Kleine Tuin? Geen Zorgen! Hier Zijn de Beste Ideeën

Tiewen Visser Tiewen Visser
Verbouwing woning - Utrecht Wittevrouwen ARCHiD Moderne tuinen
Loading admin actions …

Niet iedere Nederlander is gezegend met een enorme tuin. Vaak is onze tuin ingeklemd tussen de schutting van de buren een gangpad of andere huizen. Dat betekent dat je meestal maar een klein aantal vierkante meter hebt die je optimaal moet benutten. In dit Ideabook leggen we je uit hoe je die vierkante meter kunt benutten en op welke manier je toch een mooie tuin krijgt ondanks de grote. We geven voorbeelden van tuinontwerpen en kleine tuinen.

Ga de hoogte in met groen

Een kleine tuin biedt wellicht weinig mogelijkheden op de vierkante meter, maar je kunt wel geweldig de hoogte in. Kies bijvoorbeeld voor 

Klimop, heggen, een boom of bloemen met een goed hoog groeivermogen en maak je tuin een verticaal paradijsje.

Gebruik wandelementen zoals een waterval

Een kleine tuin is niet de plek voor een zwembad of een grote vijver. Wel kun je kiezen voor kleine bakken met water of waterelementen aanbrengen aan de zijdes. Ga bijvoorbeeld voor een waterval of fontein die je in een hoekje van je tuin zet of maak aan een lange zijde een onderbreking met zo’n element. Op die manier benut je net als in de voorgaande tip eerder de hoogte dan het hele oppervlak van de tuin.

Kies voor het juiste tuinsetje

Tuinsetjes zijn belangrijk voor het leven in de tuin. Misschien eet je graag buiten of ben je meer een lounger. Grote banken en enorme sets zijn echter lastig te plaatsen in een kleine tuin, zeker als je ook nog wat groen wilt en niet een oud-Hollandse tegeltuin wilt hebben. Kies daarom voor een setje dat het ook goed zou doen op een balkon. Dat kan bijvoorbeeld een mediterraan terras-setje zijn met kleine stoelen en een rond tafeltje, maar het kan ook een bankje zijn gemaakt van oude palets, zoals je vaak ziet op balkons, met name in steden als Berlijn.

Kies voor hoogteverschillen

Villatuin Commandeurshuis groenpartners Landelijke tuinen
groenpartners

Villatuin Commandeurshuis

groenpartners

Een terras, een vlonder of elk ander element in je kleine tuin kan hoger of lager zijn dan de rest. Door te kiezen voor zulke hoogteverschillen houd je je tuin speels en kun je leuke trappetjes, hoekjes en gezellige plekjes maken in je tuin. Bovendien scheid je zo simpel het terras van de tuin, omdat het terras op een andere ondergrond is gebouwd: bijvoorbeeld op een houten vlonder in plaats van gras. Of het terras is hoger dan de tuin en de planten, waardoor het een meer afgezonderd plekje vormt.


Geef elementen meerdere functies

In een kleine tuin kunnen elementen meerder functies innemen. Zo kunnen een overkapping en schuur dienen als opslag, maar ook als terras en kun je bomen planten of een stellage maken om bijvoorbeeld een hangmat in te plaatsen, zodat je snel een zit- of hangplek creëert.

Gebruik spiegels

Een truc die we ook kennen van kleine ruimtes in huis is het gebruik van spiegels. Ook buiten kun je dit soort trucs toepassen. Hang spiegels aan je tuinhuisje, schutting of muur voor een extra diepte-effect. Let er wel op dat je geen spiegels koopt die slecht tegen water kunnen en bijvoorbeeld houtrot of roest zullen vertonen, behalve als je zoekt naar een robuuste vintage stijl natuurlijk.


Maak het knus en vol

Een kleine tuin volstoppen met planten en groen is een oplossing die niet voor de hand ligt, maar als je gek bent op veel groen om je heen is dit een geweldig idee. Een volle groene tuin kun je bijvoorbeeld afmaken met een houten overkapping voor je huis waar je het terras op plaatst. De overkapping kan bedekt worden met een groen dak van bijvoorbeeld klimop of andere planten. 


Kies voor tropische planten

Op het terras kun je potten met planten plaatsen en daaromheen ook weer grote, mooi bloeiende buitenplanten zetten. Je kunt zowel kiezen voor een tuin met tropische planten die ook bloeien in de koudere en nattere maanden als een makkelijk te verzorgen tuin met planten die altijd goed groeien en weinig gerichte verzorging nodig hebben.


Houd het dichtbij je eigen wensen en levensstijl

Villatuin Breevecht groenpartners Landelijke tuinen
groenpartners

Villatuin Breevecht

groenpartners

Let er wel op dat je kiest voor een tuin die past bij jouw levensstijl. Als je geen heel groene vingers hebt, is een tijd vol fragiele tropische bloemen en planten natuurlijk geen goed idee.

Ga voor simpel en strak

villatuin Utrecht Buro Floris Moderne tuinen
Buro Floris

villatuin Utrecht

Buro Floris

Een manier die lijnrecht tegenover de laatste tip staat is een strakke en simpele tuin. Eentje waarin weinig elementen zijn en zo ruimte en rust ontstaat. Het kan zo simpel zijn als een grasveldje met een boom, een goed strak aangelegd terras met enkele bloem- en plantenbakken, een tuin met grind of houtsnippers of een scheiding tussen terras en gras of gras en vlonders.

Vraag hulp van een expert

Tuin ARCHiD Moderne tuinen

Laat je adviseren door een expert als je bang bent dat de strakke tuin te saai wordt. Zij zullen jouw tuin bekijken, jouw wensen horen en bepalen wat daarbij past.

Kies voor gras in plaats van tegels

tuin bij 2-onder-1 kap Buro Floris Moderne tuinen
Buro Floris

tuin bij 2-onder-1 kap

Buro Floris

Nederland is een tegelland. We zijn niet echt gek op gras en dat is jammer, want zeker in een kleine tuin is een fijn kort gemaaid en groen veldje een heerlijke oplossing om lekker op te zonnen, te spelen met de kinderen of gewoon van de geur te genieten. 

Weinig te sproeien

terras/ bank en zandbak ineen Buro Floris Moderne tuinen
Buro Floris

terras/ bank en zandbak ineen

Buro Floris

Omdat je geen grote tuin hebt is gras ideaal: je hoeft geen enorme oppervlaktes te sproeien bij droog weer, waardoor het makkelijker is de vochtigheid en de versheid van het groene gras op peil te houden.

Bouw geen enorme schuur

Witte tuin Biesot Moderne tuinen Oranje
Biesot

Witte tuin

Biesot

Een vrij simpel advies is om geen kolossale schuur of een enorm tuinhuisje te plaatsen. Kies voor iets handsaams en kleins dat genoeg opslagruimte geeft voor je fiets, parasol en andere tuinspullen, maar maak er geen opslag van voor je hele inboedel. Zulke spullen staan sowieso beter in huis dan de schuur. Met simpele interieuroplossingen kun je er bovendien voor zorgen dat alles past in je schuurtje. Ieder hoekje kan benut worden.

Kies voor een tuin met een mix van elementen

Alle voorgaande tips staan niet op zichzelf. Veel ideeën kunnen gecombineerd worden en samen een geheel vormen dat de tuin geeft die jij geweldig vindt.


Heb je meer inspiratie nodig voor tuinen? Lees dan hier voor tuinen bij een rijtjeshuis.


Kleine tuinen zijn soms lastig te ontwerpen. In dit Ideabook geven we je 15 tips: ga voor hoogte, kies voor gras, een knusse tuin, kies voor wandel...

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!