Een stralende tuin? De wondermiddelen heb je zelf in huis! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een stralende tuin? De wondermiddelen heb je zelf in huis!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Klassieke villa tuin Waspik Landelijke tuinen van De Rooy Hoveniers Landelijk
Loading admin actions …

Duurzaamheid is niet alleen meer iets voor geitenwollensokken types maar is hip en trending. Je komt het overal tegen. In biologische producten, zonnepanelen op je dak, kippen in de tuin en groente van eigen moestuin. Ook tuinieren doen we het liefst duurzaam. Weg met de kunstmestkorrels en de aggressieve insectenverdelgers! Tuinieren doen we milieuvriendelijk. Goed voor de tuin en ook voor je portemonnee. Want de meeste middeltjes waar je planten van zullen smullen heb je zelf in huis!

Geduld is een schone zaak

Moderne tuin Hoofddorp Moderne tuinen van Biesot Modern
Biesot

Moderne tuin Hoofddorp

Biesot

Vooral bij huizen die net opgeleverd zijn, is van de grondstructuur van de tuin vaak weinig over. Deze is door alle bouwactiviteiten vaak helemaal in elkaar gedrukt. Begin niet in grote haast met de aanleg van de tuin, maar ga geduldig te werk. De plantcondities luisteren nu eenmaal nauw. Zet je planten in een bodem met weinig voedingsstoffen en een beroerde structuur dan zullen ze het niet lang volhouden. Ga weloverwegen te werk en begin met het verwijderen van alle onkruidzaden. Is deze klus geklaard ga dan aan de slag met het verbeteren van de grondstructuur. Dit kun je doen door te spitten en compost toe te voegen. Wil je weten hoe het met de bodem in je tuin gesteld is, laat je grond dan onderzoeken bij een tuincentrum bij je in de buurt.

Verzorg je planten met zacht hemelwater

Klassieker van de toekomst Landelijke tuinen van De Rooy Hoveniers Landelijk
De Rooy Hoveniers

Klassieker van de toekomst

De Rooy Hoveniers

Hemelwater is zacht en goed voor je planten. In ons kikkerlandje valt er genoeg aan regenwater uit de lucht. Waarom zou je dat niet benutten? Het is milieuvriendelijk en gratis tegelijk. Je vangt het water makkelijk op in een regenton.  Zet de regenton op een stabiele ondergrond van tegels of grind en sluit hem aan op de regenpijp. Hoe je dit doet lees je in in dit Ideabook.

Regentonnen zijn in allerlei vormen en maten te koop bij doe-het-zelf winkels of tuincentra. Van luxe design regenopvang tot de ouderwetse regenton.

Gooi niets weg

Sfeervolle lounge tuin Landelijke tuinen van Visser Tuinen Landelijk
Visser Tuinen

Sfeervolle lounge tuin

Visser Tuinen

Normale aarde bevat vaak niet genoeg voedingsstoffen en moet bovendien worden verrijkt. Dit kan op een natuurlijke manier! Gooi eierschalen en koffiedik niet weg, maar meng het net onder de bodem rond de planten. Koffiedik is een beetje zuur en daar zijn sommige planten en groenten gek op. Meng het koffiedik met een beetje potgrond en strooi het op de aarde rond een plant. Eierschalen zitten vol met calcium en strooi je rond planten die wel wat extra kalk kunnen gebruiken als tomaten- en paprikaplanten.

Trek bijen naar je tuin

Bijen zijn belangrijk voor het ecologisch evenwicht in je tuin. Ze bestuiven je planten, brengen leven in je tuin en zorgen ervoor dat je plant goed groeien. Je kunt bijen aantrekken met wilde bloemen, fruit, groenten en zonnebloemen. Plant ook bloemen in de tuin die niet allemaal tegelijktijd bloeien zodat de bijen in elke periode van het jaar wat te eten hebben. Bijen zijn gek op groenten en fruit als pompoen en aardbeien maar ook van kruiden als munt tijm en koriander.

Maak zelf compost

Het makkelijkst is om je tuin te bemesten met je eigen compost. Het verbetert de structuur van de grond en levert voedingsstoffen voor de planten. In tegenstelling tot andere klussen in de tuin gaat het composteren eigenlijk vanzelf. Eenmaal op een berg, doet het tuin- en keukenafval al het werk. En je hoeft niets meer af te voeren uit je tuin want bijna alles kan op de composthoop. Gooi alle tuin- en keuken afval op een en laat biljoenen bacteriën en schimmels gaan vervolgens het werk doen.  Zij maken van het compostmateriaal een bijzonder voedzame stof waar je planten en bomen van zullen smullen. Een vers laagje compost van 2 cm per jaar verrijkt je tuingrond al enorm. Het activeert het bodemleven en laat water en lucht makkelijker door.

Organische meststoffen

Boerderij tuinen & landelijke tuinen Moderne tuinen van Meeuwis de Vries Tuinen Modern
Meeuwis de Vries Tuinen

Boerderij tuinen & landelijke tuinen

Meeuwis de Vries Tuinen

Paardenmest en koemest zijn ideaal om de grond in je tuin extra voeding te geven. Het ruikt misschien niet zo lekker maar deze organische meststoffen zitten boordevol voedingsstoffen. Zit er een manege bij jou in de buurt of een boerderij met koeien? Ga er met een aanhanger heen en schep de bak vol met dit kostbare goedje. Strooi de meststoffen niet gelijk rond je planten maar laat het eerst 18 maanden in een hoek van je tuin composteren. Verse mest is nog te scherp voor je planten.

Wil het na al deze tips nog niet lukken met de tuin? Vraag gerust een van onze professionals om advies!

Hoe verwen jij de planten in de tuin? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!