Gezellig, ruim en licht: 7 tips & tricks voor jouw open keuken

Juntos Juntos
Tumburus Lucas - Diseño y Arquitectura Interior Inbouwkeukens
Loading admin actions …

Er zijn zoveel keukens als er mensen en smaken (en budgets) zijn. Iedereen geeft weer zijn persoonlijke touch aan een stijl en zorgt ervoor dat het helemaal bij hem past. Tenslotte is de keuken een van de meest belangrijke ruimtes in het huis. De trend gaat naar een open keuken zodat koken en leven gedeeld kan worden. Veel mensen denken erover om deze trend te volgen, maar let wel op: past dit wel bij jou? Ben je bijvoorbeeld iemand die echt rust nodig heeft om de recepten te kunnen lezen en volgen en wordt je kriegel als iemand zijn vinger in jouw soep steekt? Dan is een open keuken wellicht niet de beste optie voor jou. Voor alle anderen zijn hier 7 voorbeelden van open keukens en hoe je dit een invulling kunt geven.

1. Open keuken – handig & knap

Zeker voor een klein huis of een kleine woonkamer is een open keuken een erg leuke optie. Het biedt de mogelijkheid voor gezelligheid terwijl je bezig bent met verschillende facetten van het leven. Het oogt open en uitnodigend en straalt een nonchalance uit.

Bij een lage ruimte zoals deze is het handig om voor een goede verlichting te zorgen. Kijk dat de verschillende taken goed uitgelicht zijn. Denk hier aan de keuken en het werkblad, het sofa en de trap. Op die manier creëer je een geheel, maar kun je ook verschillende aspecten apart uitlichten.

Een visuele afbakening zoals hier de vloer kan helpen verschillende leefruimtes van elkaar te scheiden.

2. Wat is nodig?

Bedenk goed wat nodig is in jouw keuken. Voordat je besluit of je een gigantische keuken gaat inbouwen met alle details voor een professionele kok: denk er een goed over na welk soort kok jij bent. Als je van lichte, snelle maaltijden houdt, dan is de pastamachine wellicht nicht nodig. Heb je een kookeiland nodig als je voornamelijk hapjes bereid? Deze keuken wordt voorgesteld als “hapjes-keuken” en is navenant wat kleiner, met een gezellige eettafel direct ernaast.

 

3. Volg één stijl

Voordat je keukenmeubel kiest, bekijk eerst wat je al in de ruimte eromheen hebt. Welke kleur hebben de muren, welke vloer ligt erin, wat voor een stijl meubels heb je? Is het strak en modern, simplistisch of houd je van speels, bont of romantisch? Bekijk kritisch wat er is, zodat jouw keuken er goed bij past en je de juiste accessoires kunt kiezen. Hier valt vooral de vrolijk bonte boekenkast op, die de keuken met de eetkamer verbindt.

4. Moderne aanbouw

interieur R te Maastricht CHORA architecten Moderne keukens
CHORA architecten

interieur R te Maastricht

CHORA architecten

Zeker bij de restauratie van oude huizen gebeurt het vaak dat de ruimte toch een beetje krap is. Afhankelijk van het bouwjaar, kunnen er veel – overbodige – muren zijn of hadden bepaalde ruimtes minder belang. Als je dan graag een grote, luxe en moderne keuken wilt met veel licht, dan is het een mogelijkheid om voor een aanbouw te kiezen! Zo kun je de oude structuur van het huis behouden en de keuken in het nieuwe gedeelte integreren.

interieur R te Maastricht CHORA architecten Moderne keukens
CHORA architecten

interieur R te Maastricht

CHORA architecten

Je kunt de aanbouw helemaal zo bekleden als het voor jouw past. Veel natuurlijk licht is bijvoorbeeld erg leuk als je van koken houdt en daarom veel tijd in de keuken doorbrengt. Dit oogt allemaal erg luxurious, maar je kunt een keuken opknappen met een klein budget. Lees hier meer!

5. Buitenkeuken openlucht

Kitchen with sliding rooflight to create open-air court Eldridge London Minimalistische keukens
Eldridge London

Kitchen with sliding rooflight to create open-air court

Eldridge London

Dit foto van Elridge London is een heel bijzonder voorbeeld van een extreem open keuken: hij is zelfs naar boven open. Voor degene die graag een buitenkeuken zou willen hebben kan dit als inspiratie dienen. Een dak dat geopend kan wordt, zodat je in openlucht kunt koken is een heel bijzonder accessoire en helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Spreek eens met een architect over de mogelijkheden. Hij kan je vertellen wat er bij jou mogelijk zou kunnen zijn.

6. De juiste combinatie

Het feit dat jouw keuken nieuw is, betekent niet dat het een licht, strakke modernistische aangelegenheid hoeft te zijn. Voor hetzelfde geld kies je voor een hele andere opzet. Zoals in deze foto waar de donkere, wellicht koloniale stijl met houten vloer werd gecombineerd met een hele strakke, state-of-the-art keuken. Kijk alleen maar naar de waterkranen…

Verschillende natuurlijke tinten worden hier gecombineerd tot een warme, donkere uitstraling van een landhuisstijl keuken. Je kunt bijna een Italiaanse tomatensoep ruiken en er is ook ruimte voor een grote familie.

Was er niet dit contrast met de natuurlijk ogende maar zeer moderne lampen die voor de juiste sfeerverlichting zorgen.  Deze lampen in een zo hoge ruimte en samen met de ramen doen meer denken aan een oud fabrieksgebouw. Hoe je het ook bekijkt; deze keuken blijft je verassen. Modern maar gezellig, groot maar rustgevend, geborgen maar met veel licht.

7. Familie – gezellig

Ideal kitchen for family of 4 Schmidt Kitchens Barnet Moderne keukens Spaanplaat Hout
Schmidt Kitchens Barnet

Ideal kitchen for family of 4

Schmidt Kitchens Barnet

Een hele andere stijl vind je hier: die is een praktische, lichte keuken met een stijlvol kleurtje. In plaats van alles strak wit te houden vrolijkt de kleur het beeld op en maakt de keuken toegankelijker.

Zit er een keuken tussen die jouw bijzonder aanspreekt?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!