnelt worden, waardoor je vuilnisbak echt aantrekkelijk wordt voor je fruitvliegen. Probeer ook al je voeding in dozen of blikken te bewaren zodat de vliegen niet tot bij het voedsel geraken. Gooi je etensresten weg? Wikkel die dan in krantenpapier want dat houdt de vliegjes weg. Het is ook belangrijk om je keuken goed schoon te maken en alle etensresten te verwijderen. Maak dus het aanrecht, kasten en je tegels regelmatig proper. 

Heb je nog meer tips voor het tegengaan en/of verwijderen van fruitvliegjes? Laat die ons dan weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!