Hoe geef je een kleine keuken die ruime look? | homify

Hoe geef je een kleine keuken die ruime look?

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Constructieve keuken Studio Mieke Meijer Industriële keukens
Loading admin actions …

Niet elke woning heeft de luxe van een grote droomkeuken met kookeiland. Maar ook in een kleine ruimte kun je een prachtige designkeuken creeren. Hou daarbij rekening met een aantal praktische tips om de ruimte optisch zo groot mogelijk te laten lijken en de ruimte zo slim mogelijk in te richten. Denk daarbij aan de kleurstelling, de vorm van de meubels en welke apparatuur je kiest.

In de kleine keuken is het belangrijk om een rustige neutrale sfeer neer te zetten. Ook is het zaak om voldoende kastruimte in te richten in de kleine keuken. Alle pannen en serviesgoed nemen immers veel plaats in beslag. Hoe doe je dit slim en praktisch in een kleine keuken? Lees het mee in dit Ideabook.

Kies een ronde tafel

Zomerhuis Midlaren Kwint architecten Minimalistische keukens
Kwint architecten

Zomerhuis Midlaren

Kwint architecten

In een kleine keuken past natuurlijk geen lange grote rechthoekige eettafel. Kies in een kleine ruimte daarom altijd voor een ronde eettafel. Deze vorm is ideaal voor kleine keukens en ook voor smallere huizen. Met een ronde tafel is in een kleine keuken net zo gezellig als die grote lange eettafel. Ook zorgt de ronde tafel voor een contrast in een vierkante ruimte waardoor de ruimte optisch groter lijkt. Een bar is ook een goede ruimtebesparende optie.

Open planken

Ook open planken zorgen voor een ruimtelijker effect en bovendien voor een warme en knusse sfeer in de keuken. Plaats bijvoorbeeld twee ruwe steigerhouten planken met kruiden, wat etsen en allerlei metalen en houten keukengerei. Zorg wel voor de juiste locatie en plaats ook niet teveel losse spullen of open planken want dat kan juist weer voor een rommelig effect zorgen. En ga ook de hoogte in. Bijvoorbeeld door een wand volledig te vullen met strakke hoogglans witte keukenkasten. Zo benut je alle beschikbare ruimte. Zie af van keukenapparaten die je niet gebruikt of kies voor combi-modellen.

Plaats decoratieve items aan de muur of op planken

Ceramica Fioranese Cementine Badkamer & Tegels magazine Mediterrane keukens
Badkamer & Tegels magazine

Ceramica Fioranese Cementine

Badkamer & Tegels magazine

Voor een rustig en ruimtelijk effect plaats je de accessoires bij voorkeur aan de muur op open planken of in de vensterbank. Zo blijven de tafel en het aanrechtblad leeg en lijkt de ruimte groter en ruimtelijker. Plaats ook accessoires die afgestemd zijn op de stijl en sfeer in de keuken. In een strakke witte keuken kies je voor strakke design items en planken en in de robuuste houten keuken komen kruiden, wat schilderijtjes en metalen industriele accessoires leuk tot hun recht.

Kies een oppervlak dat makkelijk schoon te maken is

Een glad oppervlak zonder randen dat ook leeg is, kun je makkelijk schoon houden. In de kleine keuken heb je vaak minder ruimte beschikbaar om te koken en dus is het fijn wanneer de ruimte die er is optimaal gebruiksgemak biedt. Denk ook eens aan een andere bekleding voor de wand dan tegels. In een strakke keuken zorgt een muur met houtpanelen voor meer warmte. Of denk eens aan de nieuwe waterproof stucproducten zoals betonsiree en kalkstuc die prachtig staan in een landelijke houten keuken. 

Kies voor licht hout (geen donker)

Constructieve keuken Studio Mieke Meijer Industriële keukens
Studio Mieke Meijer

Constructieve keuken

Studio Mieke Meijer

Het kleurenpalet is uiteraard zeer belangrijk in een kleine ruimte. Kies altijd voor een basis met lichte kleuren. Dit kun je eventueel aanvullen met een mooie accentkleur die wel wat feller is. Breng zo'n accentkleur bijvoorbeeld aan op de ruimte boven het aanrecht en onder de kastjes of op een smalle muurstrook. Of behang de deur met een leuke kleurige wallpaper. Wil je hout toevoegen in je kleine keuken? Kies dan altijd voor lichte houttinten. Lees is dit artikel hoe je het hout in de keuken reinigt en onderhoudt.

Een minimalistisch droomhuis met een maximale dosis stijl
Arrow navigation 3b3136b1
Hoe ziet jouw ideale kleine keuken er uit?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!