12 sfeervolle wanddecoraties voor karaktervolle interieurs

Tiewen Visser Tiewen Visser
Jaren '20 herenhuis Oegstgeest Robbert Lagerweij Interior Design Klassieke woonkamers Zandsteen Groen
Loading admin actions …

Wat je woning ook is, muren zijn er altijd. Het versieren van die muren is een geweldige oplossing om leven in je interieur te brengen. Door de jaren heen zijn deze wanddecoraties steeds strakker geworden, maar misschien zoek jij juist wat meer karakter aan je muur omdat dit perfect past bij jouw mediterrane, klassieke of brocante meubels en accessoires. Ontdek in dit ideeënboek welke muren matchen bij jouw karaktervolle interieur.

Spiegels zijn en blijven een klassieker aan de muur. In de gang, de badkamer maar ook gerust in de woonkamer. Klassieke spiegels met speelse vormen zijn een geweldige oplossing om de muur en de hele ruimte diepte en vorm te geven zonder dat je hoeft te kiezen voor afbeeldingen of foto's. De omlijstingen maken de spiegels bijzonder om te zien en zorgen dat ze knallen op de muur. Een echte aanrader voor je muur.


Spiegeltje, spiegeltje wat ben je mooi brocant

Panelen zijn allang niet meer iets wat je alleen in paleizen of bruine cafés ziet. Met lichte materialen kun je kiezen voor een moderne versie van deze klassieke muurversiering. Het is vooral geschikt voor huizen met een ziel: oude ramen, glas-in rood of een hoog plafond. Toch kan het effect ook in een super strak nieuwbouwhuis juist zorgen voor wat meer diepte of gelaagdheid. Laat je voor goede wandpanelen adviseren door een expert en ontdek wat bij jouw stijl past.

Hangende plankjes

Urban home apartment Amsterdam Studio roos Moderne woonkamers
Studio roos

Urban home apartment Amsterdam

Studio roos

Hangende plankjes zijn een geweldig speelse oplossing om kleine plantjes, fotolijstjes of persoonlijke spulletjes aan de muur te verzamelen. Het leuke aan deze plankjes is dat je ze heel makkelijk zelf kunt maken en helemaal aan jouw smaak kunt aanpassen: industrieel met metalen beugels, speels met touw of stoer met leren riempjes.

Een enorm schilderij aan de muur

Fotobehang op maat Fotobehang.com Klassieke woonkamers
Fotobehang.com

Fotobehang op maat

Fotobehang.com

Fotobehang heeft de laatste jaren een metamorfose ondergaan en is er tegenwoordig in zoveel soorten dat het je kan duizelen. Een zeer moderne ontwikkeling is fotobehang dat inzoomt op taferelen uit oude schilderijen. Zo kun je in een handomdraai een Hollandse meester aan je muur hangen, met een fijne hippe twist.

Open muur

Xtra Room Atelier ARI Scandinavische woonkamers Hout Wit
Atelier ARI

Xtra Room

Atelier ARI

Een open muur is een leuke oplossing voor wie gek is op spulletjes maar liever wel de ruimte open en licht wil houden. Op deze foto is gekozen voor een wat strakker interieur, maar als je gek bent op mediterrane of brocante spulletjes kun je helemaal los gaan met deze wandoplossing en een mix van planten, vaasjes, kandelaars en andere accessoires erin plaatsen. Maak het persoonlijk en jouw stijl.

Wandtegels

Quintessenza - Superfici20 Spadon Agenturen Eclectische muren & vloeren Keramiek
Spadon Agenturen

Quintessenza – Superfici20

Spadon Agenturen

Tegels op de wand is allang niet raar meer in de woonkamer. Deze tegels kunnen van kunststof zijn maar ook leren of gewone gebakken tegels zijn populair voor op de muur. Wandtegels zijn een mooie manier om kleur en vorm aan je wand te brengen, zonder te kiezen voor lijstjes, spiegels of plankjes. Deze donkere en goudkleurige tegels op de foto geven je muur extra glans.

Nog meer fotobehang

Container wallpaper Studio Ditte Moderne muren & vloeren
Studio Ditte

Container wallpaper

Studio Ditte

Eerder zagen we al fotobehang met enorme zoom-ins van klassieke schilderijen maar er is zoveel meer in de wereld van het fotobehang dat we je deze optie zeker niet willen onthouden. Op de foto zien we fotobehang van verweerde containers. Een behang dat perfect bij jouw karaktervolle meubels past.

Met de deur in huis

Fresco kalkverf in de kleur Wet Sand Pure & Original Landelijke muren & vloeren
Pure & Original

Fresco kalkverf in de kleur Wet Sand

Pure & Original

Een geweldige oplossing die helemaal past in een klassiek of brocante interieur is het plaatsen van oude deuren aan de muur. Je kunt ze aan de muur bevestigen of tegen de muur aanzetten, net wat jij leuker vindt. Op de foto zijn de deuren strak crèmeachtig wit geverfd, maar met krijtverf of andere verftechnieken, die een meer verweerde look geven, kun je een klein beetje de sfeer van een Grieks eiland in huis halen.

Dieren aan de wand

Fresco kalkverf in de kleur Wet Sand Pure & Original Landelijke muren & vloeren
Pure & Original

Fresco kalkverf in de kleur Wet Sand

Pure & Original

Dieren aan de wand is misschien niet voor iedereen, maar er zijn steeds vaker diervriendelijke oplossingen zoals houten hertenhoofden of namaakgeweien aan de muur. Voor frisse look kies je voor zachte muurkleuren en geen behang of donkere kleuren die je muur erg donker en misschien zelfs wat onguur kunnen maken in combinatie met een dierenhoofd.

Een groepje foto's

Appartement Amsterdam By Lenny Moderne woonkamers
By Lenny

Appartement Amsterdam

By Lenny

Een klassieker aan de muur is lijstjes in een groepje. Dit is een speelse manier om veel verschillende familiekiekjes of posters en afbeeldingen die je leuk vindt te groeperen. Het is slim om de lijstjes niet lukraak aan de muur te hangen. Denk er bijvoorbeeld over om een omlijning te maken. Dat kan met uitgeknipte stukken papier of karton waarmee je de lijstjes op maat naknipt en op een tafel of de vloer kunt leggen om zo te puzzelen wat het beste bij jouw muur past.

Klassieke klokken

Ga voor klassieke klokken aan de muur zoals open klokken met een romeins uurwerk, koekoeksklokken of andere speelse oplossingen met een uurwerkje. Je kunt kiezen voor een grote klok die een statement maakt op de muur of juist een groepje klokken van verschillende maten en vormen maken. Let er dan wel, net als bij het groepje lijstjes, op dat het niet te rommelig wordt.

Wandkistjes

(D-)esign Day, Designbeurs voor ontwerpers die ontwerpen én maken, Maastricht Cucú Eclectische exhibitieruimten
Cucú

(D-)esign Day, Designbeurs voor ontwerpers die ontwerpen én maken, Maastricht

Cucú

Een vrij ouderwetse en simpele wandoplossing in een klassiek, mediterraan of brocante interieur is het ophangen van kistjes aan de muur. Je kunt bijvoorbeeld oude kistjes gebruiken van de markt of zelf kistjes maken die je naar wens ook in een bijpassende kleur kunt verven. Let er wel op dat je de kistjes niet te vol zet met spullen en kies er bij voorkeur voor geen objecten bovenop de kistjes te zetten, maar altijd erin. Dat oogt net wat opgeruimder.

Heb je inspiratie opgedaan voor wanddecoraties die passen bij jouw karaktervolle interieur?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!