Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Museum Ontwerp: Cheops Eco-House

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

De piramide van Cheops (ook wel de Grote Piramide van Gizeh genoemd) is de oudste en tegelijk de enige van de 7 wereldwonderen dat vandaag de dag nog te bewonderen is. Dit indrukwekkende bouwwerk wordt nog indrukwekkender als je bedenkt dat dit grafmonument meer dan 4000 jaar geleden gebouwd werd. Maar, hoe onsterfelijk deze piramide ook mag lijken, dit extreem robuuste bouwwerk brokkelt nu langzaam vanaf de top af. Vele oplossingen zijn voorgedragen om dit monument te kunnen behouden. Het meest bijzondere voorstel zien we hier, en is een ontwerp van de beroemde architect Luis de Garrido die ook het huis van de voetbalster Lionel Messi ontworpen heeft.

Zo komen we bij het uiteindelijke onderwerp van dit ideabook: De Garrido's ontwerp voor de piramide is namelijk tegelijk ook een ontwerp voor het Museum voor Menselijk Gedrag. Hij stelt voor om de top van de piramide weer compleet te maken met behulp van een complex en technisch hoogstaande constructie dat onder andere een organische tuin en klimaatbeheersing bezit en ook nog eens geen energie nodig heeft. Hoe De Garrido zich dit wonderbaarlijke exemplaar van museum ontwerp voorstelt kun je hier zien en lezen:

Symboliek

Deze aanbouw, dat precies 1/7x zo groot is als de piramide zelf, is een symbolische toevoeging dat door de stalen strips waaruit het opgebouwd is de zon weerkaatst en de Oudegyptische zonnegod Ra lijkt te groeten. Deze aanbouw kan zonder schade aan de piramide op- en afgebouwd worden zodat dit monument in oorspronkelijke staat behouden kan worden. Een andere toevoeging van dit ontwerp is de tuin dat over de gehele oostelijke zijde van de piramide aangelegd wordt en dit bijzondere museum van voedsel kan voorzien.

Techniek

Dit museum is niet zomaar een tentoonstellingsruimte, maar vormt een kleine woning dat geheel zelfvoorzienend is in energie, voedsel, water en klimaatbeheersing. Zo kan een klein gezin hier mediteren over wat het is dat hen menselijk maakt en in contact met een globaal netwerk zelf informatie over mens-zijn kan vinden en ontdekken: ook in henzelf. Zonder ook maar een enkele aansluiting aan een waterleiding of het stroomnet kan de piramide zichzelf (letterlijk) bedruipen en zit het museum er warmpjes (maar niet te warm) bij.

De hoogte in

Hier zien we de top van dichtbij en kunnen we de in lagen opgebouwde stalen constructie zien. De combinatie van getint glas en de bestuurbare stalen kleppen, of strips zorgen samen voor een groot deel van de klimaatbeheersing door op het juiste moment het glas af te sluiten of juist bloot te stellen om het zonlicht op de juiste momenten buiten te houden. Hier zien we ook de lift, die langs de buitenzijde van de piramide voor goede toegankelijkheid zorgt zonder de piramide zelf aan te tasten.

Het museum

Hier zien we de woonruimte die een uniek 'museum' zal vormen, vernoemd naar de Professor in de psychologie Richard Wiseman. Hier kun je je terugtrekken, met het uitzicht op zowel antiek Egyptische architectuur als nieuw, modern stadsarchitectuur en ontdekken wat menselijk gedrag nu is en voorstelt in de lijn van Wiseman's innovatieve psychologische ideeën. Compleet onafhankelijk van de buitenwereld dankzij het gesloten, zelfvoorzienende systeem vormt dit een unieke ervaring dat in zichzelf rijke inzichten biedt.

Stralend voorbeeld

Er valt hier nog veel meer informatie te lezen, bekijken en vinden over De Garrido's fascinerende project dat de bescherming van een antiek monument combineert met de uitvinding van een uniek ecologisch design en een baanbrekend nieuw museumfenomeen. Door projecten als deze kunnen we ons voorstellen dat in een niet al te ver verwijderde toekomst zulke doorbraken in vooral ecologisch gerichte architectuur en design overal in toegepast zijn en compleet vernieuwende zowel als prachtige resultaten kan opleveren!

Wat vind jij van dit project? Deel je mening bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!