Snel Komaf Maken met Rouwvliegjes Kan met deze 11 Tips

Liselotte Vanophem Liselotte Vanophem
Paradise getaway Aileen Martinia interior design - Amsterdam Tropische woonkamers
Loading admin actions …

Ben je een echte plantenliefhebber? Dan heb je ongetwijfeld verschillende planten staan. Die fleuren niet alleen je huis op, maar zorgen ook voor een verhoogde productiviteit en minder stress en jammer genoeg ook de komst van rouwvliegjes. De komst van wat? Rouwvliegjes, die zwarte vliegjes rondom al je planten. Een paar vliegjes in plant kan geen kwaad, maar als zich razendsnel verspreiden dan kunnen ze wel voor problemen zorgen. De larven van de rouwvliegjes kunnen namelijk schade toebrengen aan je planten. Jonge plantjes kunnen eventueel doodgaan door teveel rouwvliegjes en daarom is het dus van enorm groot belang om deze vliegjes te bestrijden. Dit is gemakkelijker dan dat je denkt en zeker als je deze 11 eenvoudige tips toepast! 

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is het voorkomen van rouwvliegjes beter dan het bestrijden ervan. Meestal zijn de rouwvliegjes het gevolg van verse potgrond die je in huis haalt als je bijvoorbeeld een nieuwe plant koopt of je huidige plant gaat verpotten. Om vliegjes in plant te voorkomen moet je de grond uitdrogen, want die vliegjes houden namelijk alleen maar van vochtige grond en dus niet van droge. Als je een plant hebt die niet van een droge grond houdt, dan kun je de plant water geven, maar bedek de grond dan met wat zand. Zet de plant tijdens de eerste dagen in een aparte ruimte. Als je er 100% zeker van bent dat er geen (larven van) rouwvliegjes in de bodem zitten, mag je de plant bij de andere planten zetten.

Bouw een zandkasteel voor de rouwvliegjes

entree met vide gebouw waterland Aangenaam Interieuradvies Moderne kantoorgebouwen
Aangenaam Interieuradvies

entree met vide gebouw waterland

Aangenaam Interieuradvies

Zoals vermeld kun je rouwvliegjes bestrijden door de potgrond af te dekken met zand. Als je veel planten hebt, kan dit wel tijdrovend zijn, maar het is zeer effectief. Rouwvliegjes leggen hun eitjes meestal in vochtige aarde en als je zand toevoegt aan die grond, dan kunnen de vliegjes niet meer bij de aarde. Hierdoor zullen rouwvliegjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Als je geen zand in huis hebt, dan is koffieprut een goed alternatief. Hou er wel rekening mee dat je het zand nooit langer dan twee weken mag later liggen, want anders krijgen de wortels geen zuurstof meer.

Gebruik kaneel niet alleen in je desserten

Pure White Multiplo universele (vloerlak) Mia Colore Industriële eetkamers Wit
Mia Colore

Pure White Multiplo universele (vloerlak)

Mia Colore

Je kunt kaneel voor zoveel meer gebruiken dan alleen maar in je desserten. Kaneel is namelijk een voortreffelijke manier om komaf te maken met rouwvliegjes. In het kaneel zit coumarine en dit is effectief tegen die vervelende zwarte vliegjes. Toch hoef je meer te doen dan gewoon wat kaneel te strooien. Kook eerst wat water en voeg daarna kaneelpoeder toe. Per liter water moet je twee eetlepels kaneel toevoegen. Nadat je het aan de kook gebracht hebt, moet je het een paar uur laten afkoelen. Giet daarna je water over de grond van de planten. Zorg er wel voor dat je eerst het kaneelprut uit het water haalt, want dat mag niet in de plant. Je moet dit proces om de week toepassen en zo zullen de vliegjes in je plant verdwijnen. 

Knoflook is meer dan een ingrediënt voor het koken

Dïst Groeilamp Large Dïst Dutch Design Industriële gangen, hallen & trappenhuizen
Dïst Dutch Design

Dïst Groeilamp Large

Dïst Dutch Design

Ook knoflook is een ander keukenmiddel dat je kan gebruiken voor het bestrijden van rouwvliegjes. Het is misschien niet het meest geschikte middel, want als je veel knoflook gebruikt, dan ruikt de hele ruimte waarin je planten staan naar knoflook. Toch is het wel effectief tegen rouwvliegjes.

Azijn is je beste bestrijdingsvriend

Ook azijn is je vriend tijdens het behandelen van rouwvliegjes. Giet eerst wat azijn in een bakje en dek het dan af met vershoudfolie. Maak daarna gaten in het vershoudfolie want dit is om rouwvliegjes in de val te lokken. Ze kunnen namelijk op die manier in het bakje met azijn, maar geraken er niet meer uit. Als je veel rouwvliegjes hebt, moet je meerdere bakken zetten.

Bestrijd beestjes met beestjes

Je kunt ook beestjes bestrijden met andere beestjes. Zo kun je aaltjes gebruiken. Een aaltje is een kleine rondworm en aaltjes worden al jarenlang gebruikt voor het onder handen nemen van plagen. Dit is omdat ze een belangrijk onderdeel zijn van de bodem aangezien ze van het rottend organische materiaal en de beestjes in de bodem houden. Zo eten ze dus die vliegjes in plant op. Om die aaltjes te gebruiken, moet je die vermengen met water en dat over de grond van je planten gieten. Dit is ongetwijfeld de meest biologische en natuurlijke manier van bestrijden.

Wijnresten als bestrijdingsmiddel? Jazeker!

ontwerp eetkamer voor duurzaam houten huis PURE styling Scandinavische eetkamers Hout Groen
PURE styling

ontwerp eetkamer voor duurzaam houten huis

PURE styling

Heb je een fles wijn waar nog een wat wijn inzit dat niet meer te drinken is? Giet dat dan in een bakje en gebruik het als bestrijdingsmiddel. Net zoals jij vinden rouwvliegjes wijn heel lekker en als ze te dicht bij de wijn komen, dan verdrinken ze. Het is het beste om het bakje af te dekken met folie en daar wat gaten in te prikken. Hierdoor kunnen de rouwvliegjes moeilijk ontsnappen uit de wijn.

Plakstrip of lijmvallen zijn ook geweldig als bestrijdingsmiddel

Pure White Multiplo universele (vloerlak) Mia Colore Keukenblokken Wit
Mia Colore

Pure White Multiplo universele (vloerlak)

Mia Colore

Net zoals voor andere insecten zoals vliegen of muggen, kun je plakstrip ook gebruiken voor rouwvliegjes. Hoewel dit niet optimaal is voor larven, zijn lijmvallen wel geschikt voor de kleine vliegjes. Zo kun je de plakstrip onder de bladeren van de plant of op de rand van de pot plaatsen. Het is die gele kleur die de volwassen vliegjes aantrekt, waardoor de rouwvliegjes vast komen te zitten in de lijmvallen. Hierdoor bestrijd je niet alleen de volwassen rouwvliegen, maar zorg je er ook voor dat er minder larven gelegd worden tijdens het volgend seizoen. 

Rouwvliegjes aanpakken met gesteriliseerde potgrond

Potgrond steriliseren? Ja het kan en het is zelfs zeer goed voor het tegengaan van vliegjes in je plant. Zet een schaal met de potgrond voor ongeveer twee minuten in je microgolfoven op 900 watt. De potgrond wordt dan heel warm, waardoor de rouwvliegjes of larven gedood worden. Voordat je de potgrond gebruikt, moet je die eerst laten afkoelen.

Mierenpoeder is je laatste toevluchtsoord

Als deze bovenstaande tips niet werken, dan kun je nog altijd mierenpoeder gebruiken. Dit is wel je laatste reddingsmiddel, want hoewel het effectief is tegen rouwvliegjes, is het schadelijk voor het milieu. Los de mierenpoeder op in water en giet dat dan bij je planten. Het gif in het poeder door de larven van de rouwvliegjes waardoor ze verdwijnen.

Vleesetende planten zijn een perfect bestrijdingsmiddel

Plantenbakken met groene planten studioMERZ Moderne gangen, hallen & trappenhuizen
studioMERZ

Plantenbakken met groene planten

studioMERZ

Ook vleesetende planten helpen je maar al te graag met het bestrijden van rouwvliegjes. Deze plantjes zijn niet alleen leuke kamerplanten, maar ze werken ook zeer goed tegen rouwvliegjes. Als je te maken krijgt met een grote plaag van rouwvliegjes dan moet je veel vleesetende planten plaatsen, wat misschien niet echt optimaal is.

Heb je nog meer tips voor het bestrijden van rouwvliegjes? Deel ze dan met ons via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!